Сподели

AquaPenguins на Festo бионично пресъздават изкуството на пингвините да оцеляват сред снежните бури и води на Антарктика

03 януари 2023 г.

 

 

Като същински експерти по оцеляването, пингвините ежедневно се борят със снежните бури на Антарктика и суровите условия на живот, които регионът налага. В търсене на храна, те често изминават повече от 100 km на ден. Пингвините Адели например се гмуркат на дълбочина до 350 m, а техните по-големи родственици – императорските пингвини – до 700 m. Във водата те са бързи, издръжливи и удивително пъргави. Могат да достигнат максимална скорост от почти 30 km/h, въпреки че скоростта им на движение в по-енергийно ефективния миграционен режим е около 10 до 15 km/h.

Пингвините са се доказали като изключително здрави и устойчиви на сблъсъци при приземяване върху айсберг след дързък скок или когато си проправят път през вечния лед. След 40 млн. години еволюция те са придобили своята идеална осанка. Тяхната безупречна елегантност е съчетана с най-високи нива на енергийна ефективност и аеродинамична форма на тялото.

В продължение на много години поведението на пингвините и начинът им на живот са обект на множество научни изследвания. Използвайки най-съвременни методи, учените са успели да разкрият тайните на подводния „полет“ на този необичаен разред птици. Именно техните феноменални подвизи в животинския свят вдъхновяват изследователския екип на лидера в автоматизираните технологии, индустриалните обучения и образователни програми Festo и стават повод за сътворяването на бионичните AquaPenguins.

Самостоятелно навигиране във всички посоки на движение

Бионичните пингвини на Festo, също както своя биологичен модел, са с аеродинамична форма на тялото. Благодарение на крилата си те безпроблемно могат да маневрират дори и в най-тесните пространства във водата, да се обръщат на място и даже да плуват назад – нещо, което не е присъщо за пингвините.

Така AquaPenguins не само могат да се ориентират самостоятелно, но и да развият различни модели на поведение в групата.

Максимална производителност с минимално количество енергия

За да оцелеят в студените антарктически води, тялото на пингвините е с отлична изолация. Оптимизираният дизайн на тялото им спомага да намаляват значително консумацията на енергия – съвършен природен образец, илюстриращ как с минимално количество енергия е възможно да бъде постигната максимална производителност.

С помощта на специално интегриран в структурата им 3D сонар, AquaPenguins могат да общуват с околната среда и със своите събратя от групата на бионичните пингвини. Използвайки широколентови ултразвукови сигнали, те са в състояние да определят позицията си в пространството, да се ориентират напълно самостоятелно, да избягват сблъсъци и постоянно да измерват разстоянията до границите на водния басейн. Отделен сензор за налягане пък им помага да определят дълбочините в открити води.

Гъвкава бионична структура Fin Ray®

При AquaPenguins екипът на Festo за пръв път разширява бионичната структура Fin Ray® в триизмерното пространство. Fin Ray® е гъвкава торсова конструкция – прототип на опашния плавник на рибата, която може да се движи във всички посоки. Същността на тази иновативна технология се изразява в това, че когато се приложи натиск отстрани, той се извива около тази точка, а не се огъва.

Конструкцията на торса на бионичните пингвини намира приложение в автоматизацията и технологиите за управление.

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Повече информация за Фесто Производство ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Festo, Фесто ЕООД, pixabay.com

Сподели

Още от Индустрия 4.0