Сподели

„Ansewrs 4.0“ на Rittal дава отговори за реалните ползи от цифровата трансформация на енергийни съоръжения

04 юни 2019 г.

Как проектантите на енергийни съоръжения могат да автоматизират и индустриализират процесите по създаване на добавена стойност в съответствие с Industry 4.0? Какви ще бъдат контролните шкафове за акумулаторните батерии, фотоволтаичните инвертори и системите за следене на слънцето, които ще се използват в дигиталното бъдеще? Какъв тип системна технология е необходима за цялостното разширяване на инфраструктурата от зарядни станции за електрическа мобилност?

„Rittal даде конкретни отговори на тези и много други въпроси на изложението за нови енергийни решения „The smarter E Europe“, или „По-интелигентната Е-Европа“, което се проведе през май в Мюнхен. Акцентите на изложението включваха новите малки и компактни табла AX и KX, както и новата система контролни шкафове VX25“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Ритал, българско дъщерно дружество на световния лидер в производството на индустриални шкафове и системи Rittal.

Процесът по изграждане на мрежи и дигитализиране на веригите за създаване на добавена стойност предлага на проектантите на енергийни съоръжения възможности за по-голяма производителност и постигане на бъдещ икономически успех. Rittal участва в изложението „The smarter E Europe“ под мотото „Ansewrs 4.0“ с нагледна демонстрация как цифровите технологии създават реални ползи.

Rittal демонстрира решения и продукти, които позволяват на производителите на модули за управление и разпределителни устройства да поставят основите за постепенно формиране на изцяло цифрова верига на стойността. Портфолиото на компанията обхваща от инженерни и системни решения за контролни шкафове, през системи за автоматизация обработката на кабели до ръчни инструменти.

Нова Industry 4.0 технология за изграждане на контролни шкафове

Един от отговорите на Rittal на предизвикателствата на Industry 4.0 е представянето на напълно новите и компактни контролни табла от сериите AX и KX, както и новата система контролни шкафове VX25. „Използвайки тези решения проектантите са още по-добре подготвени за цифровизацията. Новите табла и шкафове притежават цифрови елементи, които помагат за перфектната интеграция в дигиталната верига за добавена стойност на техниката за управление и разпределителни устройства“, коментираха от Ритал.

Опростената интеграция в производствения работен процес е благодарение на висококачествените 3D данни и инструменти за конфигуриране, както и чрез QR кодовете на всички плоски части, които ще бъдат обработени. „Това позволява модерен дигитален мониторинг на всеки етап: от постъпването на стоката през целия процес до окончателното завършване. Първите контролни шкафове ще бъдат налични от лятото на 2019 г.“, допълниха от Ритал.

Опростен монтаж на шкафове за фотоволтаици

За да разкрие какви други практически ползи предлагат тези нови разработки, Rittal демонстрира системни решения за шкафове на контролната и силовата електроника, предназначени за фотоволтаични системи. „Компанията ни представи напълно новите контролни табла AX и KX, които са оптимално решение за интегриране на електрониката на системите за проследяване на слънцето. Тези малки и компактни табла опростяват и ускоряват монтажа, увеличават гъвкавостта и повишават надеждността. Монтирането на вратите и заключващите механизми сега е по-лесно, тъй като не са необходими инструменти“, коментираха от Ритал. Друго предимство е допълнителното пространство, което AX и KX предлагат в сравнение с техните предшественици. Тяхната модулна конструкция, оптимизирани изключватели и по-големи панели за кабелни изходи водят до освобождаване на средно една трета повече пространство за маршрутизиране на кабели.

Инфраструктурни стандарти за съхранение на енергия

Инфраструктурните решения за системи за съхранение на енергия могат да бъдат изградени и чрез компоненти на Rittal. Спектърът от стандартизирани, съгласувани един с друг и налични в световен мащаб компоненти варира от самостоятелни контролни шкафове до цялостно блоково решение. „Специалистите, които интегрират и изграждат такива системи, ще получат всички необходими механични, електроразпределителни и климатизиращи решения от един източник и единственото, което остава, е да интегрират свои акумулаторни модули. Като пример за приложение на шкаф за съхранение на енергия, Rittal представи VX25, в който всички стандартни акумулаторни модули могат да бъдат интегрирани лесно и без инструменти“, допълниха от Ритал. Като доказателство за своята компетентност в решаването на предизвикателствата, пред които е изправен растящият пазар за съхранение на енергия, Rittal представи шкафове за съхранение на енергия от компаниите Commeo и Tesvolt.

Надеждни зарядни станции за електрическа мобилност

Rittal демонстрира и своите постижения като системен партньор в изграждане на инфраструктурите за електрическа мобилност. На изложението беше представена концепция за контролни шкафове за зарядни станции на Enercon, базирана на шкафовете за външен монтаж CS-Toptec на Rittal. „Системата осигурява максимална безопасност на електрониката и защита срещу вандализъм. Rittal представи периферен център за данни Edge Data Center като IT база за всички приложения на концепцията Smart Mobility“, заявиха в заключение от българския офис на Rittal.

Повече информация за Ритал, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Ритал, Rittal, The smarter E Europe

Сподели

Още от Индустрия 4.0