Сподели

Солид Фил: „Разработката на 3D прототипи издига на ново ниво архитектурата, дизайна и изкуството“

04 март 2021 г.

 

 

Независимо дали в малък, среден или голям бизнес, развоят на нови продукти е важна част от развитието на всяка компания, защото днес иновациите са това, което движи бизнеса напред и осигурява конкурентно предимство. „Прототипирането е неразделна част от процеса по създаване на нови продукти. Чрез него екипите могат да видят и докоснат физическия модел, преди той да влезе в масово производство. Самата концепция на продукта е възможно да бъде изпробвана, а деформации, дефекти или неточности – лесно и бързо да бъдат идентифицирани и по-късно променени в софтуерния модел на продукта“, коментираха за читателите на Инженер.bg специалистите от доказаната българска компания Солид Фил.

Концептуалната разработка обикновено означава тестване на различни идеи до постигането на най-приемливия вариант на продукта за началото на масово производство. „Технологията на 3D принтирането, или бързото прототипиране, се вписва идеално в този процес, намалявайки драстично сроковете за доставка, разходите и допустимите грешки при създаването на нов продукт. 3D принтираните модели са ценни инструменти за комуникация и предаване на идеи по начин, по който компютърен модел никога не би могъл да бъде от такава полза, тъй като възприятията на хората към физически обект са много по-ясни. Затова концептуалната разработка на прототипи има редица приложения“, допълниха от Солид Фил.

Архитектура 

Всеки архитект знае, че да има на разположение физически модел е голямо предимство при създаването на архитектурен обект. Това също е най-добрият начин да предадете своето творчество и естетика на друг човек. Друго сериозно предимство е възможността на архитекта да види как реално би изглеждал моделът му извън софтуера, като си спести трудното, скъпо и бавно създаване на подобен модел без помощта на 3D принтирането. 

Архитектите обикновено използват набор от сложни софтуерни програми, за да визуализират скиците в 3D модел. „Прилагайки 3D принтирането не само ще спестите време и пари, но и ще имате възможността да акцентирате, дори върху най-малките детайли. Здравината и трайността на макетите са още една причина да използвате нашите услуги, имайки възможността лесно да ги транспортирате без опасност от счупване или износване“, обясниха от Солид Фил.

Маркетинг и дизайн 

Базова стъпка при създаването на нов продукт е предварителната оценка на въздействието му върху потребителите. За тази цел маркетинг специалистите се нуждаят от физически модел на продукта, който да бъде показан на целевите групи. Тъй като решенията при тази стъпка се вземат преди масовото производство, е много важно прототипът да съвпада колкото се може повече с крайния продукт. Конвенционалните методи за създаване на прототип са изключително скъпи, бавни и сложни и изискват няколко операции до достигане на точна реплика, което прави изработването им нерентабилно. 

„3D принтираните прототипи на Солид Фил намират бързо решение на тези проблеми в процеса на разработването на нов продукт. Бързото прототипиране дава възможност на дизайнерите да създадат своята идея с всичките й детайли и функционалност. Истинското предимство на тази технология е, че значително скъсява времето за изработка на прототипа от дни и седмици до часове и понижава цената му в пъти. Използваните полимери могат да бъдат третирани впоследствие чрез механична обработка, боядисване, хромиране до достигане на абсолютно идентични копия на крайния продукт“, разясниха от Солид Фил.

Бижутерия, мода и изкуство 

Триизимерното принтиране е синоним на креативност и естетика. С времето този процес е намерил приложения в създаването на нов дизайн в бижутерията, модата, скулптурата и други индустрии, в които до този момент процесът не е бил практически възможен. 

Технологията въвежда радикално нов начин на концептуално мислене и отключва недостижим потенциал за всички, които могат да я усвоят. Създаването на форми приема нов смисъл, премахвайки всички бариери в материалното производство. 

Ергономични предмети 

Някои инженерни части имат за цел единствено да предоставят възможно най-добрата фрикция между самия обект и този, който ще го използва. Други обекти имат специални части, които ще изпълняват същата функция. Важно е такива продукти да бъдат тествани за правилен и безопасен захват. 

„Методите на бързо прототипиране, които използват различни материали в производството, за да симулират различни повърхности, са много подходящи за тестване на ергономичен дизайн. FDM и SLS са обикновено най-широко разпространените технологии за създаване на прототипи на тези елементи“, поясниха от Солид Фил.

Преимуществата при използване на 3D принтирани прототипи за ергономично проучване са очевидни: 

  • Бързо създаване на прототипа – намаляване на срока за доставка;
  • Възможност за принтиране на няколко версии наведнъж;
  • Бърз редизайн и повторно тестване при нужда;
  • Значително намаляване на разходите; 

 

Повече информация за Солид Фил ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Солид Фил, pixabay.com

Сподели

Още от Град на бъдещето