Сподели

Бимекс Лимитид: Робот Kawasaki CP180L оптимизира производството на хранителни продукти

09 декември 2021 г.

 

 

Много производители са се сблъсквали с дилемата дали да вложат средства за ремонт на съществуваща технологична линия или е по-рентабилно тя да бъде заменена с нова. Престоят, причинен от често повтарящи се аварии, улеснил вземането на решение на този въпрос в компания, производител на хранителни продукти, от Южна Калифорния, САЩ. Тя си партнирала с фирмата Conveying Industries, интегратор на роботи Kawasaki. Проектът включвал пълна модернизация с инсталирането на ново оборудване, което да е по-бързо и по-надеждно от съществуващото на линия за опаковане, палетизиране и обвиване със стреч фолио. „Сред най-големите промени, които Conveying Industries прави, е интегрирането на палетизиращ робот Kawasaki CP180L към линията на клиента. Роботът осигурил надеждността и последователността, от които се нуждаела компанията, за да постигне заложения производствен план, да избегне скъпите престои и да рационализира цялостната ефективност на процеса“, информираха за Инженер.bg от утвърдената българска инженерингова и търговска фирма Бимекс Лимитид, която предлага системите и решенията на Kawasaki Robotics на българския пазар.

За техническото предизвикателство

Крайните цели на производителя на хранителни продукти на пръв поглед били прости, но изисквали високопроизводителен робот и персонализирано решение, за да бъдат постигнати. Компанията произвежда чувствителен към температурата хранителен продукт, който лесно може да се разтопи. Системата трябва да работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, и то при екстремни температури, които често надхвърлят 38 °C.

Чувствителност към фактора „време“

Друго предизвикателство бил силно чувствителният характер на хранителния продукт по отношение на времето. След като бъде произведен продуктът, производителят има ограничено време да го пакетира и да го придвижи по-нататък по веригата за доставки, преди той да бъде окачествен като неизползваем. Всеки престой може да доведе до критични забавяния в производството и пакетирането, а последиците са загуби от нереализирана продукция.

Чувствителност към температурата

Съоръжението на клиента се намира в Южна Калифорния, където температурите през летните месеци достигат до 49 °C. Екстремните климатични условия в региона представляват истинско предизвикателство за интегратора, който трябва да гарантира, че цялото оборудване ще може да работи при тези толкова високи температури.

За намирането на оптимално решение

Интеграторът Conveying Industries модернизирал линията на клиента с нови машини, включително с робот за палетизиране CP180L на Kawasaki и нова системата за единично опаковане и запечатване на чувалите, която използва издръжливи полиестерни опаковки за разлика от предишните хартиени опаковки.

След като опаковката е напълнена във вертикална опаковаща машина, вече запечатана тя преминава през конвейер за сплескване, за да се преразпредели продуктът, и ролков транспортьор, за да се гарантира, че торбата е нивелирана. След това продуктът се подава към метален детектор, а лазерен принтер поставя върху него бар кодовете за проследяване. Когато и този процес завърши, опаковките се придвижват до робота за палетизиране. По конвейер в станцията се подава празен палет, като роботът взема чувалите един по един и ги поставя върху палетите по предварително конфигуриран модел със скорост 18-20 чувала в минута.

Компанията Conveying Industries е разработила персонализирано манипулиращо рамо, което използва пневматични грипери със захващащи елементи, които могат да влязат между ролките на конвейера и чувалите. Плоски елементи в горната част на грипера държат торбата на място, докато пневматичните пръсти се плъзгат под нея като гарантират, че продуктът ще бъде правилно и надеждно разположен върху палета.

След като палетът е завършен, той се прехвърля към диспенсър за поставяне на горен лист и към автоматична машина за опаковане със стреч фолио. Последната стъпка е гравитационен складиращ конвейер, от който с мотокари се взимат готовите палети и се транспортират до склада за дистрибуция.

За да се избегнат неизправности на оборудването поради екстремната жега в пустинята, компанията Conveying Industries е инсталирала климатични модули над контролерите на Kawasaki, за да предотврати прегряване.

Плавна работа

Компанията Conveying Industries е разработила персонализиран HMI интерфейс, който комуникира директно с робота, за да помогне на клиента с ежедневните операции и да усъвършенства експлоатацията. „Интерфейсът контролира броя на опаковките и редовете върху палета, за да се гарантира правилното изпълнение на операцията, като позволява на оператора да променя броя на редовете върху един палет или да добавя нови позиции, когато това е необходимо. В случай, че възникнат проблеми, системата дава предложения за отстраняване на неизправностите и проследява историята на алармите, така че операторите да могат по-добре да разберат проблема с робота“, поясниха от Бимекс Лимитид.

Резултатът – оптимизация на технологичния процес

След внедряване на новото оборудване и палетизиращия робот CP180L, клиентът регистрира значително подобрение на технологичния процес. С предишния си робот компанията не могла да постигне планирания обем производство заради престоите, причинени от повреди. Благодарение на Kawasaki CP180L станало възможно палетизирането на до 20 чувала в минута в продължение на часове, и то с по-малък брой оператори. При максимална скорост новият робот може да поставя върху палета 4 чувала повече в минута спрямо възможностите на предишния робот. Освен това, новата система изисква само двама оператори, а не петима – предимство, което също е важно като краен резултат за клиента.

Комбинацията от усъвършенстваната конструкция на роботите Kawasaki CP180L, високата надеждност, здравината и бързината на палетизиране с персонализирания HMI интерфейс и краен манипулатор от Conveying Industries допринесли за създаването на решение, което напълно отговаря на нуждите на клиента.

„CP180L е робот, който е специално проектиран за палетизиране. Той е надежден, лесен за обслужване и поддръжка, а времето му на престой е сведено почти до нула. Това е робот, който ще работи непрекъснато без да създава каквито и да е проблеми“, допълниха от Бимекс Лимитид.

Повече информация за Бимекс Лимитид ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Бимекс Лимитид, Kawasaki Robotics

Сподели

Още от Индустрия 4.0