Сподели

50% икономии в резултат на дигитализацията на фабрика за обработка на ламарина с Trumpf

01 август 2019 г.

Малките и средните предприятия все още избягват темата за дигитализацията. Но не и швейцарската компания Riguzzi, която в партньорство с Trumpf вече цифровизира своето производство за обработка на ламарина. „Компанията Riguzzi има няколко лазерни машини на Trumpf. Сега обаче тя може дигитално да управлява, наблюдава и усъвършенства своето производство, благодарение на новия софтуер TruTops Fab от Trumpf“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от Трумпф България.

Когато настъпва денят X за Riguzzi, нейният собственик, г-н Андреас Ригуци, се чувствал малко неспокоен. Все пак, само за една нощ процъфтяващата му компания за металообработка трябвало да се превърне в модел на компания с дигитално производство. Самопрограмиращата се база данни Access е отделена и безсистемно обвързаните преди това работни процеси са свързани с натискането на един бутон. Но не новата система била причината за неговото безпокойство, напротив, той имал доверие в производителя Trumpf, чиито лазерни, щанцови и огъващи машини работели в производството на Riguzzi.

Да подготвиш екипа си за дигитализацията

Андреас Ригуци се тревожел повече за служителите си. Ще се чувстват ли те достатъчно сигурни, стоейки пред машините с таблети, а не с познатите хартиени документи във формат А4? Тази загриженост не е неоснователна, но в случая била напълно излишна. Андреас Ригуци и експертите на Trumpf били подготвили добре служителите чрез провеждане на предварителни обучения. Всички участници в настъпилата промяна в производството допълнително обсъдили предимствата на това софтуерно решение и общото заключение било, че вече тяхната компания е по-добре позиционирана за бъдещето с този нов инструмент.

Да постигнеш растеж чрез дигитализация

Промяната към дигитализирано производство се дължи на факта, че Riguzzi била изправена пред проблема, който стои и пред много други компании, а именно проблемът на растежа. Андреас Ригуци винаги е отдавал голямо значение на оборудването с модерни металорежещи машини на наследената от баща му компания за метални конструкции. И той бързо забелязал следното колкото по-модерна ставала компанията му, толкова повече клиенти му възлагали поръчки. За Андреас Ригуци това била двойна награда, защото, от една страна, компанията му за метални конструкции се развивала по възходяща линия, а от друга страна, клиентите му го възнаграждавали за ентусиазма да използва нови технологии.

Старата база данни достига своите пределни граници

Въпреки съвременните машини на Trumpf, компанията с 23-те си служители достигнала предела на своите възможности, например при обработката на поръчки чрез самопрограмираща се база данни Access. В повечето случаи това е достатъчно, но с нарастването на обема все повече служители трябвало да имат достъп до този инструмент. Системата била претоварена. При посещението си един ден в Riguzzi, консултантът на Trumpf, г-н Патрик Кюне, забелязал проблема с базата данни и веднага предложил: "Имаме нов софтуер, който може да реши проблемите ви с обработката на поръчките, както и много други – TruTops Fab".

  

Прозрачен мониторинг и управление на производството

Какво е TruTops Fab? След като подробно се запознал с това програмно решение, Андреас Ригуци разговарял с експертите на Trumpf и разбрал, че точно това му липсва. С този модулен софтуер той можел прозрачно да визуализира производствения си процес, както и да контролира и управлява етапите – от постъпването на клиентската поръчка до нейната експедиция. Чрез свързване към системите за управление на машините или лазерните системи, той винаги можел да следи текущите производствени етапи и статуса на поръчките. Софтуерният инструмент му предлагал и много други предимства. Например, автоматичното прехвърляне на данните довежда до значително намаляване на процента на грешките, тъй като няма повторно въвеждане.

Андреас Ригуци взел категоричното решение да дигитализира производството си. Освен нова абкант преса и лазерна машина на Trumpf, той въвежда и софтуера TruTops Fab. Първоначално това били програмните модули Quickjob (Обработка на поръчки), Production (Следене на производството) и Calculate (Изчисления). Неговият съвет днес е: „Препоръчвам инсталирането на няколко модула наведнъж. След първоначалното въвеждане на данните, те могат да се използват многократно, което води до значително спестяване на време“.

50% икономии, благодарение на цифровизацията

Работата, която TruTops Fab поема, е от съществено значение за компания като Riguzzi. Андреас Ригуци споделя още: "Икономиите са със сигурност около 50%“. „А аз първоначално си мислех, че този софтуер може да е твърде скъп за едно малко или средно предприятие“, допълва той.

След известно време са добавени още модули - един за управлението на складово стопанство, един за материално-техническо снабдяване и накрая модул, който видимо пренася обработката на ламарина в ерата на дигитализацията, а именно модул за мониторинг на производството. След пускането на модула в експлоатация, в халето са инсталирани големи монитори. Поръчките се подреждат според техния приоритет. Всеки оператор на машина вижда следващата поръчка на монитора си и може да извлече всички необходими данни.

Дигитализацията на разкроя на ламарина продължава

„Радвам се, че предприехме тази стъпка, но далеч не сме завършили цифровизацията на нашата компания“, казва г-н Ригуци. Той възнамерява да продължи да разчита на Trumpf за по-нататъшни стъпки в тази посока, тъй като е убеден не само в качеството на машините ѝ, но и на услугите, които компанията предлага.

Повече информация за Трумпф България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Инженер.bg, Trumpf, Riguzzi

Сподели

Още от Индустрия 4.0