Сподели

Атлас Копко България: Atlas Copco разработи вакуумен контролер с интелигентни функции за процеси в среда на Индустрия 4.0

18 април 2022 г.

 

 

Компанията Atlas Copco, световен лидер в технологиите за компресиран и промишлен вакуум, разработи нов вакуумен контролер HEX@, който представлява усъвършенстван център за управление на вакуум помпи и системи. „Контролерът осигурява по-висока производителност и функционалност на вакуумното оборудване, като по този начин увеличава възможностите на потребителите за реализацията на широк спектър от приложения. Освен това, HEX@ предлага разширени възможности за свързване и системна интеграция, осигурявайки удобен дистанционен достъп до вакуум системата и подобрено управление от всяка точка“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от Атлас Копко България.

Визуализация само на избрани стойности

„Контролерът HEX@ се отличава с изчистен и интуитивен потребителски интерфейс. Това е от важно значение, тъй като потребителите получават достъп до ключовите данни непосредствено от началния екран. Те имат достъп, също така, до допълнителните настройки и елементи на управлението чрез екранното меню. По този начин съответните данни за помпата се визуализират бързо и четливо”, коментираха от Атлас Копко България.

„Контролерът може да бъде конфигуриран индивидуално от клиентите, така че на екрана да се визуализират само избрани стойности, например температура на изхода, консумация на енергия или входно налягане“, обяснява Алистър Дарок, главен продуктов мениджър в Atlas Copco.

Възможност за свързване според потребностите

Комуникационните варианти за помпи с контролер HEX@ също са разнообразни. Потребителите могат да получат дистанционен достъп до устройството с помощта на смартфони, таблети, лаптопи или компютър. Освен това, алтернативно достъпът може да се осъществи чрез вградения HMI интерфейс или локално устройство, свързано към машината посредством кабелна или Wi-Fi връзка. „Клиентите могат да изберат да се свържат изцяло към своята локална мрежа, а също и с облака, за да се възползват максимално от предимствата на една напълно свързана помпа, включително автоматични актуализации на софтуера и функциите, както и дистанционна поддръжка от Atlas Copco при необходимост. Ако потребителят не желае високо ниво на свързаност, HEX@ може да бъде свързан само към мрежата на клиента или дори да не се свърже изобщо“, допълва Алистър Дарок. Освен това, HEX@ поддържа и други комуникационни протоколи като Ethernet/IP, EtherCat, Profinet, Modbus TCP, Profibus и OPC UA.

Фокусиране върху четири основни области

Контролерът HEX@ непрекъснато събира и обработва широк диапазон от данни за помпата. Що се отнася до използването на тези данни, инженерите на Atlas Copco дефинират четири параметъра на вакуумната система, които могат да се използват за оценка на нейната работа: време на безотказна работа, производителност, икономичност (ECO) и състояние на оборудването. Тези индикатори позволяват на клиентите бързо да оценят състоянието на своята вакуум помпа, да разберат въздействието на промени от всякакъв тип, направени във вакуумната система и като резултат да оценят технологичния процес.

Те са:
 - Времето за безотказна работа е индикатор за експлоатационната готовност на помпата. То документира работния период без повреди на помпата;

 - От гледна точка на производителността, HEX@ отчита дали помпата постига целевите показатели за вакуум, зададени от клиента;
 - Така нареченият ECO статус дава информация за потенциала на ефективност на вакуум помпите. Чрез сравняване на зададеното с текущото работно налягане, потребителите получават съобщение в случай, че вакуум помпата използва повече енергия, отколкото е необходимо;
 - Състоянието на оборудването отчита броя повреди и направените измервания на ключови параметри, за да прецени текущото състояние на помпите, като също така следи за сроковете за планова поддръжка. Този параметър служи потребителят да бъде информиран за възможностите да се подобри състоянието на помпата.

Резюме с аналитична информация чрез картите HEX@ Insight Cards

„Четирите ключови индикатора за ефективност (б. ред. KPI - Key Performance Indicator) се използват, за да се направи заключение относно текущите работни условия с помощта на картите за аналитична информация HEX@ Insight Cards. Данните от тях осигуряват обратна връзка за състоянието на вакуумната система, както и препоръки за оптимизация“, заявява Алистър Дарок.

Освен това, те включват препоръки за начините за увеличаване на експлоатационния живот на помпата, намаляване на консумацията на енергия, редуциране на въглеродния отпечатък и удължаване на интервалите за поддръжка.

Възможност за извикване на настройките на помпата по всяко време

Конфигурираните параметри на помпата могат да бъдат запазени като „работен режим“ и след това да бъдат извиквани по всяко време. Подходящият режим гарантира, че настройките ще осигурят нужната производителност на помпата. Потребителят може лесно и бързо да получи достъп до тези режими на HEX@ чрез натискане на бутон 3 (4) върху контролния панел или посредством дистанционен достъп до помпата.

Контролерът HEX@ е оборудван с допълнителни интелигентни функции, като например Trends. Тази функция предоставя ценни прегледи от измерени данни на различни параметри, включително данни за начално налягане, скорост на двигателя, температура на маслото при енергопотребление и др. Чрез сравняване на текущите и архивните данни потребителите могат да разберат по-добре последствията от промените в настройките на процеса или помпата.

„Контролерът HEX@ предоставя на потребителите големи възможности за мониторинг, управление и оптимизиране на вакуумната инсталация и технологичните процеси с използване на вакуум“, заявиха още от Атлас Копко България.

Повече информация за Атлас Копко България ЕООД, направление „Компресорна техника“, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Атлас Копко България, Atlas Copco

Сподели

Още от Индустрия 4.0