Сподели

Социално отговорна архитектура: ABB оборудва с модерни технологии дизайнерски „умни“ домове в комплекс в гр. Сидни

07 април 2022 г.

 

 

Как съвременната архитектура може да съчетае високотехнологичните технологии и да бъде в помощ на хората в нужда. За това разказва 15-ият епизод от видео поредицата на ABB „Застинала музика“. В него се озоваваме виртуално в парка Оран в гр. Сидни, Австралия, където се намира жилищният комплекс Casa Capace. Традиционните на пръв поглед къщи впечатляват със своята съвременна функционалности и предназначение. Ето какво разказаха за тях пред ДигиталнаИндустрия.bg от екипа на АББ България.

Любопитна е етимологията на името на комплекса. В превод от италиански език думата casa означава „дом“, а capace – „да можеш“, „да имаш способността да постигаш“. Освен всичко друго, къщите имат и социално отговорна задача – да осигурят пълноценни условия за живот на хора със специфични потребности.

С проектирането на дизайнерските домове се заема архитект Арън Стивънс от студиото Aaron Stevens Architects, като за тази инициатива той се колаборира със занимаващата се с инвестиции в недвижими имоти компания DPN.

В работата си арх. Стивънс е воден от убеждението, че най-важното в една сграда са хората. Проектите му имат за цел да повдигнат духа на обитателите и да им помогнат в това да имат възможно най-добър живот.

„Умните“ домове в Casa Capace предлагат независимост и луксозни условия. С устойчив дизайн, те носят духа на модернизма, а интериорът и външната среда са в неразривна връзка. „Модерните технологии подпомагат ежедневно живущите. Управлението на щорите, вратите, осветлението, климатиците, телевизорите и регулируемите плотове се осъществява посредством таблет, смартфон или гласови команди.“

Всичко това е възможно благодарение на системата за автоматизация ABB i-bus® KNX. „Тя е с отворен код и използва хардуер от разнообразни източници, като всичко е обединено в една обща софтуерна платформа. ABB VoiceControl дава възможност за използване на избран от обитателите гласов асистент. Други решения на ABB в жилищата в Casa Capace са детекторите за присъствие Busch, инсталирани в баните, както и домофонната система ABB-Welcome®, с която живущите лесно могат да разберат кои са техните посетители. В допълнение на това, продукти на ABB за електрификация захранват основните системи, поддържащи функционирането на къщите в австралийския комплекс“, обясниха от АББ България.

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: АББ България, ABB

Сподели

Още от Град на бъдещето