Сподели

БГ Роботи: Компании, използващи роботи, стават все по-привлекателни за млади и квалифицирани кандидати за работа

05 юни 2023 г.

 

 

Немските малки и средни предприятия се борят с големи предизвикателства, породени от недостига на квалифицирани работници, затруднените доставки на материали и електронни компоненти и високите разходи за енергия. Според глобално проучване на една от водещите европейски HR агенции, 75% от всички предприемачи заявяват, че са имали трудности при наемане на хора за обявените свободни позиции. „Става все по-трудно да се намерят добри служители , особено за изпълнение на физически натоварващи и в същото време монотонни задачи. Текучеството на квалифицирани работници при този тип задачи е особено високо. Решението на описания проблем все повече се възлага на използването на индустриални роботи“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната инженерингова и търговска компания БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

Затова базираната в Аугсбург водеща немска компания за роботика и автоматизация KUKA все повече се насочва към малките и средните компании с персонализирани продукти и решения, отчитайки в същото време техните резерви към внедряването на роботи. „Доскоро много предприемачи избягваха използването на роботи. Такъв тип автоматизация е твърде сложна, твърде скъпа и екипите проявяват голяма доза скептицизъм за прилагането ѝ”, коментира Герхард Мюлер, отговарящ за направлението по роботика в KUKA за Германия, Австрия и Швейцария.

Истината е, че към днешна дата тази картина е значително променена. Все повече малки компании осъзнават възможностите, които се откриват с автоматизацията на процесите и операциите с помощта на роботи. Например, предприятие за галванизация от Шварцвалд с 65 служители успява да опровергае съмненията на екипа си чрез закупуване на компактна роботизирана заваръчна клетка, с която се избягва транспортирането на компоненти от далечни разстояния и дори успява да привлече нови клиенти. Подобни примери могат да бъдат видени и в семейната компания STELA , която постига увеличаване на производителността си, или в малката пивоварна Fiedler в окръг Ерцгебирге, в която робот на KUKA подрежда тежките каси с бира.

KR QUANTEC PA поема палетизирането на тежките опаковки с бира, като по този начин облекчава труда на служителите.

Справяне с недостига на квалифицирани работници и привличане на специалисти

„Във времена на недостиг на квалифицирани работници разпространените сред служителите в производството опасения, че те ще бъдат заменени от роботи, вече не са проблем. Също така получаваме обратна връзка от доволни клиенти, че вече не трябва да възлагат на хора задачи, които напрягат гърба, китките или колената“, категоричен е Герхард Мюлер. Днес роботите вече се използват в операции по палетизиране, зареждане и разтоварване, контрол на качеството или заваряване, като това все повече е характерно за отрасли извън силно автоматизираната автомобилна индустрия.

„Такъв робот бързо се избира и може много добре да допълва добре организирани екипи. Много от потребителите дори дават имена на нашите роботи“, споделя с усмивка Герхард Мюлер. Обратната връзка от клиентите на KUKA показва, че след автоматизацията те са успели да възложат по-интересни задачи на своите служители. Отбелязва се и друг ефект: компания, която използва роботи, е по-привлекателна за кандидатстващите за свободните позиции. И накрая, използването на роботи е свидетелство за това, че ръководството на компанията има планове за бъдещето, затова инвестира в нови технологии и иновации.

Примерен разчет за изплащането на един робот

„Типично решение, което използва робот KUKA за заваряване в Германия, струва около 110 000 евро. В цената са включени: специфично за проекта приспособление за заваряване, заваръчна технология от доказан производител, програмиране на робота, както и въвеждане в експлоатация на място при крайния клиент и обучение на неговите служители. Общите разходите за служител в Германия, който иначе би поел тази задача, са около 40 000 евро на година. Тъй като работата е на две смени, трябва да се очакват разходи за персонал от 80 000 евро. Калкулаторите за възвръщаемост на инвестицията, които обикновено се използват в индустрията, показват следния резултат: след около 17 месеца инвестицията в роботизирано решение ще бъде изплатена“, допълва още Герхард Мюлер.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Сподели

Още от Индустрия 4.0