Сподели

Valkrea.House: KNX системата за домашна автоматизация на Schneider Electric създава свързан дом на мечтите

25 януари 2024 г.

 

 

Като лидер в управлението на енергията и автоматизацията в сгради с над 50 години опит в домашната автоматизация, Schneider Electric е производител, който знае как да превърне домашните системи в уникални и умни технически решения. Системата за домашна автоматизация KNX на бранда предоставя широка гама от функционалности за цялостно преживяване у дома. Гъвкавостта на системата позволява както дистанционно управление чрез професионални апликации за смартфон, таблет или лаптоп, така и локално – посредством интелигентни бутони и тъчпадове. По този начин „умният“ дом дава възможност за мониторинг и контрол на интелигентните външни и вътрешни инсталации от всички жители на фамилния „оазис“. А мащабируемостта на KNX позволява поетапно надграждане на автоматизацията и функционалността в жилищните сгради“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от екипа на Валкреа.Хаус, утвърдено инженерингово дружество в областта на сградната и домашната автоматизация и официален интегратор на „умните“ решения от Schneider Electric. В следващите редове ще Ви разкажем какви са практическите ползи от интелигентните домове и каква е добавената стойност за собствениците от внедряването им. 

KNX е световен стандарт за сградна и домашна автоматизация, благодарение на който се осъществява свързаност между устройствата, независимо от производителя. Това означава, че системите, базирани на него, подлежат на надграждане чрез добавяне на допълнителни интелигентни устройства и функционалности без задължително обвързване с една и съща производствена марка. „Напоследък автоматизацията в сградите търпи забележително развитие и добива все по-голяма популярност сред потребителите. Но от друга страна, все повече компании добавят устройствата за автоматизация към компетенциите си без необходимия опит в областта. Като интегратори нашата работа е да предоставим на нашите клиенти оптимално решение и съпътстващи пояснения, предотвратявайки опасността от дезинформация, вследствие на която е възможно да се стигне до инвестиция в проект, неудовлетворяващ очакванията им. Нашата фирма си партнира с доказани и утвърдени производители със стандартно високо и проверено качество, а специалистите ни обстойно изследват тенденциите и иновациите на пазара. Тези предпоставки ни позволяват да предоставяме надеждна услуга с впечатляващи резултати“, коментира пред ДигиталнаИндустрия.bg г-н Митко Цонев, управител на Валкреа. Хаус.

Ключови предимства на KNX системата за домашна автоматизация от Schneider Electric са:

 • Комфорт и удобство;
 • Сигурност;
 • Енергиен мениджмънт;
 • Гъвкавост и мащабируемост.

 

Но какво по същество представляват тези понятия и какви са функционалностите, включени в техния обем?

„Домът е много повече от място за живеене, той е олицетворение на своите обитатели, осигуряващо сигурност и защита за вещите им и на самите тях. Домът като крепост е запазено във времето сравнение, което днес подлежи на корекции от гледна точка на добавянето на функционалност и дизайн към основните му „стълбове“. Системата KNX на Schneider Electric предлага избор от стилни дизайни на своите локални устройства за управление за елегантен контрол с едно докосване и програмируеми настройки, резониращи с настроението на обитателите“, коментираха от българското инженерингово дружество. 

Удобство и комфорт – симбиозата, която реализира интелигентни мечти

Програмиране на сцени за дома, подходящи за различни ситуации

Това е полезно предимство, което има за цел да управлява автоматично домашните инсталации – димиране на светлините, затваряне/отваряне на щорите, включване/изключване на музика, управление на отоплението, контрол на температурата и вентилацията, сигурността на помещенията и т.н. Автоматизираният контрол и отдалеченият достъп позволяват прецизен контрол и оптимизация на бюджета за домакинството. В допълнение, предварително програмираните сценарии реализират желаната атмосфера за всяка ситуация – независимо дали става въпрос за романтична или парти обстановка, кино вечер или релаксираща почивка, всичко е на клик разстояние за обитателите, а ефектът ги пренася в собствения им „оазис“.

Екстериорно управление

„Системата KNX е подходяща не само за закрити помещения, но и за открити пространства. Например, тя взема под внимание атмосферните условия, отчетени чрез необходимите сензори, и може да планира включването на поливната система, така че да се спестят излишните разходи в дъждовни дни. Според атмосферните условия e възможно да се контролира и системата за засенчване. Също така при организирането на барбекю в градината, с KNX е възможно да се създаде прекрасна атмосфера за гостите. По отношение на плувните басейни, системата позволява контрол на температурата и качеството на водата за гарантирано приятно преживяване“, поясниха специалистите.

Модерен дизайн с множество вариации и функционалности

Schneider Electric предлага широка гама от елегантни устройства с вариации в избора на материали, форми, цветове и размери – 55х55 mm (System M) и 71x71 mm (System Design). Те осигуряват просто и интуитивно управление за впечатляваща визия на всяка стая от дома.

Контролерът KNX Multitouch Pro позволява пълно регулиране на светлини, щори, температура и сцени чрез чувствителен на допир и интуитивен интерфейс. Лесно се настройва и може да бъде изцяло персонализиран – от функционалността до скрийнсейвъра.

Характеристиките му включват:

 • Сензорна LED индикация на дисплея;
 • Лесно управление с жестове;
 • Контрол на сцени: до 32 настройки;
 • Защита на достъпа до системата с четири цифрен код;
 • Термостатично управление с аналогов вход за сензори за подово отопление;
 • Ротационен или вертикален режим на визуализация.

 

KNX Pushbutton Pro от своя страна предоставя на потребителите богатство от практически функции – цялостно и лесно управление на светлини, щори, температура и сцени, чрез чувствителен на допир и интуитивен интерфейс.

Характеристиките му включват:

 • Светещите икони, улесняващи употребата му;
 • Гъвкаво разпределение на сензорните зони;
 • Сензорна LED индикация на дисплея – светва, когато потребител се приближи.

 

Забавление във всяка стая

С възможността за предаване на аудио/визуално съдържание в цялата домашна Wi-Fi мрежа, обитателите могат да пускат любимите си филми и музика във всяка стая и по всяко време. KNX системата е съвместима с популярни решения от Sonos и Philips и гласов контрол (Amazon Alexa или Google Assistant) за допълнително удобство.

Управление на качеството на въздуха

Качеството на въздуха на закрито се влошава в сравнение с това на открито, заради отделянето на CO2, изсушаването му в следствие на отопление и т.н. С KNX, здравето на обитателите е на преден план. Благодарение на сензорите за CO2, влажност на въздуха и температура, качеството на въздуха в дома се поддържа в оптимални граници, a собствениците получават навременно известие, ако нещо не е наред.  

С мисъл за възрастните обитатели

Системата на Schneider Electric улеснява живота на хората със затруднения в придвижването из къщата. В допълнение към лесното управление на щори, осветление, отопление и климатик, е възможно да се автоматизират рутинни задачи и да се интегрират специални „Help“ бутони, информиращи близките за настъпил инцидент или нужда от помощ. 

Сигурност у дома и мониторинг от всяка точка на света

Съвременното забързано ежедневие само по себе си води до достатъчно грижи и тревоги. Системата KNX обезпечава сигурността в дома, позволявайки на обитателите спокойно да се наслаждават на заслужена почивка или да се ангажират с професионалните си задължения, без да се притесняват за живота на близките си или състоянието на имуществото си.

„Системата на Schneider Electric контролира външната и гаражната врата, както и осветлението с възможност за отдалечен достъп през мобилно устройство. Разполага и с режим за отсъствие на обитателите, който симулира присъствието им, така че да предотврати нахлуването на нежелани посетители. Също така е възможно да се персонализира, така че да изпраща известия за посещение от външни лица, течове, отворени врати и др.“, допълниха още от Валкреа.Хаус.

Следете виртуалните страници на ДигиталнаИндустрия.bg за продължението на темата, в което ще разгледаме подробно практическите предимства от енергийната ефективност, гъвкавостта и мащабируемостта на системата KNX на Schneider Electric.  

Повече информация за Валкреа.Хаус и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Валкреа. Хаус (Valkrea.House), Schneider Electric, canva.com

Сподели

Още от Град на бъдещето