Сподели

Концепцията за „умен“ дом отваря вратите към бъдещето! Интеграторите от Валкреа.Хаус с коментар за инсталациите в областта

28 май 2024 г.

 

 

Сградната и домашната автоматизация са бързоразвиващо се инженерингово направление, включително и поради все по-високите изисквания по отношение на енергийната ефективност, удобството и комфорта, които гарантират интелигентните системи. С усъвършенстването на технологиите, те са все по-достъпни за потребителите, което е определящо за потенциала им да се превърнат в неизменна част от ежедневието. Интересът към „умните“ системи за управление и контрол на инсталациите е осезаем, в което се убедихме и по време на най-новото издание на мащабното B2B изложение Архитектурно-строителна седмица 2024. На щандовете на Инженер.БГ получихме множество запитвания за „умните“ домове – както общи, така и за конкретни казуси. Митко Цонев, управител на Валкреа.Хаус, пое ангажимента да даде яснота по темата, отговаряйки на всички въпроси. В следващите редове ще Ви представим част от неговите отговори.

И така, ето и въпросите:

Каква е концепцията на „умните“ домове?

Концепцията, която стои зад термина „умен дом“, се изразява в навлизането на дигитални технологии в строителството и жилищния сектор. Така, както вече използваме цифрови решения, които улесняват комуникациите, финансите, туризма и т.н., дигиталните възможности стават част от взаимодействието ни със собствените ни домове. Ползите са същите както при използването на смартфон – повече информация, връзка навсякъде и по всяко време и по-голяма персонализация спрямо личните ни предпочитания. В случая обаче, обект на тези ползи не е комуникацията ни с хората около нас, а комуникацията ни със собствения ни дом.

Какъв е процесът по интегрирането на смарт системи?

Качественото изграждане на системи за „умен“ контрол на имота изисква внимателно планиране на електрическата инсталация, защото тя играе ролята на „нервна система“ за тях.

За начало е необходимо да се определи кои товари и консуматори ще бъдат част от „умния“ дом, за да се предвидят съответните контролни устройства. Например димируемото осветление изисква модул, който е различен от този за подово отопление. След това се уточнява начинът на управление, което често представлява комбинация от мобилно приложение, бутони, датчици и тъчскрийн дисплеи в основните помещения. Въз основа на това се планира топологията на ел. инсталацията и се подготвя необходимата документация. След монтажа на всички предвидени устройства се преминава към настройката им и предаването на контрола на обитателите.

Какво се случва при прекъсване на електрозахранването?

Една система за „умен“ дом се нуждае от електрическо захранване, за да оперира нормално. Дори и да можеше да работи без него, тя на практика управлява единствено уреди и ел. товари, които имат нужда от електрозахранване. За да бъдат подсигурени критичните функции в една инсталация, е препоръчително да се използва UPS, който осигурява непрекъсваемост на ел. захранването. Една професионална инсталация позволява да се определи и какво точно се случва, когато електрозахранването бъде възстановено.

Какви са възможностите за реализация на смарт система у дома?

За професионалната реализация на домашна смарт система се изисква специфичен подход. Например, на пазара се предлагат „умни“ крушки за осветление и „умни“ климатици, но тези продукти са насочени към крайния потребител и не са предназначени за професионални инсталации.

За изграждането на професионална инсталация се изготвя списък на електрическите товари, които ще бъдат част от смарт системата, и според техните характеристики се прави селекция от модули, които ще ги управляват в обща интегрирана система. Интегрираното решение за „умен“ дом включва управление на осветлението (независимо от избраните осветителни тела), подовото отопление, вентилаторните конвектори, вентилаторите, климатиците, радиаторите, моторизираните пердета и щорите, електромеханичните брави и ключалки, видео домофоните, мултируум аудиото, както и  датчиците за движение, дим, наводнение и качество на въздуха. Ние, от Валкреа.Хаус, се гордеем с това, че изпълняваме именно такива инсталации.

Какви са ползите от сградна автоматизация при строежа на нови жилищни сгради?

Сградната автоматизация носи редица ползи в строежа на нови жилищни кооперации в зависимост от това коя целева група е на фокус. Инвеститори, клиенти, обитатели и технически персонал се възползват от различни предимства на една интелигентна система за управление. Примери за подобни ползи могат да бъдат:

  • Подобрена енергийна ефективност;
  • По-висока добавена стойност на имота;
  • Висок стандарт на ел. инсталацията;
  • Предотвратяване на рисковете от пожар/наводнение/лошо качество на въздуха;
  • Предварително заложени функции за „умен“ дом във всяко жилище;
  • Адаптиране спрямо метеорологичните условия;
  • Дистанционен мониторинг и контрол на отделни аспекти от условията в сградата и др.

 

Колко струва поддръжката и изграждането на „умен“ дом?

Няма математически точен отговор на този въпрос. Изграждането на професионална инсталация за „умен“ дом изисква инвестиция, която отговаря на нивото на комфорт, безопасност и бъдещи спестявания, които се очакват. Съответно калкулацията ѝ е пряко свързана със спецификите на конкретния проект. Например, управлението на един вентилаторен конвектор струва повече от контролер за 6 зони на подово отопление. Един датчик за вода плюс необходимия контролер за стопиращ кран могат да предотвратят огромни загуби в случай на наводнение.

Една добре конфигурирана мобилна апликация има осезаем ефект върху удоволствието от управлението на домашните функции. „Умната“ система обикновено изисква и други източници на разходи, като например подходяща ел. инсталация, бутониери, термостати и дисплеи, но при професионалното им изпълнение, те не се нуждаят от допълнителна поддръжка, тъй като не се наблюдават повреди и дефекти с години напред.

Защо в България разработването на „умни“ решения и технологии не е толкова застъпено, колкото вноса на такива от чужбина?

Естественият отговор на този въпрос е в размера на пазара. В развитите страни „умните“ технологии в строителството са навлезли далеч по-рано и в по-големи мащаби отколкото на пазара в страната ни. Именно там са установени първите казуси, които изискват подобни решения, както и доста други по-специфични технически изисквания. Там са базирани и водещите фирми, които инвестират в разработката едновременно на дигитални и на сградни технологии. В тези държави са концентрирани асоциациите, които задават стандартите и сертифицират устройствата, които се използват. Там обикновени има далеч по-взискателно законодателство, свързано с интегрирането на „умни“ устройства и съответните електрически инсталации при строежа на нови сгради. Извън България има и много повече експерти, интегратори и техници, които прилагат тези технологии в техните обекти, отколкото у нас. Докато нямаме подобна екосистема на нашия пазар, разработването на „умни“ решения ще бъде твърде ограничено.

Фирма Вълкреа.Хаус има богат опит във внедряването на интелигентни системи за управление и контрол на различни категории обекти и изграждането на съответните професионални инсталации. Практиката на специалистите ги „сблъсква“ с множество разнородни казуси, чието решение е в основата на успешно изпълнените задания. За да поддържат високото качество на услугите си, професионалистите непрекъснато разширяват познанията си, информирайки се за тенденциите и развитието на областта в световен план.

В тази статия бяха представени отговорите на по-любопитните общи въпроси, свързани с „умните“ домове, любезно предоставени от г-н Цонев. Следете виртуалните страници на Инженер.bg за продължението по темата, в което ще разгледаме конкретни казуси, свързани с реализацията на действителни проекти.

Повече информация за Валкреа.Хаус и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Валкреа.Хаус (Valkrea.House), canva.com

Сподели

Още от Град на бъдещето