Сподели

Специалистите от ЕЛКО ЕП разкриват бъдещето на домашната автоматизация – удобството и комфорта в уюта на дома са възможни!

28 януари 2023 г.

 

 

Високотехнологичната ера, в която живеем, и забързаното ежедневие на съвремието са предпоставки, които благоприятстват възхода на сградната автоматизация, включително и на жилищните пространства. Това прави стремежа към технологично надграждане правопропорционален на нуждата от удобство и комфорт в уюта на дома. Ето защо експертите от доказаната инженерингова и търговска компания ЕЛКО ЕП коментираха пред ДигиталнаИндустрия.bg тенденциите в домашната автоматизация за 2023 г. „Само за няколко години, тя се превърна от нишов пазар за хора с възможности в един от най-популярните сегменти в технологичния бранш. Въз основа на това, в следващите години предвиждаме значително повишаване на интереса към тези технически решения“, коментираха от българското дружество, което е и един от пионерите в бранша. Продължете с четенето, за да научите кои са 5-те емблематични практики за тази година.

1. Развитие на технологиите: Ръст в интеграцията на различни системи

С развитието на технологията потребителите започват да се възползват все по-осезаемо от взаимната свързаност между устройствата в дома си. Този тренд е в основата на домашната автоматизация. Той се отнася към увеличаващия се брой устройства, които могат да управляват дистанционно и автоматично.  Домашната автоматизация включва функционалности като управление на отопление, гаражни врати, осветление, слънцезащита и сигурност.

„Една от причините за този възход е намаляващата цена на компонентите. Например, преди няколко години един „умен“ термостат беше на стойност над 400 лева. В момента добрите модели са лесно достъпни с приблизителна стойност от 200 лева. Това ще рече, че с усъвършенстването на технологиите, цената на интелигентните устройства се е понижила с около 50%, с перспективата да продължи да намалява. Друг фактор, който допринася за растежа на автоматизацията, е увеличаващият се брой устройства, които са съвместими с нея – все повече стандартни уреди се предлагат в смарт вариант и става все по-лесно да бъдат интегрирани в една обща система“, поясниха специалистите.

2. Ръст в популярността: Предварително подготвените за автоматизация домове са примамлива опция

„Друга тенденция за 2023 г. е т.нар. Smart ready – изграждане на сгради с опция за автоматизация. Реализацията на подобни проекти се осъществява като сграда с опция за „умен“ контрол или като директно автоматизирана такава – по начин, който е оптимизиран конкретно за дадените помещения. Така се гарантира проверена функционалност и ползи за по-удобен и изгоден начин на живот. А възможността за избор е доказателство за гъвкавостта на пазара“, коментираха от ЕЛКО ЕП.

3. ВЕИ: Цените на соларната енергия и батериите ще стават все по-достъпни

С развитието на технологиите, цената на инсталации за соларна енергия намалява устойчиво. Фотоволтаичните инсталации са все по-търсени, по-достъпни и по-изгодни. „Свободният енергиен пазар осигурява на потребителите възможност за информиран избор, който отговаря на техните нужди и да им предоставя най-добрите условия. Инсталацията на слънчеви панели предоставя независимо потребление, а при продажба на произведеното количество електроенергия, дори пряка печалба. Непрестанният напредък в технологиите за „зелена“ енергия гарантира възвръщаемост на инвестицията в рамките на 5-6 години“, допълниха българските експерти.

4. Нарастващ интерес към автоматизация на отоплението

„Ръстът в цените на електроенергията е предпоставка за търсенето на начин за намаляване на разходите. Въпреки че съществуват различни стратегии за тази цел, автоматизацията на отоплението е от мерките, които оказват съществено влияние. Интеграцията на система за автоматизация означава, че Вие контролирате отоплението във всеки един момент – няма нужда да изразходвате излишни средства или да отоплявате дома си, когато отсъствате. Ако изникнат непредвидени обстоятелства, които да забавят прибирането Ви у дома, можете веднага да спрете отоплението директно от телефона си или пък да го включите непосредствено преди да се приберете“, обясниха от ЕЛКО ЕП.

„С индивидуалното управление на всяко помещение можете да се възползвате от интелигентни режими като „Еко“ или „Почивни дни“. По този начин намалявате енергийното си потребление и спестявате до 40-45% от разходите си в сравнение с отоплителна система без автоматизация“, допълниха още от компанията.

5. Удобствата на гласовия контрол не остават незабелязани

„Гласовите асистенти като Google assistant, Amazon Alexa и Apple Siri се доказаха като изключително популярни – продадени са над 300 милиона устройства в света. Тяхната привлекателност се дължи на факта, че могат да излъчват музика в реално време, да отговарят на въпроси, да четат новини и книги и дори да Ви свързват с близките Ви. Огромната популярност на гласовите асистенти неизбежно доведе до нарастващия брой на съвместимите продукти – озвучители, лаптопи, телевизори и дори автомобили с вградена поддръжка“, споделиха от екипа на водещата българска фирма.

„Не трябва да забравяме и една от ключовите ползи на „умните“ устройства, които разполагат с вграден гласов асистент, а именно едновременно управление на няколко смарт системи. Само с една команда можете да спуснете завесите, да проверите видео домофона или да намалите осветлението“, допълниха професионалистите.

Ако възможностите за удобство и комфорт, повишена ефективност, сигурност и намалени разходи за електроенергия Ви се струват примамлива опция, разберете повече за сградната автоматизация и умните системи, като се свържете със специалистите от ЕЛКО ЕП ТУК.

ТУК ще откриете полезна информация за интелигентната система – iNELS.

Следете ДигиталнаИндустрия.bg, за да научите кои са останалите тенденции в домашната автоматизация за 2023 г. Скоро на виртуалните ни страници!

Източник на снимковия материал: ЕЛКО ЕП (ELKO EP), iNELS, canva.com

Сподели

Още от Град на бъдещето