Сподели

Атлас Копко България: Платформата HEX@GRID на Atlas Copco задава стандарти за свързване на вакуумно оборудване

10 август 2022 г.

 

 

Когато се говори за интелигентно свързване в мрежа на машини и системи, елементарно условие е индустриалните процеси да могат да се управляват централно. За да подготви потребителите на индустриален вакуум за сценарии в среда на Интернет на нещата и Индустрия 4.0, утвърденият производител на вакуумни решения Atlas Copco разработи иновативната платформа за управление HEX@GRID. „Централното управление на помпени групи с HEX@GRID предлага множество интелигентни функции и задава нови стандарти по отношение на свързаността и енергийната ефективност на вакуумното оборудване. HEX@GRID използва големите възможности на HEX@, новия контролер на Atlas Copco, за да Ви помогне да оптимизирате операциите, да спестите енергия и разходи за поддръжка и да Ви предложи интелигентна свързаност в среда на Индустрия 4.0“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от Атлас Копко България.

Намаляване на разходите за експлоатация и поддръжка

От гледна точка на оптимизираните работни процеси потребителите имат възможност да подобрят характеристиките на своята вакуумна система. Освен това, с помощта на HEX@GRID разходите могат да бъдат намалени, тъй като правилно настроената вакуумна система се характеризира с по-лесна и по-рентабилна експлоатация и поддръжка.

„Друго предимство за потребителите е възможността за свързване в мрежа, тъй като с новия контролер всички вакуумни компоненти могат да бъдат интегрирани в една система“, обяснява Юри Вандервекен, продуктов мениджър в Atlas Copco.

Визуализация на стойностите в реално време

Визуализацията на стойностите позволява на клиентите да управляват своите системи от едно място, независимо от местоположението. Такъв е примерът, когато няколко компонента на вакуумна система с честотно регулиране (VSD) трябва да поддържат налягането постоянно.

„С помощта на опционалния 10-инчов HMI интерфейс на HEX@GRID потребителите получават пълна представа за състоянието на централната вакуумна система“, посочва Юри Вандервекен. „Индивидуалният и интуитивен потребителски интерфейс позволява стойностите на компонентите на системата да бъдат въвеждани и наблюдавани в реално време през лаптоп, таблет или смартфон“, добавя той.

Проверките се извършват само чрез клавиатурата

Благодарение на пълната свързаност на HEX@GRID, актуализациите и новите функции също могат да бъдат директно изтеглени. Функцията за уведомяване върху избраното крайно устройство винаги предоставя актуална информация за последните промени. Допълнителни предимства са редовните проверки на вакуумната система чрез клавиатурата, а калибрирането също се извършва по-лесно. „Ако е необходимо, потребителят може да добавя графици, да планира действия и по този начин да подсигури целия процес. С помощта на централното управление на зададената точка вакуумната система е в състояние да работи по стабилен и интелигентен начин", обяснява Юри Вандервекен.

Различни функции в зависимост от приложението

В зависимост от приложението потребителят може да избира между различни версии на HEX@GRID. За потребители на вакуум с HEX@, MK5 или други контролери на Atlas Copco е налична стандартна HEX@GRID версия, както и актуализирана версия с Optimizer.

„И двете версии са в състояние да контролират и продукти на други производители“, казва Юри Вандервекен. За вакуумни системи, състоящи се от помпи DZS VSD+ или GVS VSD+, подходящо е приложението VSD+, а за система с до 16 вакуумни помпи – LINK HEX@GRID със сензор за налягане и последователно VSD управление.

Оптимизирани интервали за техническа поддръжка

С помощта на функцията LINK потребителят може да управлява група от вакуумни помпи като една виртуална машина. В зависимост от процеса тези помпи се пускат една след друга с 60% натоварване всеки път, когато първата помпа, която действа като водеща VSD помпа, достигне пълния си капацитет. След като всички следващи помпи достигнат натоварване 60% и водещата помпа преустанови работа, тези помпи могат да увеличат капацитета си на стъпки от 10% като една машина.

За процеси с предварително зададено време на работа от решаващо значение е наличието на резервни помпи. Контролната функция LINK координира използването на резервни помпи за оптимизиране на интервалите за техническа поддръжка.

Главната помпа компенсира колебанията в потреблението

Стандартната версия на платформата HEX@GRID управлява до осем помпи. „Платформата предоставя управление на виртуална машина на същия принцип на работа като LINK, където имаме водеща помпа с честотно регулиране VSD за адаптиране към потреблението и второстепенни помпи, работещи като една машина в диапазона от 60-100% натоварване“, обясниха от Атлас Копко България. Изводът е, че това води до намаляване на консумацията на енергия с до 10%, в сравнение с конвенционалните програмируеми контролери за последователност.

Освен това, работните часове на различните помпи в мрежата също могат да бъдат балансирани. Върхът на технологичният айсберг обаче е алгоритъмът за управление Optimizer. Всяка отделна помпа във вакуумната система има различна специфична енергия при отделни скорости и налягане на входа. HEX@GRID използва тази информация, за да оптимизира непрекъснато скоростта на всяка от отделните помпи, като изчислява енергийно ефективния начин за управление на цялата система въз основа на потреблението. „Допълнително, с помощта на Optimizer могат да се управляват до 20 помпи“, поясниха още българските специалисти.

Повече информация за Атлас Копко България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Атлас Копко България, Atlas Copco

Сподели

Още от Индустрия 4.0