Сподели

През 2020 г. FANUC въвежда на европейския пазар отворената платформа FIELD за работа в условия на IIoT и Industry 4.0

16 април 2020 г.

 

 

FANUC Europe, която вече има значителен дял в европейския пазар на роботи, CNC контролери и машинно оборудване и предлага в Европа своите енергийно ефективни изцяло електрически машини за леене под налягане ROBOSHOT (б.ред. към момента в световен мащаб работят около 60 000 такива), има стратегическата цел да разшири позициите си чрез инвестиции в ноу-хау и сервизни услуги в този важен за компанията регион. „Господин Шиничи Танзава, президент и изпълнителен директор на FANUC Europe, споделя в интервю амбициозните планове на компанията и нейните най-нови бизнес модели, насочени към европейския пазар“, информираха за Инженер.bg от ФАНУК България.

Целта на компанията е да удовлетвори търсенето на енергийно-ефективни решения, както и да подобри своята сервизна мрежа. FANUC Europe следва шестгодишен план за дългосрочни инвестиции, които до март 2022 г. трябва да достигнат сумата от 200 милиона евро. „Нашият дял на европейския пазар все още е относително нисък. Например, ние имаме едва 20% дял от пазара на CNC контролери и машинно оборудване, докато в други региони този процент е 60“, споделя г-н Танзава.

Друг сегмент, в който FANUC планира да се фокусира е пазарът на машини за шприцване на термопластични материали. FANUC е единствената компания, която произвежда изцяло електрически шприцове. Европейският пазар на такъв тип оборудване все още не е достатъчно развит. Само 30% от машините са изцяло електрически. За сравнение в Япония те са 90%. „Като цяло FANUC има сравнително добри позиции на европейския пазар на подобни машини с 20% пазарен дял. Но имайки предвид популярността на това оборудване в Япония, ние вярваме, че съществува тенденция към увеличаване на използването на изцяло електрически шприцове и в Европа“, коментира г-н Танзава.

FANUC е една от малкото компании, фокусирани върху индустриалната автоматизация, която може да осигури всички ключови елементи, включително CNC контролери, серводвигатели, промишлени роботи, машини и решения за Индустриален интернет на нещата (IIoT) от един доставчик. Тъй като търсенето на решения за интегрирана автоматизация расте, все по-често FANUC предлага CNC, машини и роботи като „ONE FANUC“ комплексно решение.

„Роботите са навлезли в изключително много и различни области на японската индустрия, но в Европа те са доста по-малко, затова и степента на автоматизация е по-ниска“, счита г-н Танзава. В същото време Европа има голям потенциал за развитие, „тъй като не е толкова лесно да се намерят работници за заводите, дори за тези в Източна Европа, където компании от Западна Европа са изнесли производства. За тях автоматизацията често е единственото решение“, добавя още той.

Тенденции в технологиите

Технологичните тенденции в Европа както при роботите, така и по отношение на машините за шрицване на термопласти, са различни в сравнение с тези в Азия или Америка, където рентабилните решения на FANUC намират приложение в серийни производства с голям обем. „В Европа се търсят повече многофункционални машини. FANUC все по-често предлага персонализирани машини, които имат голямо търсене в Европа, като например за медицински компоненти, многокомпонентно формоване и течен силиконов каучук (LSR). Все по-често тези машини се автоматизират с роботи, а нашата сила е в роботите“, отбелязва г-н Танзава.

Някои сегменти от автомобилната индустрия също са интересни за компанията, например информационните системи в превозните средства (IVIS), като екраните върху автомобилните стъкла (HUD: head-up-displays). Дарън Уитъл, мениджър на направление „Техническа поддръжка“ във FANUC Europe, споделя: „Разговаряме с клиентите по няколко HUD проекта, при които ROBONANO, ултрапрецизната фрезова машина на FANUC, може да постига изключително фини повърхности на инструменталните вложки, така че да не се налага изпълнението на последващи финишни операции преди монтирането на инструментите в шприц машината".

Господин Юши Такаяма, вицепрезидент на направление „Роботизирани машини“ във FANUC Europe, посочва, че шприц машините на FANUC могат да произвеждат прецизна оптика, за която иначе би трябвало да бъде произведена от стъкло.

Машинно оборудване, работещо в мрежа

От 2020 г. шприц машините ROBOSHOT на FANUC се произвеждат в съответствие със стандарта Euromap 77, разработен от Европейската асоциация на производителите на оборудване за производство и преработка на пластмаси и технически изделия от каучук. Съгласно него шприц машините могат да се интегрират в автоматизираните MES системи за управление на производството.

През 2017 г. бе даден старт на отворената платформа FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive System) за работа в условия на Индустриален интернет на нещата (IIoT) и Industry 4.0. Тя е предназначена за анализ и самообучение на машини и роботи в производствени условия. Тази платформа вече се използва в заводите на FANUC, като през 2020 г. компанията планира да я въведе и на европейския пазар. Системата FIELD свързва производствени машини от различни производители и от различни поколения в една фабрика чрез бързи вътрешни мрежи. По думите на г-н Уитъл нито един завод не разполага само с продукти на FANUC, затова отворените системи са изключително необходими. FANUC разработи свои собствени приложения в рамките на системата FIELD, като PMA (Production Monitoring and Analytics) за наблюдение на работата на производственото оборудване по всяко време и ZDT (Zero Down Time), което следи и прогнозира евентуални повреди в двигателите, роботите, прекомерен брой спирания, както и проблеми, които могат да възникнат в бъдеще.

Стратегия по отношение на ROBOSHOT

По отношение на шприц машините, г-н Танзава коментира, че компанията има възможност да повиши силата на затягане от сегашната максимална стойност 450 t до 500 t. „Но  ще останем в рамките на този диапазон, тъй като електрическите двигатели, необходими за задвижване на по-големи машини, стават бавни, а ние не възнамеряваме да използваме хидравлични системи в нашите машини, за да преодолеем тази граница“, допълни той.

Резервни части и сервиз

Към момента производителите могат да използват шприц машините ROBOSHOT в продължение на 20 години при непрекъснат режим на работа – 24 часа дневно, 365 дни годишно, без това да доведе до значителни отклонения в прецизността. Въпреки че машините на FANUC са известни с надеждната си работа в продължение на много години, в крайна сметка те се нуждаят от поддръжка и части. Резервни части на стойност около 100 млн. евро се намират основно в склада на компанията в Люксембург, но и в други европейски дъщерни предприятия, като е осигурена наличност от 99.93%. „Важно да се предвиди кои резервни части са необходими, за да могат машините да продължат да работят добре в бъдеще“, пояснява Танзава. Освен европейското си седалище в Ехтернах, Люксембург, FANUC има 22 дъщерни дружества в Европа, включително в Русия и Турция, за да осигури техническа поддръжка, обслужване и обучение.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ФАНУК България

Сподели

Още от Индустрия 4.0