Сподели

Влезте в дебрите на стандарта за сградна автоматизация KNX и открийте предимствата му с екипа на Валкреа.Хаус

05 декември 2023 г.

 

 

„Сградната автоматизация е естествена стъпка в еволюцията на човека и обитаваните от него пространства. С развитието на технологиите и забързания начин на живот, автоматизацията на дома, офиса, хотелската стая, обществените сгради, дори индустриалните предприятия и обектите от транспортната индустрия, като летища, гари и т.н., става не просто достъпно, но и търсено решение от гледна точка на постигането на комфорт и енергийна ефективност. Сградната и домашната автоматизация е високотехнологичен отрасъл с безспорни предимства за обитателите, с тенденция да се превърне в неизменна част от ежедневието дори на обикновения човек“, коментира пред ДигиталнаИндустрия.bg г-н Митко Цонев, управител на утвърдената българска компания Валкреа.Хаус. Повече подробности за предимствата и приложенията на стандарта в сградната автоматизация KNX предстои да научите в следващите редове.

Преди да навлезем в темата по същество, ще отговорим на един въпрос, който бе загатнат и може би прикова вниманието Ви, а именно: Как нещо на пръв поглед толкова футуристично може да е достъпно за средностатистическия потребител?

„Всъщност автоматизацията e в състояние да постигне впечатляващи резултати. Но ако се разгледа по-обстойно от инвестиционна гледна точка, първо, тя позволява гъвкава интеграция, т.е. поетапна реализация на цялостен проект – възможно е да се започне от автоматизация на конкретна стая или инсталация. Второ, намаляването на енергийната консумация спестява значителни разходи, което допринася както за бързата възвръщаемост на инвестицията, така и за бъдещите реинвестиции в надграждането на проекта. Отделно, отдалеченият контрол и „умното“ управление на време и ресурси осигуряват оптималното им оползотворяване и пълноценната почивка, което оказва положително влияние в професионален и личен план“, поясни г-н Цонев.

И така, какво е KNX? Най-общо това е отворен глобален стандарт, който предлага широка гама от опции за контрол и автоматизация на еднофамилни жилища и обществени сгради. „KNX дава свобода на развитието и иновациите в бранша, с което сам по себе си променя бъдещето на сградната автоматизация. Като интегратори, ние сме свързващият „мост“ между производители и потребители и работата ни включва както познаване на пазарните предложения, така и разбиране на клиента, за да му предоставим оптимална концепция, удовлетворяваща нуждите и възможностите му. Стандартът KNX е отличен избор за целта“, категоричен е управителят на Валкреа.Хаус.

Предимства на стандарта KNX:

– Повишена гъвкавост: Сградите не се променят, но нуждите на организациите и обитателите, които ги помещават – да. KNX е отворена и гъвкава система, която позволява разширяване и актуализиране на настройките за интегриране по всяко време;

– Безопасна система за сигурност на обитателите: KNX разполага с датчици за дим, алармена система, както и сензори за движение, които откриват подозрителни движения и могат да бъдат интегрирани, за да предпазят сградата и хората в нея от вреди, причинени от инциденти или недоброжелатели;

– Енергийна ефективност: Автоматизирането на обществена или жилищна сграда намалява значително разходите за поддръжката ѝ. С интеграцията на стандарта KNX консумацията и разходите за енергия, използвана за осветление, засенчване, отопление, вентилация и климатизация, намаляват значително, запазвайки и дори повишавайки нивото на комфорт;

– Високо ниво на комфорт: Технологията KNX следва ритъма на обитателите. Всички желани функции и сцени могат да бъдат програмирани и са достъпни само на няколко клика разстояние;

– Свобода на дизайна: Както знаем интериорният дизайн заема ключова роля в проектите за „умен“ дом или обект. Съвместната работа между интегратори и дизайнери реализира симбиозата между визия и функционалност. Как е възможно това? С KNX – той позволява избора на материали и устройства, които да бъдат използвани за създаването на функционалностите, заложени по проект. Стандартът дава възможност да се изгради цялостна архитектура на системата за автоматизация и да се реализира персонална дизайнерска концепция, изпипана до последния детайл.

Области на приложение: Когато мечтите и идеите стават реалност

Стандартът KNX намира широко приложение. Той е подходящ за разнородни по вид обекти, предоставяйки им оптимално решение за автоматизация, вземайки предвид спецификите им. Ето и кратко представяне на някои от тях:

Офис сгради

„С KNX могат да се намалят значително разходите за поддръжка на офис помещенията по отношение на консумацията на енергия. Освен това използването на интелигентна технология ще увеличи производителността и качеството на бизнес сградата и служителите в нея“, коментираха българските специалисти.

Жилищни сгради

KNX технологията позволява на обитателите да създадат свое собствено жизнено пространство, съобразено с начина им на живот. „А по отношение на предприемачите интелигентното управление и функциите, осигуряващи високо ниво на комфорт, интегрирани в луксозна вила или модерна жилищна сграда, ще повиши значително себестойността и цената им на пазара на недвижими имоти“, поясниха от Валкреа.Хаус.

Хотели

Всеки хотел иска да предложи високо ниво на комфорт на своите гости. В същото време е важно да се спестяват разходи за енергия. Решението е интелигентен контрол върху потреблението. Сградната автоматизация с KNX удовлетворява високите очаквания на гостите, посрещайки ги в енергийно ефективна среда.

Училища и университети

Всяко училище или университет е изправено пред предизвикателството да осигури на своите ученици най-висок комфорт и ефективност на най-ниска цена. Безопасността също е ключов фокус в образователния сектор. Интелигентната автоматизация с KNX предоставя оптимално решение за среда, способстваща развитието на младото поколение.

Болници

„В здравния сектор надеждната и ефективна цифрова инфраструктура е изключително важна. Постоянният мониторинг, мерките за безопасност и ефективното управление на енергията подобряват ежедневието в организация, в която всеки детайл е от значение“, поясниха от доказаната компания в сферата на сградната и домашната автоматизация.

Стадиони и други спортни съоръжения

Спортните съоръжения се използват за много видове спортни дисциплини и събития. Една изключително гъвкава система за автоматизация би била истински актив за ежедневното управление на инфраструктурата им.

Летища

„Летището е силно контролирана среда, през която всеки ден преминават милиони пътници. Ефективността без съмнение е основният фокус на този вид организация. KNX може да помогне за управление на осветлението, климатизацията и отоплението, за да подобри комфорта на пътници от целия свят“, разясниха професионалистите.

Промишлени сгради

„Производството на стоки се нуждае от ефективна и надеждна инфраструктура. Освен това е важно промишлената сграда и нейните стоки да бъдат защитени от неоторизирани влизания. KNX предлага ефективна и лесна за управление система за сигурни производствени процеси“, допълниха още от Валкреа.Хаус.

Повече информация за Валкреа.Хаус и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Валкреа.Хаус (Valkrea.House), KNX

Сподели

Още от Град на бъдещето