Сподели

ЕЛКО ЕП: Усъвършенстването на „умната“ система iNELS е стъпка към развитието на сградната автоматизация

06 юли 2023 г.

 

 

„Умният“ дом е изключително полезен в контекста на съвременното динамично ежедневие – той гарантира енергийна ефективност, сигурност, удобство и комфорт на обитателите си. С интелигентните системи за управление ще разполагате с функционалност, непосилна или много трудна за реализация с класическата електроинсталация. За удовлетворяване на потребителските нужди, свързани именно с модернизация и оптимизация на дома, ЕЛКО ЕП разработва и усъвършенства професионалната система за автоматизация iNELS RF вече двадесет години.

„Основно предимство на безжичните системи е децентрализацията им. Това означава, че няма нужда да се извършват ремонтни дейности, за да се реализира автоматизацията на дома. Също така, тя не е обвързана със строго спазване на предварителни проекти. Доскоро безжичните системи имаха и съществени ограничения за комплексна автоматизация, например невъзможността за обединение на няколко системи или интеграция с външни устройства като климатици, мултимедия и системи за охрана. Именно поради това, ние разработихме и интегрирахме изцяло нов начин на комуникация и управление на наложилата се в практиката система iNELS RF. Подобрената ѝ версия разполага с всички съвременни софтуерни възможности, запазвайки досегашните автономност, гъвкавост и надеждност на хардуера“, коментираха от компанията. В следващите редове ще Ви разкажем повече подробности за оптимизацията на iNELS RF.

iNELS – интуитивна и съвременна апликация със семпъл и стилен дизайн

Една от основните иновации в iNELS RF е новата апликация iNELS. Тя заменя досегашните приложения, като позволява едновременно управление на множество iNELS системи, дори такива, имащи различни местоположения. „Апликацията позволява удобно управление на устройства като контакти, димери или осветителни тела, щори и гаражни врати, отоплителни системи, сензори и детектори за охрана, както и сензори за наводнение. Също така, показва в реално време статуса им с динамична обратна връзка“, поясниха българските специалисти.

Апликация от ново поколение с впечатляваща функционалност

„Изчистеният начален екран е нововъведение, което позволява добавянето на най-често използваните елементи от системата – устройства, сцени, графици, камери и други, в зависимост от нуждите и предпочитанията на потребителите. Тази оптимизация осигурява далеч по-добра организация, така че само с едно докосване да се управляват множество устройства от един екран“, заявиха от ЕЛКО ЕП.

Функционалностите на iNELS включват още:

  • Отопление – възможност за индивидуален температурен комфорт и енергоспестяване, както и управление от всяка точка на света;
  • Сигурност – мониторинг на жилището от всякъде и по всяко време, за да бъдат изключени неприятните изненади и да остане само гарантираното спокойствие;
  • Превключване – възможност за интегриране на всякакви уреди, които да надградите до „умни“;
  • Осветление – регулиране на светлинния интензитет и смяна на цветовете, като всичко това е само на един клик разстояние за постигане на комфорт и енергоспестяване;
  • Слънцезащита – „умна“ слънцезащита за автоматизирано засенчване – отличен „помощник“ на собственицете/ползвателите на дома;
  • Графици – с възможността за създаване на графици и сценарии, жилището ще „работи“ за собственицете/ползвателите си;
  • Сцени – няколко устройства се управляват с едно докосване, за да се създаде впечатляваща персонализирана атмосфера, която е в унисон с нуждите;
  • Видеонаблюдение – нищо в дома или офиса няма да остане незабелязано, благодарение на опцията за наблюдение в реално време от всяка точка на света.

 

Вечният въпрос: Директна връзка по IP или управление с облак?

Това е въпросът, който си задава всеки, запознат с дигиталните технологии. Минусите на облачните услуги са скоростта за изпълнение на заявката (по-бавно, отколкото локално) и нивото на сигурност (поражда опасения за достъпване на личните данни от трети страни). От друга страна директната връзка изисква статично IP и отваряне на портове в мрежата, което е свързано с мрежова IT експертиза и поддръжка. За удобство на потребителите iNELS устройствата са съвместими и с двата варианта на управление, така че клиентите им да могат да изберат решението, което отговаря на предпочитанията им.

„Главното предимство на inels.cloud , освен удобството, че няма нужда от статичен IP адрес и занимания с настройки, са допълнителните функционалности, които могат да се използват само с облачната услуга“, коментираха от фирмата.

Една от тези функционалности е възможността облакът да се използва за създаване на комплексни зависимости, сцени и програмиране, включително дори обединение между различни видове системи. Например при отваряне на прозорец, отоплението да се изключва не веднага, а след 5 min. Много полезна е и опцията за конфигуриране на различни видове потребителски акаунти с индивидуален достъп – детски акаунт, за поддържащ персонал в офис или за персонал в няколко търговски обекта, опериращи през общ акаунт. Друга функционалност на облака е възможността да се създават и изпращат нотификации при възникване на различни събития, като наводнение, задействане на осветлението или уредите и др. Нотификациите се получават дори при затворено приложение. Те могат да бъдат конфигурирани с текст по избор и изпращани към определените за целта потребителски акаунти“, продължиха коментара си българските специалисти.

Сигурност или гъвкавост? С iNELS не е нужно да избирате – MQTT протоколът разкрива нови хоризонти на свързаност

Досега системите от затворен тип имаха сериозен недостатък от гледна точка на интеграцията с външни устройства като климатици, домофони, охрана, други системи за автоматизация и т.н. Клиентите бяха принудени да избират между сигурност и гъвкавост. С напредъка на технологиите обаче това се промени и през 2023 г. очакванията към автоматизацията са далеч по-високи. „ЕЛКО ЕП променя „хода на играта“ с интеграция от ново поколение, като по този начин отговаря на все по-високите клиентски изисквания. Системните решения на iNELS поддържат т.нар. MQTT протокол – съвременен модел за комуникация, който позволява лесна и бърза интеграция между хиляди различни системи за автоматизация, независимо от интернет връзката“, категорични са от iNELS.

Усъвършенстването на iNELS се постига чрез използването на допълнително устройство, наречено iNELS bridge – мощен мини компютър с вграден софтуер за поддръжка на интеграцията, както и Home Assistant – дигитална платформа, поддържаща над 3000 различни системи и протоколи за автоматизация, която позволява изграждането на изцяло персонализирано мобилно приложение.

„Умните“ устройства, с който iNELS допринася за развитието на професионалната автоматизация вече 20 години

Освен иновативната софтуерна разработка, ЕЛКО ЕП непрестанното подобрява и самите устройства, изграждащи системата. Компанията добавя нови устройства, които удовлетворяват напълно съвременните изисквания към сградната и домашната автоматизация. Цялата гама от хардуерни елементи iNELS е обновена с модерен дизайн – вече всички клеми са изцяло безвинтови с цел по-лесната им и бърза инсталация.

DALI контролерът е новаторска разработка, част от гамата iNELS. Той е предназначен за монтаж в конзолна кутия и има способността да управлява до 4 или 32 DALI-съвместими източника на светлина едновременно. „DALI е протокол за управление и димиране на осветлението. Той дълго време бе привилегия само на големите електрически инсталации, но в последните години се наложи като универсално решение, масово достъпно и за обитаемите жилища“, поясниха от българското дружество.

„Друго изцяло ново устройство от iNELS е иновативният чувствителен на допир панел, който е предназначен за локален контрол на системата. Тъч панелът предлага пълната версия на дизайна и функционалността на мобилната апликация, като едновременно с това работи локално – бе да зависи от интернет и мрежова свързаност. Тъч панелът на iNELS разполага с вградени термометър и влагомер, благодарение на които може да се ползва и като локален термостат. Успоредно с това той е в състояние да се свърже с облака, предоставяйки още по-разширени възможности“, допълниха още от iNELS.

Разгледаните устройства са само малка част от елементите, с които INELS създава бъдещето на сградната автоматизация.

Вече 20 години ELKO EP разработва и произвежда електронни устройства за „умни“ сгради и обекти. Повече за предложенията на компанията, както и контактите за връзка със специалистите ѝ, ще откриете в нейния микросайт в Борса.bg.

 

Повече информация за ЕЛКО ЕП и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: iNELS, ЕЛКО ЕП (ELKO EP), canva.com

Сподели

Още от Град на бъдещето