Сподели

Автоматизацията на стари машини с колаборативни роботи на Universal Robots решава сериозни кадрови проблеми

11 март 2019 г.

In Romanian   In Serbian

All Axis Machining е малка американска фирма, която в един момент започва да изпитва остра нужда от работна ръка. „Собственикът на фирмата търси решение за автоматизация на производството, тъй като му се е налагало да плаща за извънреден труд, когато поръчките не могат да бъдат завършени в срок. Така компанията попада на платформата Universal Robots+ с отворена архитектура, която в конкретния случай осигурява автоматизация на шест различни операции чрез колаборативни роботи“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Солтех, официален представител за България на световноутвърдената датска компания Universal Robots (UR).

Основната пречка пред автоматизацията на производството в All Axis Machining е това, че машините са стари и без директен интерфейс за традиционните промишлени роботи. Освен това, конвенционалните роботи изискват защитни прегради, а малката фирма не разполагала с достатъчно пространство, още повече, че този тип роботи обикновено изпълняват само една операция.

Анализирайки ситуацията, от All Axis Machining вземат решение да инвестират в колаборативни роботи. „След като видяхме демонстрация на подобни машини на Universal Robots, ние бързо разбрахме, че тези коботи предлагат лесна интеграция със старите ни машини“, разказва собственикът на фирмата Гари Кузмин, докато върви през халето, в което вече работят много колаборативни роботи. Те извършват автоматизирани операции по обслужване на машини с ЦПУ управление, пясъкоструйни машини, машини за премахване на заусенъци, контрол на детайлите, лазерна маркировка и обработка с електроерозионна машина.

Комуникацията между UR коботите и машините на All Axis се осъществява чрез платформата UR+, която посредством безплатен софтуерен комплект за разработка на приложения (SDK), позволява на потребителите да разработват свои собствени допълнителни модули, така наречените URCaps. Те интегрират управлението на цялото приложение, директно през обучителния пулт на кобота.

„Компанията Universal Robots е създала изключително добро решение, което е достъпно за компании като нашата", коментира генералният мениджър Дейв Перковски. „Операционната система е отворена и ние не сме ограничени от проприетарна софтуерна среда. С помощта на ръководство с примери и препоръки по разработката на програми, успяхме по лесен начин да постигнем комуникационно разширение ”, споделя още той и обяснява, че All Axis използва комуникационни протоколи, като TCP/IP, Ethernet, Modbus и Profinet, свързващи коботите и машините. „От технологична гледна точка е „рай“: да разполагаме с всички тези възможности като използваме настоящите системи и да ги интегрираме без каквато и да е друга помощ или допълнителни разходи”, казва Перковски. „Голямо предимство е, че не е нужно да плащаме специални лицензионни такси, всичко това идва с покупката на UR кобота. Ние просто се регистрираме на уебсайта на UR, за да станем разработчик, и изтегляме елементите, от които се нуждаем“.

Платформата UR+ и UR Academy

Когато All Axis придобива първия си кобот UR10, компанията планира операции, които отнемат четири до пет месеца работа на една машина с наличния персонал. „Не можехме да наемем допълнителен персонал в този момент, затова взехме робота, поставихме го на машината с ЦПУ и осъществихме доставката на тази част почти два месеца и половина по-рано, заради спестеното време“, обяснява Гари Кузмин. „Само чрез тази операция ние постигнахме увеличение на печалбата с 60%. Възвръщаемостта на инвестициите бе в рамките на около четири месеца. Коефициентът за непрекъсната работа на шпиндела се увеличи от около осем часа на ден до около 20 ефективни часа".

Скоро All Axis открива, че прецизността от 50 микрона на UR10 е от решаващо значение по отношение на точността на изпълнение на лазерната маркировка и обработката с ЦПУ, както и при обработката на пясъкоструйна машина и на машината за отстраняване на заусенъци. „Обработката с пясъкоструйна машина винаги е била ръчна операция и често не можехме да избегнем неравните следи“, казва Кузмин. „С UR10 обработката на детайлите е идеално равномерна. Нашите оператори са освободени от извършването на тази еднообразна операция и сега те могат да програмират и управляват кобота, след като преминаха безплатно онлайн обучение в UR Academy“.

Около половин година след реализация на проекта за автоматизация чрез коботи, мениджърите на All Axis си дават сметка, че придобитият им опит лесно може да бъде приложен и в други подобни фирми, изправени пред същите проблеми. „Изведнъж видяхме пред себе си изцяло нов бизнес“, казва Кузмин, който създава нова компания, All Axis Robotics, посветена на интегрирането на готовите решения на UR коботи в металообработващата промишленост.

„Интегрирането на коботи в стари машини е това, което ще допринесе за повишаване на ефективността на производството навсякъде по света“, заявяват в заключение и от Солтех.

Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.

Източник на снимковия материал: Солтех, Universal Robots

Сподели

Още от Индустрия 4.0