Сподели

Valkrea.House: С мобилните апликации сигурността на Вашата „крепост“ е на един клик разстояние чрез мониторинг в реално време

05 юни 2023 г.

 

 

Защо хибридното управление е оптимално за „умните“ домове, както и какви са разликите между професионалните приложения за управление и контрол и обикновените интернет апликации? В следващите редове коментираме тези и други интересни въпроси с представители на доказаната българска компания Валкреа.Хаус, интегратор на цялостни решения за умни сгради и един от пионерите в тази инженерингова област у нас.

Сградната автоматизация намира все по-широко приложение в професионалния, социалния и личния живот на хората. Динамичното ежедневие в комбинация с икономическите тенденции, мерките за екосъобразност и инфраструктурните трансформации в различните сектори, я превръщат в атрактивно решение както за крайния потребител, така и за професионалните организации. Тези предпоставки са определящи за важността от правилното разбиране на същността, изпълнението и ползите от автоматичното управление.

„Умната сграда позволява на компонентите, които я изграждат, да се свързват помежду си по сигурен и надежден начин. Преносът на данни от всички точки на системата води до улесняване на контрола и до вземането на информирани решения“, поясниха от Valkrea.House.

Дейността на българската компания е пряко свързана с разбирането на клиента, на неговите нужди и изисквания. Основавайки се на това, специалистите изготвят персонализирани проекти за цялостни решения, съобразени както с желанията, така и с бюджета на обитателите. Освен избор, монтаж и настройка, Валкреа.Хаус предлага и услуга за поддръжка на изготвената система.

Интегрирана „умна“ система от Валкреа.Хаус осигурява пълен контрол над сградата и нейните функции. В това число:

 • Контрол на осветлението;
 • Контрол на щори, завеси и сенници;
 • Контрол на температурата;
 • Контролна климатизация;
 • Интеграция на термопомпи;
 • Отчитане на консумацията;
 • Контрол на ел. контакти;
 • Мултимедия и озвучаване;
 • Контрол на достъпа;
 • Наблюдение и защита;
 • Отчитане чрез датчици;
 • Интеграция на домашни уреди;
 • Визуализация и контролни панели;
 • Дистанционно управление;
 • Поддръжка на градина;
 • Контрол чрез геолокализация;
 • Функционални профили;
 • Визуализация на данни за сградата;
 • Логики и автоматизация;
 • Техническа поддръжка.

 

„Когато става въпрос за сградна автоматизация, хибридното управление на внедрената интелигентна система, е оптимален вариант, който се е наложил като стандарт при интегрирането на „умни“ решения“, информираха специалистите.

Какво всъщност представлява този вид управление?

За максимално удобство и яснота ще поясним понятието в контекста на домашната автоматизация.

По същество хибридното управление предоставя на обитателите възможност за контрол, както през дигитално приложение, така и посредством физически ключове, контролери и бутони. Професионалните апликации позволяват осъществяването на пълен мониторинг и управление през мобилно устройство, независимо от локацията на потребителя. Предимствата им се открояват в особено голяма степен при отсъствие от дома.

„От друга страна, физическите компоненти за управление допринасят допълнително за удобството и комфорта по време на престоя Ви у дома. Инсталацията им е съобразена с рутината и навиците на обитателите, което я прави строго индивидуална за всеки проект. А като допълнителна добавена стойност имате на разположение богат асортимент от стилни, дизайнерски решения, сред които ще откриете най-подходящия акцент към интериора Ви“, заявиха от Валкреа.Хаус.

Мобилни апликации: Качеството е от значение!

За разлика от множеството разновидности на интернет приложенията за „умен“ дом, професионалните апликации са стандартизирани спрямо интелигентните системи. Те обхващат всички управлявани параметри в дадено жилище, с което предоставят на обитателите му възможност за цялостен контрол и управление. Интелигентните системи, които Валкреа.Хаус интегрира, са разработени от доказани производители. Те са съвместими с гласови асистенти и утвърдени брандове за електроуреди, осветителни тела, климатични инсталации и т.н., което предполага гъвкавост на приложенията.

„Доколкото масово достъпните апликации, освен че в повечето случаи са специализирани за контрол на конкретна сградна инсталация, те не разполагат с достатъчно прецизна настройка. Освен това, ако са обвързани с конкретен производител, пазарният избор е ограничен. Именно по тази причина, ако сте взели решението да интегрирате интелигентна система за управление на дома си, е важно да обърнете внимание на всеки детайл. Компромисът с качеството е недопустим, тъй като той е пряко свързан със стойността, която получавате“, категорични са българските специалисти.

Valkrea.Hоuse си партнира с утвърдени производители, доказали своите компетенции и пазарно предимство. Всяка интелигентна система, на която специалистите от българското дружество са официален интегратор, разполага със собствена професионална апликация.

Ето и характеристиките на някои от тях

KNX е дългогодишен стандарт за кабелна домашна и сградна автоматизация. В основата на тази технология са заложени постигането на високо качество, комфорт, атрактивен дизайн, сигурност и управление на разходите - всичко необходимо за модерен начин на живот.

„При инсталацията на този стандарт ние се осланяме на доказаните лидери в сферата на KNX компонентите и подготвяме предварителна селекция от контролни модули, според желанията на партньорите ни. Сървърът, който използваме е X1 от немската компания Gira – пионер и лидер на пазара на сградна автоматизация“, поясниха експертите.

Мобилна апликация Gira Smart Home

„Едно от несъмнените предимства на сървъра Gira X1 е апликацията за краен потребител Gira Smart Home. Дигиталното приложение е с елегантен, семпъл и ергономичен интерфейс, благодарение на който управлението на дома се „помества“ в рамките на смартфона Ви. Всички функции са лесно обозрими, а управлението е съвсем интуитивно“, допълниха интеграторите.

Валкреа.Хаус създава настройката и структурата на визуализацията в мобилното приложение. Крайният потребител може да променя имената и последователността на функциите, стаите, както и иконите им. Също така, той е в състояние да добавя график към дадена функция или сцена, за да я автоматизира.

Мобилна апликация free@home NEXT от ABB

Системата free@home на ABB обхваща управление на осветлението, контактите, моторизираните щори, отоплението и климатизацията. Към нея могат да бъдат добавени озвучаване от Sonos, осветление от Philips hue, домакински уреди от Bosch, Siemens и Miele, както и осветителни тела DALI. Сигурността и безопасността също са част от системата, благодарение на IP система за контрол на достъпа, датчици за движение, пушек, отваряне/затваряне и нива на CO.

„Апликацията за iOS и Android се нарича free@home NEXT. Тя се отличава с изчистен дизайн, безкомпромисно съдържание и ергономичност. От апликацията лесно могат да се управляват единични и групирани устройства по стаи или по вид. Освен това е възможно да се задействат различни графици, сцени и автоматизации. Ако сградата разполага с метеорологична станция от free@home, данните от нея също ще бъдат показани“, информираха специалистите.

През апликацията могат да се правят директни настройки на системата, ако потребителят разполага с необходимите права. Това позволява поддръжката от дистанция, а Валкреа.Хаус използва инсталаторски логин за интервенция, когато се налага.

Fibaro – за навлизане в света на сградната автоматизация

Fibaro е цялостна интелигентна система за управление на почти всеки аспект от жилищния комфорт. Това включва устройства за контрол и мониторинг на осветлението, отоплението, моторизираните щори, ел. контакти и други ел. компоненти чрез множество специализирани релета. Богатството от датчици също е завидно – сензори за отваряне/затваряне, движение, температура, пушек, наводняване и др.

Мобилна апликация Yubii Home Center

„Целта на апликацията е да се улесни достъпът до възможно повече функции за потребителя. Нейният подреден и изчистен вид предоставя прегледна информация, събрана от сензорите, както и възможности за бърз контрол на отделни устройства и задействане на сцени. Структурата ѝ също е логична и лесна за разпознаване. Основните и любимите функции са на началния екран, а отделните устройства се намират в съответните стаи на имота, подредени по вид. Освен това е налично меню със сцени и автоматизации“, обясниха експертите.

Като част от IoT, домашната автоматизация е средство за дигитализация на ежедневието, с цел удобство, ефективност, сигурност и комфорт. Управлението на рутинните действия и възможността за програмиране на сцени спестява време и Ви гарантира пълноценни часове със семейството в уюта на дома. „Мобилните апликации гарантират сигурността на Вашата „крепост“ чрез мониторинг в реално време, само на клик разстояние, където и да сте. А разнообразието от дизайнерски вариации на физическите компоненти за управление добавя допълнителен акцент към интериора“, допълниха още от българската компания.

Повече информация за Валкреа.Хаус и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Valkrea.House (Валкреа.Хаус)

Сподели

Още от Град на бъдещето