Сподели

Плъгин превръща стандартните контролери WAGO PFC100 и PFC200 в контролери за IoT

16 януари 2018 г.

Записът на данни, дигитализацията и свързването им едни с други по подходящ начин са основните компоненти, които стоят зад Индустрия 4.0. Само едно просто софтуерно подобрение на MQTT успява да трансформира всеки контролер WAGO PFC100 или PFC200 в контролер за Интернет на нещата (IoT), предаващ информация от полево ниво към облак, където данните могат да бъдат сумирани и използвани за анализи. „Това създава истинска добавена стойност за всяка компания – било то за подобряване ефективността на производството, за сграден енергиен мениджмънт или за по-нататъшно развитие на услугите за крайни клиенти. Именно по този начин WAGO PCF контролерите от най-ново поколение формират основата на един по-устойчив корпоративен свят, изцяло ориентиран към бъдещето“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от българския офис на WAGO, технологичен лидер в областта на електротехниката, сградната и индустриалната автоматизация.

Възползвайки се от гъвкавостта…

Само в няколко лесни стъпки двата контролера WAGO PFC100 и PFC200 могат да бъдат трансформирани в IoT устройство, като се използва подобрен фърмуер и се програмира IEC приложение със съответната библиотека. След това информация за състоянието, като Изпълнение/Спиране, състояния на свързването, данни за устройството и променливи, определени в програмата IEC, може да бъде изпратена на облак и например да бъде визуализирана. Клиентът може да реши дали контролерът да изпрати информация към Microsoft Azure, Amazon Web Services или IBM Bluemix. Свързването към решения на трети страни са също възможни, благодарение на стандартизирания MQTT протокол. Данните се прехвърлят като JSON файлове, а връзката е криптирана с TLS.


Предимства на решението:

 - Разпределено събиране и визуализация на данни, независимо от местоположението;

 - Връзка с Microsoft Azure, Amazon Web Services или IBM Bluemix, използвайки стандартизиран протокол MQTT;

 - Високо ниво на сигурност, благодарение на TLS криптиране;

 - Пряко свързване на полево ниво с облак;

 - Разширяване на съществуващите системи с PFC като IoT gateway.

Лесно и просто актуализиране

Потребителят лесно може да осъществи актуализацията в уеб браузър, благодарение на уеб-базираната система за управление (WBM) на WAGO. Библиотеките за програмните среди CODESYS 2.3 и e!COCKPIT са включени в обхвата на предложението. Данните за връзка с облака също се конфигурират чрез WBM. Променливите, които се прехвърлят на облака, могат да бъдат дефинирани още в програмата IEC, така че програмистът винаги да има контрол.

Повече информация за ТП ВАГО Контакттехник ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: ТП ВАГО Контакттехник

Сподели

Още от Град на бъдещето