Сподели

Additive Days 2020: Beyond the Hype надмина представите ни за 3D принтирането и открехна вратата към Индустрия 4.0

28 февруари 2020 г.


 

 

„Намираме се в много вълнуваща епоха, епохата на Четвъртата индустриална революция, в която всички нови технологии се развиват наистина бързо, и както казва професор Клаус Шваб – президент на Световния икономически форум, тя е коренно различна и се характеризира с редица нови технологии, които сливат физическия, дигиталния и биологичния свят и въздействат върху всички дисциплини, икономики и индустрии в търсенето на отговор на въпроса „Какво означава да си човек?“. С тези думи г-н Боян Пехливанов, основател на B2N, фирмата организатор на единствената по рода си специализирана балканска конференция за 3D принтиране Additive Days, откри нейното второ издание, което се проведе под надслов „Beyond the Hype“.


Събитието се състоя на 21 и 22 февруари 2020 г. в Sofia Tech Park и обхвана 3 тематични направления, които обединяват в огромна степен цялото ни съвременно съществуване. Медицина, инженерство и архитектура бяха трите панела, в които специалисти от страната и чужбина споделиха своя опит в адитивните технологии.

„Създадохме Additive Days, за да можем да споделяме с Вас най-интересното по тази тема и да каним експерти в България, които да разкажат как те са имплементирали технологията на различни места. Искам да благодаря на всички Вас, нашите гости, като и на целия екип на B2N, за огромните усилия и безсънните нощи“, обърна се към екипа си и посетителите на форума г-н Пехливанов.

Как 3D принтерът спасява човешки животи?

Едно от най-вълнуващите приложения на 3D печата е в медицината. Едва ли някога сме си представяли, че ако загубим крайник, ако счупим ребро, ако имаме сърдечно-съдово заболяване, ще използваме принтер, за да решим проблема. Българските и чуждестранни специалисти в областта обаче, показаха не само, че това е възможно, а дори как точно се реализира.

Д-р Ларс Брауърс, специализант по хирург и изследовател в медицинския център към университета Radboud и болницата Elisabeth-Tweesteden в Холандия, разказа за приложението на 3D принтирането и виртуалната реалност в лекуването на комплексни фрактури. Интересен етап от неговата практика е пътуването му с кола до Сиера Леоне през 2017 г. Той отива там, екипиран с 3D принтер, за да разработи устойчив начин за създаване на протези.


Д-р Цветан Минчев, началник отделение „Гръдна хирургия“ в Токуда, разказа на посетителите за своя опит с 3D принтирането и как го използва в работата си. През 2018 г. той имплантира 3D принтирано ребро на пациент. Използваният материал е Copolymer 680, като реброто се принтира изцяло и после се изрязва онази част от него, която е необходима. Операцията е първата подобна в света.


„Един от въпросите, който не е решен в световен мащаб, е трахеалната субституция, тъй като трахеята е един много труден за реконструкция орган, особено, ако липсват големи фрагменти от него. Традиционен оперативен метод е автоложна трансплантация, при която се използва кожа от ръката и хрущяли от ребрата на пациента и с така създадената тръба се замества трахеята. Моята идея е тези трахиални пръстени да бъдат заменени с 3D принтирани полурингове“, сподели д-р Цветан Минчев.


Д-р Людмил Симеонов и д-р Добри Добрев от Клиниката по детска кардиология към Националната кардиологична болница разказаха как използват 3D технологиите за създаването на сравнително сходни с човешката анатомия модели. Тези копия са изключително важни за детската кардиология и кардиохирургия поради ползите, които създават в планирането на хирургични интервенции.

Тенденции за бъдещето на 3D технологията в индустрията

„Технологиите, от една страна, са изкуствено създадени, но от друга – 3D принтирането ни дава възможност да се обърнем малко повече към природата. Аз много често забелязвам как естествените обекти около нас всъщност са на пластове, точно както работи 3D принтирането. Тази технология е толкова уникална, защото ни дава възможност да създаваме биопродукти и да използваме биомимикрията, която използва принципите на природата“, добави още г-н Боян Пехливанов и продължи: „Именно затова се смята, че вече не е въпрос дали 3D принтирането ще навлезе в масовото производство, а по скоро кога ще се случи. Тенденцията в последните години е все по-голям процент от фирмите да ползват 3D принтиране.


В панела за инженерството своя опит представиха редица доказани специалисти от бранша. Обзор на 3D принтирането в България направи д-р инж. Явор Софрониев, а след него Ванеса Финдлинг – проектант и изследовател в консултантската компания на BigRep NOWLab, Берлин, разказа как да създадем бъдещето чрез 3D принтиране. Тя представи някои от ключовите си проекти, сред които Omni – 3D принтирана мобилна индустриална платформа, Genesis – 3D принтирана градска екосистема, и NEXT AGV – 3D отпечатан прототип, съвместно разработен с Bosch Rexroth, задвижван от индуктивен енергиен агрегат. Той може да служи както като автоматизиран логистичен носител с товароносимост до 250 kg, така и като платформа за допълнителни устройства, например роботи.


Останалите лектори също споделиха проучванията си в областта на 3D принтирането, като свои презентации изнесоха: Патрик Рьофен, който показа как се прилага адитивната технология в хранително-вкусовата промишленост, д-р Матиас Хое – успешни бизнес модели с 3D принтиране, Кимон Афсаридис – 3D софтуерни решения от Altair, Алкаиос Борниас Варотсис – Световни тенденции в адитивното производство и др.


Впечатляващите архитектурни творения на 3D принтерите

Архитектурният панел се проведе във втория ден от конференцията, а лекторите които се представиха, се занимават основно с приложението на модерни технологии в архитектурата, сред които 3D принтиране, 3D сканиране и параметричен дизайн.

Волкер Руитинга от холандската компания Vertico разказа за 3D принтиране в големи мащаби от бетон и полимери, а след него Матиас Бернхард разясни ключовите моменти в параметричния дизайн за 3D принтиране в архитектурата.

Давиде Нери, директор маркетинг и продажби в WASP, представи редица примери как 3D принтирането се използва в отговор на човешките нужди, а Матю Макмилън – приложенията на 3D сканирането.


Останалите доказали се лектори в работата с адитивните технологии в архитектурата също представиха интересни случаи от своя опит. Това бяха: Еудженио Бетучи с темата „Закодирани пътища“, Петър Захаринов от Hyperfold с 3D принтирани прототипи на сгъваеми оригами бутилки и д-р инж. Ералд Пипери с примери за образователния подход към 3D технологиите.


3D принтирането на практика – в бизнеса и в изкуството

В рамките на Additive Days се проведоха и тематични работилници, за да могат всички присъстващи да се докоснат на практика до този необятен свят. Посетителите имаха възможност да разберат какво е „обратно инженерство“ и да проследят процеса на 3D сканиране на физически обект и последващата му софтуерна обработка.

Втората работилница, която се проведе в рамките на Additive Days, бе за дигитална бижутерия, в която участниците научиха какви са предимствата и недостатъците на 3D технологиите в процеса на дизайна и изработката на бижута, какви са ограниченията, които трябва да имат предвид при създаване на бижута, както и много друга полезна информация относно софтуери, материали, опаковъчна маса и т.н.

Вълнуваща част от Additive days бе изложбата на 3D принтирани обекти от целия свят. Тази година основните акценти в нея бяха:

 - A Dark Tour of the Universe – 3D принтирани модели на различни астрономически обекти като първата снимка на черна дупка, правена някога, 360-градусова панорама на Млечния път, комета, сливане на галактики и др. Изложбата е със световно признание за своята иновативност и социална ангажираност.

 

 - От невероятните 3D принтирани решения за баня на Sandhelden по време на Additive Days посетителите имаха възможността да видят една мивка без аналог в продуктовия дизайн, изработена от суров пясък с 3D принтер.

Сред останалите екпонати в изложбата се натъкнахме на цяла 3D принтирана електрическа градска кола, модел на стена от къщата GAIA, принтирана изцяло от естествени материали, 3D принтиран елемент от бетон, колона - 3D принтирана от мицел, и рециклирани чаши за кафе, както и много други интересни примери.

Част от конференцията бе и експо зоната, където фирми, представени на българския и на балканския пазар изложиха свои продукти и услуги в сферата на адитивното производство. На място посетителите успяха да се запознаят с представители на компаниите и да научат повече за различните видове и приложения на 3D технологиите. Сред участниците бяха B2N, SpaceCAD, Solidfill, Herz Bulgaria, TechnoLogica, Cavazos Engineering, Maketechnics, AECO, SmartFabLab и др.

Инженер.bg благодари най-искрено на нашите партньори от B2N, които ни направиха част от чудния, практичен и изпълнен с предизвикателства свят на адитивното производство! За нас бе въпрос на чест и удоволствие да бъдем медиен партньор на събитието!

 

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Инженер.bg, B2N

Сподели

Още от Индустрия 4.0