Сподели

Вентех: Как дигиталните близнаци, IoT и BIM ще направят революция във водния сектор?

21 октомври 2020 г.

 

 

Свикнали сме да свързваме Интернет на нещата (IoT) с прилагането му в много от съвременните производства, както и с развойната дейност в редица високотехнологични сектори. Днес обаче с помощта на специалистите от доказаната българска компания Вентех, надникваме в приложението на този дигитален подход във ВиК сектора. По-конкретно, ще Ви разкажем как дигиталните близнаци могат да са от помощ на процесите в станция за обезсоляване на вода.

Цифровият близнак е пълен виртуален модел на процес, продукт или услуга. Това сдвояване на виртуалния и физическия свят позволява анализ на данни и мониторинг на системите за отстраняване на проблеми, преди те дори да се появят, предотвратяване на престои, разработване на нови възможности и дори планиране на бъдещето чрез симулации. „Този дигитален модел е внедрен в инсталация за обезсоляване на морска вода чрез обратна осмоза (SWRO) Al-Khobar 1, Саудитска Арабия, чийто капацитет от 210 000 m³ на ден я нарежда сред най-големите в страната“, посочиха от Вентех.

Развитието на цифров близнак в този конкретен проект има два основни елемента. Единият е свързан с инженерния дизайн по отношение на BIM системите, които предоставят ценна информация и платформа за съвместна работа и проектиране на целия проект. Другият е свързан със системата за управление, базирана на най-модерните сензори и прибори, способни да улавят в реално време всички функционалности на системата, за да проверят реакцията на централата във всеки един момент. Той съчетава технологии като виртуална реалност, добавена реалност, IoT и машинно обучение.

Дигиталният близнак в Al-Khobar 1 също така позволява сравнение на данните, създадени чрез него, с тези, съдържащи се в системата за управление. Това улеснява валидирането на операциите, както и оптимизирането на оперативните възможности.

„Дигиталните близнаци, IoT и IIoT, BIM, гласовите асистенти  всички тези технологии ще доведат до „революция“ и във водния сектор. В процесите на обезсоляване може да се направи много по отношение използването на нанотехнологии и биотехнологии. Също така, има индикации за използването на роботи или интелигентни автономни системи за повтарящи се, контролни или инспекционни задачи в индустриална среда и опасни зони“, коментираха от Вентех.

„В областта на водоснабдяването, канализацията и обработката на води предстои да навлязат нови технологии, които са основани на постоянна свързаност, а киберсигурността ще се превърне в приоритет“, коментираха още от българското дружество.

Повече информация за Вентех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: pixabay.com

Сподели

Още от Град на бъдещето