Сподели

Търговските вериги за хранителни продукти правят своята крачка към устойчивост с ефективните ОВК системи на Danfoss

21 юли 2023 г.

 

 

Очаква се населението на света да достигне 10 милиарда човека до 2050 г., което налага спешна необходимост от инвестиции в устойчивата търговия на дребно и в съхранението на храни. Натискът нараства както върху търсенето на ефективност по отношение на енергията и разходите, така и върху необходимостта да се намали загубата на храна. „Ако хранителните отпадъци бяха държава, тя щеше да е третият по големина източник на емисии след САЩ и Китай, допринасяйки за до 10% от парниковите газове в света. На този фон Danfoss създаде своя супермаркет „Smart Store“ в Нордборг, Дания, за да демонстрира как съвременните технологии могат да намалят разходите за енергия в големите търговски вериги, като същевременно намалят загубите на храна“, съобщиха за Инженер.bg от Данфосс, сегмент Climate Solutions – българското дъщерно дружество на един от световните лидери в автоматизацията на ОВК системи.

Новият „Smart Store“ ще работи като тестов център на Danfoss за технологии за енергийна ефективност. Очаква се „умният магазин“ да бъде приблизително 50% по-енергийно ефективен в сравнение с типичен супермаркет с хладилна система от първо поколение CO2, както и с 20-30% по-ефективен от еквивалентен местен магазин, който вече е оборудван с множество решения за енергийна ефективност. Той се захранва от устойчиви енергийни източници, като освен това използва повторно излишната топлина, създадена от охлаждащите съоръжения, намалявайки по този начин разходите за отопление с до 90%.

Благоприятен за климата, супер ефективен и пълен с решения за автоматизация, новият „Smart Store“ е в състояние да осигури вдъхновение за търговците на дребно на храни в свят на нарастващи енергийни разходи, парникови емисии и влошаващи се загуби на храна. Гамата от решения на Danfoss, внедрени в „Smart Store“, демонстрира значителните спестявания, които могат да бъдат постигнати в супермаркетите, с очакван период на изплащане от 3-4 години“, коментираха от Данфосс, сегмент Climate Solutions.

Върху покрива на супермаркета са инсталирани 100 kW слънчеви панели, осигуряващи основната част от необходимата електроенергия за функционирането му.

Най-големият източник на спестяване обаче е излишната топлина. „Smart Store“ е оборудван със съвременни агрегати, предназначени да оползотворяват отпадната топлина от всички хладилни системи. Възстановената топлина се използва повторно за затопляне на магазина и производство на битова гореща вода, което намалява разходите за отопление и производство на БГВ с до 90%. Освен това всяка допълнителна топлина се споделя с жителите на околния град чрез централната енергийна мрежа.

Инсталирането на врати на хладилниците и фризерите допълнително ще спести около една трета от потреблението на енергия, а LED осветлението ще използва до 85% по-малко електроенергия от крушките с нажежаема жичка. Със системите за автоматизация и мониторинг на „Smart Store“ се постига още едно ниво на енергоспестяване.

Danfoss преосмисли как биха могли да изглеждат магазините за търговия на дребно с храни през 21-ви век. За първи път всички най-модерни технологии и енергийно ефективни решения на Danfoss са обединени в един търговски обект. Но новият супермаркет ще служи и като център за разработка на приложения и място за тестване „на живо“ на нови технологии“, допълниха още от българското дружество.

Повече информация за Данфосс ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Данфосс, сегмент Climate SolutionsDanfoss

Сподели

Още от Град на бъдещето