Сподели

Кампус за умни технологии в Австрия използва компоненти Belimo, за да покаже бъдещето на сградите на своите гости

04 март 2024 г.

 

 

Австрийската компания Loxone е специализирана в областта на интелигентните решения за сградна автоматизация, като има зад гърба си над 250 000 проекта, реализирани с нейните партньори по целия свят. Мисията на дружеството е да използва автоматизацията за създаване на енергийно ефективни, комфортни и безопасни сгради, и за да демонстрира своята експертиза, през 2023 г. тя отваря вратите на собствен кампус в Колершлаг, Австрия. Цялата ОВК система на комплекса е проектирана така, че да функционира в зависимост от моментното търсене, за което са използвани множество комуникативни ОВК компоненти на Belimo. Повече за проекта пред ДигиталнаИндустрия.bg разказаха от Белимо България.

Кампусът на Loxone има за цел да запознае своите гости със сградната автоматизация на бъдещето. На площ от 15 ha са разположени хотел с уелнес център, зала за събития, ресторант, множество офис площи и складове. На посетителите се демонстрира как е възможно да изглеждат работното място и домът на бъдещето, които осигуряват безпроблемна интеграция в системата за управление на сградата, енергийно ефективна работа и максимален комфорт“, обясниха от българския офис на утвърдения производител на цялостни решения за ОВК инсталации Belimo.

Целта при изграждането на обширния сграден фонд на Loxone Campus е да се отговори на индивидуалните изисквания на различното предназначение на зоните и същевременно да се гарантира, че всички пространства са проектирани с максимална гъвкавост. За да се осигури оптимално качество на въздуха в помещенията, в по-голямата част от кампуса се контролира нивото на CO2, влажността и температурата. А за оптимална енергийна ефективност помагат компонентите на Belimo – Belimo Energy Valves; 6-пътен EPIVs; PIQCVs; изпълнителни механизми за подвижни жалузийни решетки (ПЖР) за вентилация и различни сензори.

В кампуса на Loxone интелигентната сградна автоматизация, както и нашите устройства могат да бъдат изпитани в различни сценарии. Всички те са свързани към системата за сградна автоматизация Loxone с MP-Bus чрез интерфейсите Belimo Tree и Air“, уточниха от Белимо България.

А ето и как са приложени:

Офиси

Офисите в кампуса на Loxone се простират на площ от 3 000 m2 и осигуряват 300 работни места. Отворените пространства с фиксирани работни места се допълват от заседателни зали, звукоизолирани телефонни кабини, зона за отдих и тераси за почивка. Независимите от налягането регулиращи сферични вентили от Belimo позволяват комфортно и енергийно ефективно отопление и охлаждане на офисите с помощта на подово отопление и охлаждане.

Хотел

Дизайнерският хотел в кампуса предлага 80 стаи и 2 апартамента. Изградена е и уелнес зона с площ от 500 m2, която разполага с открит басейн, две сауни, фитнес зала и зони за слънчеви бани.

Отоплението и охлаждането на помещенията са реализирани според нуждите с таванни индукционни устройства. За тях са използвани електронно независими от налягането 6-пътни регулиращи вентили на Belimo. Благодарение на тях, необходимата енергия се доставя според нуждите, в зависимост от заетостта и качеството на въздуха.

Ресторант

Вътрешният ресторант е с капацитет от 600 човека, а при нужда може да бъде свързан със съседната зала. Въздухът се подава в ресторанта и се изтегля в кухнята. Тук сензорите за налягане на Belimo гарантират, че миризмите от кухнята не могат да преминат в трапезарията или залата.

Аудиториум

В аудиториума също могат да се съберат до 600 души. Просторната зала може да се използва за концерти, събития или лекции, както и като част от общите помещения за хранене. Залата се захранва от собствена вентилационна система, която подава въздух под трибуната. Когато залата е свързана с ресторанта, сензорите за налягане на Belimo позволяват оптимално взаимодействие между вентилационните системи в двете помещения.

Информационна зона

Информационната зона в кампуса на Loxone предлага интерактивно преживяване за посетителите, включително собственото кино и възможност да се надникне в света на интелигентните сгради.

Свързването на всички компоненти към системата за сградна автоматизация на кампуса се доказа като ефективно решение по отношение на въвеждането му в експлоатация, а и след това. По този начин не е необходимо всяко помещение да се настройва поотделно. Достатъчно е да се програмира една от хотелските стаи и благодарение на цифровите интерфейси, настройките да се въведат във всички останали. Освен това, чрез интелигентната сградна автоматизация и компонентите на Belimo, не е необходимо системите да се проектират за пълно натоварване – те могат да се управляват така, че да се консумира само необходимата енергия, което е невъзможно с аналогови системи“, допълниха още от Белимо България.

Повече информация за Белимо България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Белимо БългарияBelimo

Сподели

Още от Град на бъдещето