Сподели

Историята на първата 3D принтирана книга при нулева гравитация с облика на Айнщайн

22 май 2021 г.

 

 

Какво общо имат „Теорията на относителността“, 3D принтирането и книгите? Обединител на тези на пръв поглед несъвместими понятия е глобалната общност Genius 100, която е фокусирана върху намиране на решения за основни, общозначими проблеми. Днес, във връзка с нашата специална поредица от материали по повод 24-ти май, ще Ви покажем още един начин за книгоиздаване, който дори напуска пределите на планетата Земя. Със съдействието на българската компания Солид Фил, която търси и прилага иновативни технологични методи за 3D производство, днес, на виртуалните страници на ДигиталнаИндустрия.bg, ще ви разкажем историята на първата 3D принтирана книга в космоса. Вижте! 

Фондацията Genius 100 (G100) е организация с нестопанска цел, която използва знанията и ресурсите на общността G100, за да подкрепя значими хуманитарни и екологични инициативи по целия свят. Фокусирайки се върху няколко обособени големи кампании годишно, фондацията обединява своите уважавани визионери, за да си представи бъдещето и да реализира творчески инициативи за подобряване на нашия свят.

„Първата в света 3D принтирана книга носи заглавието „Genius: 100 Visions of the Future“ и е изработена в чест на 100-годишнината от създаването на „Теория на относителността“ на Алберт Айнщайн. Формата ѝ е с облика на Айнщайн и е 3D принтирана при нулева гравитация. В нея се съдържат есета от 100 знаменити световни лидери на нашето време, дали изключително знание на човечеството, които също така са част от фондацията G100. Тяхната тематика е тясно обвързана с бъдещето, което идва с изключително бързи темпове“, споделиха от Солид Фил.

Идеята за проекта, който G100 осъществява, се ражда от партньорството на организацията „Канадски приятели“ (Canadian Friends) към Еврейския университет в Йерусалим (The Hebrew University of Jerusalem) и известният индустриален дизайнер, артист и архитект Рон Арад. Чрез този интригуващ проект, кръстниците му искат да почетат паметта на Алберт Айнщайн, съучредител на Еврейския университет в Йерусалим. Примери за известни лица, които са взели участие в проекта, са Барбара Стрейзънд, Дипак Чопра, Надия Мурад и др.

„Екипът на общността се заема с цел, която звучи невъзможна за изпълнение: да изработят книга, която тласка технологичните граници отвъд днешните технологични предели, като междувременно споделя мъдростта на 100 световно известни лидери. За да бъде осъществен проектът за тази 3D принтирана книга в космоса, екипът използва специализиран 3D принтер, разположен в Международната Космическа станция“, разказаха от Солид Фил.

Крайната цел е да се изработят 300 копия, като се има предвид, че за направата на един брой се изисква цяла седмица работа на машината. Първият прототип на книгата е принтиран под наблюдението на японския космически инженер Сочи Ногучи. 

Като основополагащ проект на G 100, Genius:100 Visions създава вдъхновяващи, необходени пътища и подхранва ангажираността и вълнението, които карат мечтателите да работят заедно за разработване на решения за по-близко и по-далечно бъдеще.

Повече информация за Солид Фил ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Солид Фил, Genius 100

Сподели

Още от Град на бъдещето