Сподели

Коботи навлизат и в ресторантьорстовото... Застрашени ли са майстор-пицарите?

18 декември 2018 г.

In Romanian    In Serbian

Коботи вече могат да имитират основните движения на опитни майстор-пицари. Зад оригиналната идея стоят стартъп-компанията EKIM, основана от двама млади френски инженери, и шеф Тиери Графагино (Thierry Graffagnino), трикратен световен шампион по приготвяне на пица. „Universal Robots (UR) пък бе производителят, на който френското дружество избра да се довери в проектирането на иновативния робот-пицар PAZZI“, коментираха за Инженер.bg от фирма Солтех, официален представител за България на датския разработчик на колаборативни роботи.

Създаден използвайки индустриалните колаборативни роботи UR10 и UR5 на Universal Robots, PAZZI може да приготвя до 10 пици едновременно по близо 5 милиона рецепти, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Това дава на клиентите оптимален поглед върху целия процес по подготовката на пиците и минимално време за обслужване, които за пръв път могат да бъдат предложени в ресторантьорството. Така една пица ще може да бъде приготвяна за рекордно краткото време от 30 sec.

Целта на EKIM с този проект е да предостави едно оптимално и висококачествено кетъринг решение в зоните с висок трафик – гари, метростанции, летища, основни булеварди, шопинг центрове и др., както и да спомогне решаването на глобалния проблем с нездравословните храни. Концепцията на PAZZI е да бъде „доставчик“ на добра храна, осигурявайки качествена пица, приготвена от напълно здравословни и естествени съставки.

„Подкрепихме EKIM в това тяхно начинание още през 2013 г. Основното предизвикателство, пред което се изправихме по време на разработката на този кулинарен спектакъл, бяха работните условия, на които бяха изложени роботите. Нашите коботи успяха да се справят безпроблемно и да покажат на какво са способни, дори и в такава среда“, заявяват от Universal Robots.

„PAZZI е оборудван с 3 робо-ръце – 2 модел UR10 и една UR5, всички работещи в необорим тандем. Те могат да режат и разточват тестото, да слагат необходимите съставки, да пекат, разрязват и пакетират пиците. При това предоставяйки уникално преживяване – ненадминато готварско шоу. Така клиентите могат да наблюдават роботите, докато изпълняват техните поръчки с програмирани, елегантни движения“, посочиха от Солтех. „Наред с това, колаборативните роботи са научени да копират движенията на шеф-пицаря, създавайки уникални тестени изкушения, използвайки съставки на случаен принцип“, уточниха още от българската фирма.

За да могат да уловят необходимите съставки за пиците, роботите са снабдени с адаптивно двупръстово робо-захващащо устройство Robotiq 2-Finger Adaptive Robot Gripper, проектирано специално за коботите на Universal Robots.

Колаборативните роботи на UR са лесни както за програмиране, така и да бъдат интегрирани в подобен тип обекти. „Избрахме роботите на Universal Robots, тъй като те са достатъчно леки, прецизни и естетически издържани и в същото време с голям обхват и полезен товар, идеално пасващи за нашите нужди“, обясниха от EKIM.

Повече от 5 000 часа и 6 000 компонента са били необходими, за да бъдат проектирани системите за автономната пицария. EKIM планира да въведе нова концепция за франчайзинг или лицензиран кетъринг през 2019 г., след пускането на пилотния проект във Франция в началото на другата година под името PAZZI.

Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.

Източник на снимковия материал: Солтех, Universal Robots, EKIM

Сподели

Още от Град на бъдещето