Сподели

Valkrea.House: Разбирането на търсения краен резултат е от ключово значение за успешното изграждане на система за „умен“ дом

30 януари 2023 г.

 

 

С въвеждането на нови цифрови технологии в строителството навлизат и нови практики, директно заети от софтуерния свят. Една от тях е интеграцията на системи за умен дом – област, която е пресечна точка между строителството и дигитализацията. За ролята на интегратора специално за ДигиталнаИндустрия.bg разказаха от компанията Валкреа.Хаус, която е специализирана в инженеринговите услуги в областта на сградната автоматизация. Практиката показва, че същността на термина „интегратор“ не е добре позната за българския пазар“. Каква е ролята на интеграторите и защо е важно да сме запознати с тях като свързващо звено, ще научите нататък в статията от управителя на Valkrea.House – г-н Митко Цонев.

„По същество интеграторите са връзката между пазара на системи за умен дом и крайния потребител. Пазарът се състои от различни фирми, които изпълняват конкретни роли. Това са производителите на системи за автоматизация, например ABB, Legrand, Siemens, Schneider Electric, които разработват съответната технология и произвеждат умните устройства. След това идват доставчиците на електрокомпоненти, които се занимават с тяхната дистрибуция. А освен това има и различни асоциации, професионални и фирмени сдружения, които работят за създаването, налагането и развитието на конкретни стандарти на комуникация за интелигентни строителни технологии“, поясни г-н Цонев.

„И не на последно място идват различни архитекти, дизайнери и електротехници, които разполагат със съответните компетенции. Това, което липсва в тази структура са хората, които поднасят тези умни системи на крайния потребител, който от своя страна търси персонализирана услуга. Ролята на интеграторите е именно да усвоят технологиите и продуктите, които пазарът предлага, да ги трансформират в цялостна услуга и да я реализират в завършен обект. Качеството на предлаганата услуга зависи както от техническата компетентност на специалистите от този бранш, така и от комуникационните им умения и разбирането на клиента“, допълни той.

За да онагледим тезата, ще използваме реален пример:

KNX е световен стандарт в изграждането на умни системи за сграден контрол на жилища, офиси, хотели, търговски, административни и индустриални обекти. Под този бранд се гарантира съвместимост между над 8000 професионални решения на повече от 500 доказани производители.

Valkrea.House е сертифициран партньор на KNX Association – или т.нар. KNX интегратор. Това ще рече, че KNX Association развиват и разпространяват технологията, но не реализират пряко проектите за умен дом и сградна автоматизация. „Проектите изпълняваме ние, от Валкреа.Хаус“, заявиха от компанията.

„Нашето ноу-хау е директната комуникация с клиента, тъй като разбирането на търсения краен резултат е от ключово значение за успешното изграждане на система за умен дом. За да постигнем удовлетворението, което клиентите ни търсят, не са достатъчни само висококачествените и надеждни технологии, които използваме“, категоричен е г-н Цонев. Важни са вниманието към детайла и вникването в тези клиентски желания, които ще донесат най-висока степен на задоволеност при използването на системата за умен дом. Въз основа на това се прави селекцията от устройства, синхронизира се дизайн с функционалност и се прилагат нужните настройки.

На нашия пазар се наблюдават няколко проблема, които са директно причинени от липсата на разбиране какво е „интегратор на система за умен дом“. Например фирми, чиято дейност е специализирана в някаква област, включваща технологии в строителството, добавят към услугите си и сградна автоматизация. „Интеграцията на интелигентна система като цялостна услуга обаче не е в основата на тяхната дейност, а по-скоро е допълнение към основната им дейност, например свързана със системата за сигурност, осветителните тела, аудио инсталацията или нещо друго“, допълни той.

Друг често срещан проблем, който е важно да се отбележи, е разликата между конвенционалните електроинсталации и тези за умните домове. Често се случва изграждането на ел. инсталацията да започне по познатите методи с идеята, че умните устройства ще бъдат монтирани на по-късен етап. По този начин отпада всякаква възможност за планиране и изграждане на многофункционална система за умен дом. „Освен това сградната автоматизация представлява координиране между отделните аспекти в изграждането на един обект – осветление, ОВК, щори, сигурност и безопасност, домофонна система, аудио и видео контрол и др. Това е така, защото умното управление на практика трябва да включва всички тях. В същото време на пазара оперират магазини и доставчици, които предлагат „умен“ контрол единствено на тяхната гама продукти, без да се интересуват от цялостното решение, което биха могли да осигуряват системните интегратори“, поясниха от Valkrea.House.

Добавената стойност, която интеграторът Ви предоставя е:

  • Еднолична грижа и отговорност за интелигентната система и нейната функционалност – интеграторът се занимава с  правилното функциониране на Вашия „умен“ дом, неговата поддръжка и евентуално надграждане;
  • Интеграторът работи пряко в услуга на клиентите си – той не е обвързан с производители и доставчици. Това означава, че отговорностите му включват не само продажба на устройствата, а главно безпроблемното въвеждане на интелигентната система в ежедневието Ви, както и съпровождане в първоначалното ѝ използване;
  • Интеграторите са взаимнозаменяеми –  от гледна точка на клиента инсталирането на система за умен дом не следва да представлява обвързване с един конкретен човек и продуктите, които предлага. „Вместо това клиентът трябва да е свободен да избере интегратора, който предоставя най-добра услуга и е в състояние да изготви най-пълна документация за свършената работа“, заявиха от компанията.

 

„Накратко бих обобщил, че интеграторите в света на сградната автоматизация са като лекарите в областта на медицината. Човек не отива директно при някой производител на лекарства или на медицинска апаратура. Вместо това търси лекар-специалист, чийто компетенции включват познаване на пациента, оборудването, лекарствата и методите за използването им. Съответно, ако предоставената здравна грижа не е на желаното ниво, възможността да изберете друг лекар-специалист винаги е налице“, коментира г-н Цонев.

Цялостната услуга, която компанията предлага, включва:

  • Проектиране – съобразяване на конкретната ситуация и специфичните нужди на обитателите, така че да се изготви оптимална конфигурация и да се подберат подходящите устройства, които да удовлетворяват потребностите на клиента;
  • Инсталация и настройка – естественото продължение след проектирането на умната система. Инсталацията включва изграждането на професионална ел. инсталация за сградна автоматизация. Следващата стъпка е базовата настройка на умните устройства, така че да изпълняват базовите си функции;
  • Персонализиране – „Това е най-вълнуващата стъпка както за нас, така и за клиента. В тази фаза си проличават незаменимите предимства на умния контрол и автоматизацията. Ефектът се постига чрез програмирането на сцени, автоматизации, графици, потребителски и времеви профили, любими команди, както и съответните визуализации и структура на мобилното приложение“, споделиха специалистите;
  • Поддръжка – поправяне на технически неизправности, напътстване при управлението на „умната“ система, както и добавяне на нови компоненти и/или функции.

 

„След сключване на договор, ние предоставяме проект с план на доставка и изпълнение, администраторски права на клиентските потребители, както и документация. Тя включва пълен списък с устройствата, които са предвидени за инсталиране; техническо описание, както и копие на софтуерната настройка в нейния завършен вариант“, допълниха още от компанията.

Повече информация за Валкреа.Хаус и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Валкреа.Хаус (Valkrea.House), canva.com

Сподели

Още от Град на бъдещето