Сподели

Прогресивният дух на миналото намира ново измерение в жилищния комплекс Azure The Oceanic с иновации на ABB

10 ноември 2020 г.

 

 

Отново се изправяме на гребена на морските вълни за един виртуален круиз до Бенгалския залив в Индийския океан. Поводът е поредното видео от поредицата на ABB „Застинала музика“, в рамките на което заедно с АББ България ще станем свидетели на трансформацията на емблематичния през 50-те години на 20-ти век хотел Oceanic в модерния жилищен комплекс Azure The Oceanic. При него симбиозата между природа и интелигентни технически решения на ABB създава един впечатляващ архитектурен обект.

„Където морето среща небето“

С този слоган ни посреща уебстраницата на 16-етажната жилищна постройка с 97 „умни“ жилища в индийския град Ченаи. Не след дълго обаче намираме и потвърждение на тези думи.

Сградата на Azure The Oceanic е изградена от два блока, а в единия от тях е вградена скулптура във формата на черупка, която е символ на екологичното съзнание, и свързва земята, морето и небето.

„Комплексът е проектиран от архитектурното студио WOW Architects от Сингапур, чиито основатели Уонг Чиу Ман (Wong Chiu Man) и Мария Уорнер Уонг (Maria Warner Wong) имат опит с необичайни обекти като този. Двамата архитекти черпят вдъхновение от прогресивния дух на хотел Oceanic, съчетавайки го със съвременните изисквания за екологична отговорност. Комплексът се очаква да бъде завършен през 2021 г.“, коментираха пред ДигиталнаИндустрия.bg от АББ България.

В средата на миналия век хотел Oceanic е олицетворение на лукса, а за неговата слава допринасят звездните гости, сред които филмови знаменитости, както и спортистите от индийския национален отбор по крикет.

Концепцията за устойчивост и усещането, че си сред природата са реализирани и с избора на големи стъклени прозорци, свързващи външната с вътрешната среда. Освен това мазетата на Azure The Oceanic са снабдени с резервоари за събиране на дъждовна вода, а за генерирането на енергия служат слънчевите панели на покрива.

Мястото на модерните технологии в Azure The Oceanic

„В жилищния комплекс в гр. Чинаи е внедрена системата ABB i-bus® KNX. Тя се състои от компоненти, които покриват пълния спектър от приложения – осветление и управление на заключването на сградата, отопление, вентилация, сигурност, енергия и др., осигурявайки максимални нива на безопасност и защита за живущите“, добавиха от българското дружество на ABB.

Линейната топология на KNX дава възможност за свързване на устройствата чрез разклонители според размера на мрежата. Системата може да бъде конфигурирана с над 50 000 устройства. Софтуерното приложение на KNX – ETS позволява лесно параметризиране, както и свързване на сензорите и задействащите елементи. След инсталиране на системата, KNX ETS подпомага и създаването на проектната документация.

„Интериорният дизайн в сградата се допълва от гамата ключове Millenium Switch Range от неръждаема стомана. Те са с тънък 4 mm дизайн и се монтират лесно. Съвместими са с решения за автоматизация на сгради като KNX и ABB free @ home и предоставят над 32 функции. Ключовете притежават сертификат за екодизайн в съответствие с международните стандарти CE, BS, G-Mark (контакти) и SASO. Гамата включва разнообразни продукти, включително USB зарядни, LED димери или Bluetooth мултимедийни решения“, посочиха в заключение от АББ България.

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: АББ БългарияABB, Azure The Oceanic (Facebook)

Сподели

Още от Град на бъдещето