Сподели

Какво означава IoT за отоплителните системи и ще окаже ли сериозно влияние върху пазара?

08 август 2019 г.

Какво се крие зад понятието „Интернет на нещата“ (Internet of Things, или IoT). Какво означава то? Каква промяна бележи и готови ли сме да я посрещнем? Тези и още много други въпроси изникват в съзнанието ни, когато се сблъскаме с IoT, а тези срещи са все по-чести. С помощта на своя специалист – професор Елгар Флайх (Elgar Fleisch), компанията Hoval, един от най-големите производители на отоплителна, вентилационна и климатични техника, се опитва да отговори на най-често задаваните въпроси, свързани със значението на IoT и с отражението му върху ОВК индустрията.

„Internet of Things дава визия за това как всеки обект и местоположение може да стане част от Интернет. В този сценарий това са не само хората, които комуникират в интернет чрез лаптопи, таблети или мобилни устройства, но също така и всички предмети от бита“, коментира проф. Флайх. Той посочва и няколко примера, като балконската врата например, която може да използва този ефективен канал, за да информира климатичната система, че е отворена, или LED светлините, които засичат присъствието на хора в стаята и подадат тази информация към алармената система. И дори маслиново дръвче, което може да изпрати сигнал до напоителната система, когато е необходимо да бъде полято.

 Проф. Елгар Флайх коментира и нивото на подготвеност на Hoval за срещата с това ново предизвикателство. „Hoval е компания, която се фокусира не само и единствено върху клиентите и решенията, а и върху използването на нови технологии. Това обяснява защо тя е толкова добре подготвена по отношение на IoT, както и защо е една от компаниите, стоящи на челно място по този въпрос“, категоричен е Елгар Флайх.

Той дава отговор и на друг важен въпрос: Има ли области, в които IoT вече е реалност? „IoT идва и играе все по-важна роля в почти всяка индустрия, позволявайки да се направи още една стъпка напред към постигането на по-висока добавена стойност. Доказателство за това са Facebook и Twitter. Основно, това включва комуникация между различни неща - и обикновено тази комуникация е безжична“, заявява г-н Флайх. „IoT е най-добре да се разглежда от гледна точка на еволюцията. Няма да направите революция, освен ако не сте един от тези, които оставят нещо след себе си“, добавя той.

Проф. Флайх споделя и своята позиция относно скептичното отношение на някои хора относно онлайн свързаността на отоплителните системи. „Това изобщо не ме притеснява. Първо, аз вярвам, че всеки клиент трябва да реши сам за себе си и второ, много пъти съм виждал как решения, които носят по-големи ползи на клиентите в началото са обект на масово недоволство“, казва той. „Ако една отоплителна система със сигурна и надеждна интернет връзка може да спести повече пари и енергия, като в същото време предлага по-удобен начин за контрол на отоплението, то тогава този тип система ще стане широко предпочитан“, уверен е проф. Флайх.

По отношение на значението на IoT за ОВК индустрията, проф. Елгар Флайх заявява: „Сложността на модерните ОВК системи бързо нараства. Расте и броят на различните компании, участващи в производството, рекуперацията, съхранението и доставката на енергия. Тази ситуация може бързо да обърка клиенти, проектанти и инсталатори. IoT предлага лесен и ефикасен начин за контрол на тези високоефективни системи с висока степен на прецизност“.

Проф. д-р Елгар Флайх е директор на Института по управление на технологии към университета в Санкт Гален, Швейцария (University of St. Gallen); професор е по управление на технологии в същия университет, както и в Цюрихския технологичен университет (ETH Zürich).

Повече информация за Ховал ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

Източник на снимковия материал: Ховал, Hoval

Сподели

Още от Град на бъдещето