Сподели

Обяд, приготвен от малки готвачи, сервират роботи на ABB в Дома на LEGO в Билунд, Дания

11 май 2021 г.

 

 

Нашата идея е да създадем играчка, която подготвя детето за живота – привличаща въображението му и развиваща творческия порив и радостта от създаването, които са движеща сила за всяко човешко същество“. Думите на Годфред Кърк Кристиансен – наследник на основателя на LEGO Group – Оле Кърк Кристиансен, от 1955 г. до днес не са загубили своята актуалност. За да разберем повече за пъстрия свят на любимия на няколко поколения конструктор и какво място в него намират роботите, насочваме вниманието си към осмия епизод от видео поредицата на ABB „Застинала музика“, в който заедно ще отворим вратите на „Домът на тухлата“ LEGO House в гр. Билунд, Дания.

Зад изграждането на LEGO House стои 6-годишната работа на Брайън Янг от архитектурното студио Bjarke Ingels Group (BIG). Янг вижда архитектурата като комбинация от изкуство и наука, както и прилагане на рационална мисъл в творчески процес – подход, който намира пресечна точка с принципа на сглобяване на конструктора LEGO.

„Тухличките на популярния конструктор присъстват навсякъде в LEGO House – на стълбищата, фасадните плочки и капандурите. От птичи поглед се открояват 21 цветни тухли, съставляващи нестандартната структура на сградата. В нея липсват традиционни опори, като например колони. Тухлите на пръв поглед създават илюзия, че стоят независимо една от друга, но всъщност са свързани помежду си“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от АББ България.

В Центъра за преживявания на LEGO House се намира Дървото на творчеството, което е изградено от над 6 милиона тухлички. Посетителите могат да видят още планини, водопади, животни и дори цели градове от LEGO.

Меню „Направи си сам“, сервирано от роботи на ABB

Една от най-любопитните атракции в LEGO House e ресторантът Mini Chef. В основата на дизайна стои идеята на Ерик Нисен от студиото за интериорен дизайн Stylt Trampoli да създаде ресторант, в който роботи сервират храна, приготвена от малки LEGO готвачи. Този проект позволява на дизайнера да вдъхне живот на своята концепция.

Всеки посетител изгражда сам от тухлички предпочитаното от него ястие. След това машина сканира конструкцията, за да установи избора на клиента. Готовата гозба се сервира от два робота на ABB. Те са създадени посредством колаборативния робот YuMi, който позволява на хората и роботите да работят съвместно.

За ролята и мястото на роботиката в архитектурата

„Роботите на ABB изпълняват разнообразни задачи като моделиране, 3D принтиране, конструиране и сглобяване. С това те помагат на архитектите в създаването на дизайни на ниска цена за по-кратко време. Роботите - освен това - надскачат установените граници и дават възможност за развиването на творческите идеи“, посочиха в заключение от АББ България.

Вижте видеото за LEGO House в галерията.

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: АББ България, ABB, кадри от видео „Застинала музика“, еп. 8

Сподели

Още от Град на бъдещето