Сподели

КМТ Сервиз: Със сателитна технология на Utilis се повишава устойчивостта на водните ресурси

25 септември 2020 г.

 

 

Основана през 2013 г., Utilis е израелска компания, която предлага инструмент, базиран на сателитна технология, за откриване на течове във ВиК инфраструктурата. „Проблемът е съществен в България, особено в района на Добруджа, където се отчитат най-сериозните загуби на вода по мрежата. Но ако отправим поглед още по на север, ще видим, че в Румъния решенията на Utilis вече дават резултати“, коментираха за Инженер.bg от фирма КМТ Сервиз, партньор на Utilis у нас.

През март 2020 г. Utilis реализира проект в гр. Питещ, Румъния, в партньорство с местната компания Apa Canal 2000 SA Pitesti. „Екипи за откриване на течове анализираха 57.6 km тръбопроводи от мрежата и провериха 120 „точки на интерес“ (б.ред.   points of interest). Проверки на място потвърдиха, че повече от половината POI са реални течове“, разказаха още от КМТ Сервиз.

Ето и постиженията в рамките на проекта:

  • 4.7 теча открити в рамките на работен ден;
  • 1.2 теча на километър от мрежата;
  • 120 проверени на място локации („точки на интерес“);
  • 0.6 теча от „точки на интерес“.

„Това, което Utilis всъщност прави, е да използва данни от сателитни снимки и да ги превърне в широкомащабни инструменти, чрез които се подобрява устойчивостта на водните ресурси. За да се използва тази технология не са необходими никакви първоначални вложения в оборудване, което я прави подходяща за малки и големи ВиК оператори“, посочиха от българското дружество, партньор на Utilis.

Тъй като сателитите обикалят около Земята на много голяма надморска височина, те имат капацитета да обработват до 3500 km2 изображения, като по този начин покриват цели инфраструктурни системи. Допълнително предимство е, че технологията може да се използва независимо от метеорологичните условия и времето на деня.

Utilis има завършени над 250 проекта в целия свят, включително САЩ, Италия, Великобритания, Чили, Китай и Южна Африка, което сумарно формира около 20 000 проверени течове и води до спестяване на близо 19 000 l вода годишно.

Повече информация за КМТ Сервиз ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Utilis, primariapitesti.ro

Сподели

Още от Град на бъдещето