Сподели

Д-р инж. Боряна Манолова от Siemens: Комбинираме реалния и цифровия свят, за да подкрепим клиентите си в дигиталния им преход

28 септември 2023 г.

 

 

Siemens е глобален лидер в разработката на технологии за дигитална трансформация на индустрията. Технологичните решения на компанията обхващат широк спектър от бизнес направления, в това число: индустрия, енергетика, инфраструктура, сграден фонд, транспорт и здравеопазване. През настоящата 2023 г. Siemens чества своята 145-а годишнина в България. Освен с впечатляващия период от почти век и половина пазарно присъствие у нас, компанията се гордее със своята забележителна история. По повод годишнината на Siemens България, д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, даде ексклузивно интервю за ДигиталнаИндустрия.bg, в което разказа за любопитни исторически акценти от развитието и приноса на компанията за страната ни. Какви са те? Вижте следващите редове.

Г-жо Манолова, в централата на Siemens България в гр. София се помещава малък музей, презентиращ историята и приноса на Siemens за модернизацията на страната ни. Бихте ли ни разказали няколко любопитни факта за емблематичните за компанията артефакти?

Музеят в централния офис на Siemens функционира вече от няколко години. С първите документи се сдобихме през 2018 г., когато отвори врати и новият ни Конферентен център. Оттогава техният брой непрекъснато нараства, като към момента музеят разполага с близо 30 много интересни устройства, предмети и документи, някои от които датиращи от края на 19-ти век.

Като обект от специален интерес бих отличила телеграфа от около 1890 г. Вероятно по подобен начин са изглеждали и първите апарати, използвани за създаването на телеграфната мрежа у нас – също произведени от Siemens. В сферата на медицинската техника, в музея може да бъде видян интригуващ уред за електрохирургия – Siemens Radiotiom 612, който е бил иновация в средата на миналия век, както и прожекционен апарат от 40-те години на 20-ти век. Гостите могат да разгледат и един от първите видеотелефони Siemens Albis 3210, както и неговия „прадядо“ – телефон с манивела от периода непосредствено след Освобождението.

За мен лично обаче е особено ценен един документ, с който разполагаме – благодарствено писмо към австрийското дружество на Siemens от Община Кьофлах, Австрия, в което се изразява признателност за предотвратените аварии в резултат от мълнии в местната подстанция благодарение на инсталираните защити на компанията.

Миналото поставя основите на настоящето – кои са моментите от развитието на компанията, отговорни за сегашния ѝ образ?

Siemens безспорно е една от най-старите компании в Европа. Основана през далечната 1847 г. в Берлин, тя и до днес остава символ на безкомпромисна надеждност и иновативност. През 2023 г. Siemens празнува своята 145-а годишнина от началото на бизнес операциите си в България. Историята ѝ е пряко свързана с технологичния напредък на страната ни.

Tочков телеграф, изобретен от Вернер фон Сименс, който прави революция в комуникациите от средата на 19-ти век.

Siemens стъпва у нас още в първите месеци след Освобождението през 1878 г., като предоставя безвъзмездно на младата българска държава част от необходимите съоръжения за изграждането на телеграфна мрежа. Участието ѝ в развитието на комуникациите продължава и през следващите десетилетия с изграждането и разширяването на телеграфната и телефонната мрежа у нас.

През 1911 г. Siemens печели голям международен търг за доставка на първата разпределителна телефонна централа у нас, локализирана в гр. София. До средата на 30-те години телефонни централи от типа „номератори“, т.е. с ръчно обслужване от телефонисти, са изградени още в градовете: Стара Загора, Варна и Русе.

През 1912 г. Интендантството на Царския дворец поръчва на Siemens-Schuckertwerke проектиране и изграждане на водноелектрическа централа за резиденцията „Царска Бистрица“, а след две години такава е построена и до казанлъшкото село Енина. И двете съоръжения продължават да работят и до днес като свидетелство за качеството и надеждността на  технологиите на Siemens.

А кога компанията стъпва директно в България?

През 1914 г. в София е открито представителство на компанията, но тя вече има зад гърба си още куп значими реализирани проекти – осветителната инсталация за Военна академия в София (1904-1907 г.), електроцентрала, осветителна система и електрозахранване за държавната мина в Перник (1904-1908 г.), сценичното осветление в Народния театър (1906 г.) и мн.др.

Едни от първите трамваи, които софиянци използват, също са на Siemens. Първите 12 двуосни мотриси, разделени на първа и втора класа, са доставени през 1908 г. Трамваите с електроборудване на Siemens са символ на качество десетилетия наред. Те са в експлоатация с пътници над 35 години, а някои продължават да работят като служебни чак до средата на 80-те години на 20-и век. 

Едни от първите трамваи Siemens – MAN

Историческите превратности оставят отпечатък върху дейността на компанията в България. Към 1947 г., представителството на Siemens в София е закрито, а 4 години по-късно имуществото на компанията е иззето от комунистическата власт. Въпреки това деловите контакти не прекъсват, като те се осъществяват главно чрез различни външнотърговски организации.

С настъпването на демократичните промени у нас започна ли нова глава в историята на компанията у нас?

С идването на демократичните промени Siemens възстановява директното си присъствие в страната (1991 г.). Година по-късно е създадено смесено предприятие в телекомуникациите, което инсталира съоръженията за цифровите комуникационни системи, а през 1994 г. започва изграждането на GSM-мрежата за мобилни телефони. През 1998 г. се създава регионална компания под името Сименс ЕООД, 100% дъщерно дружество на Siemens AG. Същата година е създаден и Графичен инженерен център (днес Европейски център за иновации в сградните технологии). Компанията се разраства с нови експерти и бизнес сфери, затвърждавайки марката Siemens на българския пазар.

И днес Siemens България продължава да развива успешен бизнес в сферата на инфраструктурата, разпределението на енергия, интелигентните сградни технологии, автоматизацията и цифровизацията на процесите и производствата. Междувременно, през 2018 г. започнаха работа 2 хъба – за обработка на клиентски поръчки в София и за разработване и внедряване на иновативни решения за водещи автопроизводители, базиран във Варна, допълвайки местните компетенции на компанията.

Водноелектрическа централа за резиденцията „Царска Бистрица”, която е проектирана и изградена от Siemens през 1912 г.

Огромно е многообразието от технологии и услуги, които предлагате, но кое е направлението, което заема водеща позиция към момента и защо?

Наистина, Siemens развива бизнес в широк спектър от сфери, включително индустрия, енергетика, инфраструктура, сграден фонд, транспорт, здравеопазване. Компанията е структурно разделена на 2 бизнес направления – „Дигитални индустрии“, което предлага иновативни и надеждни технологии и услуги в сферата на цифровизацията и дигитализацията на производствените процеси, и „Интелигентна инфраструктура“, което обединява нашите решения в областта на умните сгради и мрежи.

Европейският център за иновации в сградните технологии работи по ориентирани към бъдещето проекти в сферата на сградната автоматизация по цял свят, като екипът вече има зад гърба си близо 7000 проекта в 23 държави. Не бива да забравяме и двете самостоятелно управлявани дружества на Siemens – Siemens Mobility и Siemens Healthineers, които също се представят изключително успешно на българския пазар.

Имайки предвид това многообразие от сфери, в които работим, наистина ми е трудно да посоча само една от тях като водеща в момента. Генерално се гордеем с много широк спектър от успешни проекти и доволни клиенти – както големи, така и средни и малки предприятия, които се доверяват на нашите продукти и решения и на бранда Siemens като цяло. Всеки един от тях е важен за нас.

А в кои области се развива най-активно компанията в глобален мащаб?

През последните години Siemens претърпя много сериозна трансформация, превръщайки се от индустриален конгломерат във фокусирана технологична компания, която се стреми да задава тенденциите на бъдещето. Ние комбинираме реалния и цифровия свят, за да подкрепим нашите клиенти в техния дигитален преход. Дигитализацията, автоматизацията и устойчивостта са „двигатели“ на растежа на нашия бизнес. По този начин, във времена на големи глобални предизвикателства, искаме да създадем ясна добавена стойност за клиентите ни, както и за всички заинтересовани страни и на обществото.

Част от тази визия е и пускането на новата ни отворена дигитална платформа Siemens Xcelerator, която цели да ускори цифровата трансформация на бизнесите и икономиките, да насърчи устойчивите решения и да предложи нови възможности за споделяне и внедряване на иновации и дигитални решения. Трите ѝ основни компонента са: първокласна селекция от IoT-хардуер, софтуер и цифрови решения от Siemens и други сертифицирани доставчици, непрекъснато развиваща се партньорска екосистема и разрастващ се пазар, който улеснява взаимодействието и транзакциите между клиенти, партньори и разработчици.

Следва продължение...

Следете виртуалните страници на Инженер.bg, за да не пропуснете втора част на статията: „Siеmens България: Забележителната история на успеха“. Ако сте останали впечатлени от прочита на минало и настояще, който г-ж Боряна Манолова представи, то визията за бъдещето, дигиталната трансформация и изкуствения интелект (AI), ще Ви оставят без дъх!

Източник на снимковия материал: Siemens България

Сподели

Още от Индустрия 4.0