Сподели

3D лазерна обработка с машините на Mazak от фабриката на бъдещето

08 май 2019 г.

Корпорацията Yamazaki Mazak е световен лидер в производството на високотехнологично оборудване за металообработка. В портфолиото на компанията влизат универсални обработващи центри, вертикални и хоризонтални центри с ЦПУ, машини за лазерно рязане и гъвкави производствени системи и софтуерно обезпечение. Машините за лазерно рязане 3D FABRI GEAR III на Yamazaki Mazak са с мощност 4 kW и са предназначени за рязане, дори на едрогабаритни конструктивни материали, например тръбопроводи с максимална дължина до 8000 mm. С основание може да се каже, че машините са основна част от оборудването на фабриките на бъдещето. 

Машините 3D FABRI GEAR III представляват оптимално решение за рязане на дълги и тежки тръби, използвани в строителството, отоплителни и вентилационни системи, както и в машиностроенето – при производството на кранове и селскостопанска техника. Допустимата максимална дължина на тръбите може опционално да бъде увеличена до 15 000 mm. Серията машини за лазерно рязане FABRI GEAR е използвана в редица изключително престижни строителни проекти, включително трасето „Яс Марина“ на Формула 1 в Абу Даби, националния футболен стадион в Гданск, Полша, и Tokyo Sky Tree, най-високата телевизионна кула в света.


Лазерното 3D рязане по пет оси позволява обработка на детайлите под произволен ъгъл и рязане както на затворени, така и на отворени профили. Лазерният източник осигурява изключително високо ниво на прецизност при вертикално рязане. Такъв тип рязане намалява необходимостта от закрепващи приспособления за отрязаните материали преди заваряването и осигурява по-бързо заваряване и по-плътен заваръчен шев с по-голяма якост. По изчисления на Mazak с 3D FABRI GEAR III времето за рязане на тръби може да бъде намалено два пъти в сравнение със стандартното лазерно рязане.


Освен това високата прецизност се гарантира от автоматичното фокусиране, което значително намалява времето за началното нагряване на тръбата. Най-новата версия на 3D FABRI GEAR III може да реже всякакъв вид тръбен материал – с кръгло, квадратно, правоъгълно и триъгълно сечение. Максималният размер на рязане за кръгли детайли е 406.4 mm и 300 mm за квадратни детайли.

Центърът е оборудван със система от четири патрона, която намалява вибрациите и осигурява висока прецизност на среза. Освен това самоцентриращата се фиксираща скоба позволява бърза настройка без изменение на основните параметри в програмата, независимо дали тръбата е кръгла, квадратна или триъгълна.

Mazak предлага опционално решение на центровете за лазерно рязане 3D FABRI GEAR III, което използва концепцията DONE-IN-ONE. Това означава, че извършването на всички операции става в рамките на един цикъл – от нарязването на резбата, лазерното рязане до поставянето на фаски на тръбите. Опционално се предлага и верижен транспортьор, който повишава гъвкавостта и максималната производителност.

 

Източник на снимковия материал: Yamazaki Mazak

Сподели

Още от Индустрия 4.0