Сподели

Интеграторите от Valkrea.House създадоха дом на бъдещето, който очарова със своето интелигентно управление!

30 март 2023 г.

 

 

С развитието на технологиите, сградната автоматизация вълнува все повече масовия потребител. Примамливата възможност за постигане на енергийна ефективност, сигурност и комфорт в битови и бизнес приложения насочва вниманието към решенията за автоматизирано управление и контрол. Характерното за съвремието „море“ от информационни канали със свободен достъп обаче може да се окаже „нож с две остриета“Интересът към темата изправя търсещият пред предизвикателството на селективното възприятие – не всеки източник е надежден, разбираем и конкретен. Именно поради тази причина, г-н Митко Цонев, управител на доказаната компания за сградна и домашна автоматизация Valkrea.House, сподели интригуващи подробности за реализиран от тях проект за автоматизация на еднофамилна къща в кв. „Драгалевци“, София.

В началото на 2023 г. Ви представихме демонстрационния апартамент, създаден от Valkrea.House, ролята на интеграторите и проектирането на „умен“ дом. В следващите редове ще Ви покажем нагледен пример за работата от професионалистите.

Обектът, за който ще Ви разкажем, е еднофамилна къща на 2 етажа със сутерен. Проектът е стартиран от друг изпълнител, който впоследствие е заменен от Валкреа.Хаус. „Клиентите се обърнаха към нас заради бавната реализация. Те ни възложиха да програмираме възможно най-бързо наличните устройства от планирания „умен“ дом. Това включваше най-вече осветлението и отоплението в къщата. Изпълнихме тяхната настройка в рамките на една седмица. Впоследствие системата бе надградена и реализирана изцяло от нас, като вече обхваща 120 устройства“, поясни Митко Цонев за читателите на ДигиталнаИндустрия.bg.

Допълнителните изисквания на собствениците са били свързани с:

  • Интеграция на система за сигурност и контрол на достъпа;
  • Допълване на нови функции и устройства;
  • Добавяне на автоматизации и сцени;
  • Настройка на тактилните панели и бутониери;
  • Свързване на UPS за постоянно захранване на системата;
  • Конфигуриране на мобилната апликация и др.

„Към „умната“ система бяха включени и дизайнерски  ключове и контакти. Спряхме се на решенията от стилната серия Sky Niessen на ABB“, добави г-н Цонев.

Система за „умен“ дом: ABB free@homе – оптимално решение за еднофамилни къщи

„Системата на ABB покрива всички стандартни функции, необходими за обект от тази категория. ABB free@home предоставя на потребителите изключително удобно и разбираемо управление на домашните функции. Мобилното приложение се отличава с изчистен и семпъл дизайн, отличен с различни награди за своята визия. Бутоните и тактилните панели са свободно програмируеми, което позволява да се управлява всяка функция, сцена и група от устройства с едно-единствено натискане. Самата система включва устройства за управление на разнообразни ел. товари в дома. Освен това тя подлежи на постоянно усъвършенстване от ABB. Развитието ѝ предоставя все повече удобства на обитателите. Именно поради това free@home бе изборът ни за конкретния обект“, разказаха интеграторите.

Ефективност, сигурност, удобство и комфорт – гарантирани от „умното“ управление

Функции и устройства, които превръщат „умната“ къща в дом

С общо 120 устройства в дома почти не остава функционалност, която да не е свързана с „умната“ система. В нея са включени:

Осветление: Еднофамилната къща разполага с около 90 осветителни тела, които се димират чрез DALI протокол. Към тях се отнасят висящи лампи, външни и вътрешни аплици, луни, LED ленти и магнитни шини, също така и голям брой осветителни тела, които се включват и изключват стандартно.

ОВК: Във всички помещения са предвидени подово отопление и климатици.

„Управлението на подовото отопление е реализирано по следния начин – разположени са термостати, които дават сигнал на специфични актуатори в електрическото табло, а те от своя страна управляват ел. задвижките в колекторите. За климатиците е монтирано специално устройство, което подава сигнали независимо от марката и модела им. В допълнение на това има вентилаторни конвектори, които се грижат за регулирането на температурата в по-рядко посещаваните помещения като фитнеса и гаража“, информираха от Валкреа.Хаус. 

Слънцезащита: Всички пердета, завеси и щори са моторизирани и по този начин са превърнати в равноправна част от интелигентната система.

Превключване: За някои електрически товари в дома се използват единствено командите „включване/изключване“. На този принцип се управлява сауната в спа центъра. По време на зимните празници празничното осветление в двора се включва по същия начин.

Напояване: Напоителната система е разделена на 4 зони. За нейните управление и контрол е избрана и инсталирана метеостанция, която отчита метеорологичните условия като температура, влажност, вятър и дъжд. Това помага за автоматизиране на напоителния цикъл. 

Сигурност и контрол на достъпа: Системата разполага с интерфейс към СОТ модулите и IP камерите. По този начин активирането и деактивирането на защитните зони може да се извърши през приложението или някой от тактилните панели. Освен това домът е оборудван с три видео звънци, които осигуряват картина на случващото се пред входните врати. Със системата могат да се отворят вратите, които са надградени с моторизирани ключалки и насрещници. Управлението на гаражната врата също е част от „умната“ система.

Контрол и удобство: Всяка стая разполага с тактилен панел, който дава възможност за управление на функциите, които се отнасят до съответното помещение. В дневната този таблет е 10-инчов, в мастър спалнята е 5-инчов, а в другите помещения е 4-инчов. Разбира се, ключовете на стените също са част от интелигентното управление – това позволява да се разглеждат като бутони, които приемат функцията, която им е зададена от софтуера. Така например една група от два серийни ключа се равнява на четири бутона, които могат да контролират осветлението, пердетата и да активират избрана сцена. Един от основните начини за контрол е и настройката на мобилното приложение и потребителските акаунти на четиричленното семейство.  

Датчици: „Умната“ система дава възможност за отчитане на различни събития в дома и използването им в различни сценарии. В конкретния обект са инсталирани датчици за движение, които включват осветлението спрямо яркостта на дневната светлина. Монтирани са и магнитни датчици, които отчитат отварянето/затварянето на врати и прозорци. 

„Този имот е пример за това как една цялостна система за „умен“ дом може да покрие всеки аспект от нуждите на обитателите. Управлението чрез тактилни панели, на които са достъпни всички функции на дома, включително различни сцени, е от особено голямо удобство дори и за по-скептичните членове на семейството. Автоматизацията на част от осветлението улеснява адаптацията на човешкото око към разликата в осветеността между транзитните помещения, например коридори и стълбища, и основните стаи“, обясниха специалистите.

„Когато собствениците на дома се приберат, системата за сигурност се изключва в част от периметъра, което е последвано от автоматичното отваряне на гаражната врата. Една от уникалните „екстри“ на имота са изцяло остъклените стени, които могат да се отварят към вътрешния двор. Те са проектирани така, че през летните месеци всички пердета могат да се издърпват с едно натискане на бутон. По този начин интериорът на къщата се прелива във вътрешния двор лесно и естествено“, добави г-н Цонев.

Резултат, който ще Ви развълнува и очарова

Първоначалният проект не просто е реализиран на 100%, а е преизпълнен с допълнените изисквания, които са се появили в процеса на работа. Системата, която експертите от Валкреа.Хаус са интегрирали, е изключително благодатна за гъвкави промени и надграждане с нови функции. Това дава възможност на обитателите да я развиват спрямо идеите, които се зараждат в процеса на използването ѝ. Проектът остава отворен за развитие. Още отсега се знае, че в „умния“ дом ще се включат и кухненските уреди, с които системата има съвместимост. Впоследствие ще бъдат добавени и някои нови елементи, като например пергола с моторизирани ламели и камина. Озвучаването на къщата е от особено значение за обитателите ѝ – за него също предстои да стане част от умния дом.

Следва продължение…

Повече информация за Валкреа.Хаус и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на информация: Valkrea.House (Валкреа.Хаус)

Сподели

Още от Град на бъдещето