Сподели

Schneider Electric поставя акцент върху Електрическа енергия 4.0 — „горивото“ на новия електрически свят

14 октомври 2021 г.

 

 

Водещото годишно събитие на Schneider Electric - Innovation Summit World Tour - бе открито с глобална дигитална конференция на 12 октомври и продължава със специализирани събития в редица държави до 12 ноември т.г. С тази инициатива компанията се стреми да насочи вниманието към глобалните климатични предизвикателства и да консултира клиентите, партньорите, регулаторните органи и политиците за възможностите да бъде постигнато експресно намаляване на емисиите с цел декарбонизация на световната икономика през това решаващо десетилетие. Гостите на мащабната онлайн проява имаха възможност да се запознаят с дигиталните и устойчиви иновации на Schneider Electric и да научат повече за Електрическата енергия 4.0 и автоматизацията от следващо поколение. По покана на Шнайдер Електрик България екипът на ДигиталнаИндустрия.bg бе част от конференцията по откриването. Ето и кои бяха водещите акценти.

Давайки старт на Innovation Summit World Tour 2021, в своето обръщение г-н Жан-Паскал Трикоар, президент и главен изпълнителен директор на Schneider Electric, се застъпи за осъществими стъпки към нулев въглероден отпечатък, засегнати в доклада „Императивите на 2030 г.: Надпревара с времето“, изготвен от Института за изследване на устойчивостта към Schneider Electric. „В Schneider Electric вярваме, че светът е в състояние да ускори неотложните действия срещу климатичните промени и да намали наполовина емисиите от въглероден диоксид (CO2) до 2030 г.“, заявиха от компанията.

Спешна необходимост от бързи действия към декарбонизация 

В обръщението си на Innovation Summit World Tour, г-н Трикоар, апелира за предприемане на ключови мерки с цел декарбонизация и предложи собственото проучване на Schneider Electric като план-програма, която да задържи глобалното затопляне в рамките на 1.5 °C. „Този доклад излага необходимостта от намаляване на емисиите с 30-50% през настоящото десетилетие в сравнение с текущите нива. Ако се пропусне моментът, ще е практически невъзможно да се ограничи покачването на температурата до праг от 1.5 °C, както е посочено в Междуправителствения панел за климатични промени“, заявиха от Schneider Electric. 

Наред с разговора за индустрията на бъдещето, който компанията води активно и у нас чрез инициативата „Стартирай 4.0“, Schneider Electric поставя акцент и върху темата Електрическа енергия 4.0: захранване на Новия електрически свят с умна зелена енергия. 

 

Светът вече е свикнал с концепцията за редуващите се индустриални революции и днес често говорим за Индустрия 4.0. По същия пример създаването на енергия и достъпът до нея минават през промени в годините и моделите поставят нуждата от това да мислим и обхванем темата през новата призма – Електрическа енергия 4.0 (E4.0). 

„Свидетели сме на конвергенция по отношение на дигитализацията и електричеството чрез съвременните софтуерни възможности. Електричеството прави енергията зелена и е най-вярната посока към декарбонизация, а дигитализацията превръща енергията в „умна“, за да стимулира ефективността ѝ и да елиминира отпадъците. Именно тази връзка между традиционните електроразпределителни устройства и мрежи и дигиталните решения води до Електрическа енергия 4.0 - горивото на новия електрически свят. Това е най-бързият път към по-чиста, по-интелигентна и по-ефективна енергия“, убедени са от Schneider Electric.

Какви са предимствата на E4.0 за клиентите, партньорите и индустрията? 

„Електричеството е най-ефективната енергия и най-добрият вектор за декарбонизация. Доказано тя е от 3 до 5 пъти по-ефективна от други източници и се очаква електроенергията от възобновяеми ресурси да нарасне 6 пъти до 2040 г., т.е. от 6% в момента да скочи до 40% през следващите 20 години. Комбинацията от електрическото и дигиталното, ще подхранва двупосочната децентрализирана енергийна мрежа на бъдещето“, допълниха от глобалната компания. Потребителите и компаниите ще могат да генерират в изобилие своя собствена чиста енергия чрез възобновяеми източници и микромрежи, за да я използват, съхраняват и дори да я продават на пазара. 

„Електрическа енергия 4.0 осигурява измерими, устойчиви резултати чрез технологии, които вече съществуват, и е гарант за бъдещето. Иновациите днес разчитат основно както на електроенергията, така и на дигиталната сфера: от устройствата, които правят живота ни по-добър, през онлайн работата у дома до електронната мобилност. А Schneider Electric допринася за промяната в света, като си поставя за цел да направи бизнес дейностите на своите клиенти и партньори по-устойчиви“, добавиха в заключение от компанията.

Какво е очакването Ви за корпоративния дух на компаниите, които ще вземат участие? 

Най-вече очакваме да имат хъс за развитие и растеж. Въпреки трудностите, които срещаме, времето сега е подходящо за промени и катализиране на растежа. Очакваме, че ще се срещнем с амбициозни хора с идеи и ще осъществим ползотворен обмен.

Източник на снимковия материал: Шнайдер Електрик България, Schneider Electric

Сподели

Още от Град на бъдещето