Сподели

БР Техника: Автономните мобилни роботи ActiveShuttle на Bosch Rexroth ще са важна част от Фабриката на бъдещето

19 април 2022 г.

 

Маршрутите, по които се движат автономните мобилни роботи (AMR) като правило са строго дефинирани. Но ако погледнем в по-широкия смисъл на понятието, какъв би бил техният път напред в бъдещето? „Най-новите разработки на AMR технологията на Bosch Rexroth са насочени към разширяване на комуникационните възможности и мрежовото взаимодействие. По този начин автономните мобилни роботи ще могат да решават проблемите, пред които се изправят компаниите в реалните условия на една производствена среда. Друг ключов фактор е използването на изкуствен интелект. Колкото по-интелигентни са AMR, толкова по-добре ще могат не само да реагират на околната среда, но и да си взаимодействат с нея“, коментираха за Инженер.bg от утвърдената българска инженерингова и търговска компания Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център на Bosch Rexroth у нас.

Когато човек си мисли за роботи, повечето вероятно си представят хуманоидния робот C-3PO от филма „Междузвездни войни“, често наричан просто Трипио, или пък Оптимус Прайм от „Трансформърс“. Или казано с други думи, когато мислим за роботи, ние сме склонни да си представяме машини, които имат ръце и крака. Нещо като хора от метал. Но когато говорим за роботика, а не за роботи, тогава нещата коренно се променят.

Днес всички са наясно, че роботиката се базира на машини с различни размери, форми и движещи се части, които се различават както по вид, така и според осите си на движение. Например, модулът за пулверизирано боядисване на автоматизирана монтажна линия може да се премества и върти по начин, който никоя човешка ръка не е в състояние да възпроизведе. А роботът прахосмукачка е в състояние да преминава и да се върти под маси и дивани, така че да не ни се налага да лазим на ръце и колене.

„Bosch Rexroth разполага с екипи, които работят усърдно, за да изведат индустриалното приложение на този тип технология на следващо ниво. Такава е разработката на ActiveShuttle – автономен мобилен робот, който може да доставя при поискване компоненти от централен склад до мястото на асемблиране на производствената линия, например”, допълниха българските специалисти.

Идеята за автономен мобилен робот за пръв път идва от производствен завод на Bosch в Нюрнберг, който се нуждаел от автоматизиран транспорт на малки товароносачи. Няколко други завода на Bosch също се нуждаели от такова решение, така че те обединяват усилията си, за да създадат функционален модел. След като инженерите на Bosch разгледали подробно този въпрос, обсъдили го с клиентите и проучили специалните случаи на употреба, стигнали до извода, че съществува реална нужда от такъв тип AMR. „Така екипът в Bosch Rexroth пое предизвикателството и създаде ActiveShuttle“, коментира Филип Маурер, продуктов мениджър на ActiveShuttle в Bosch Rexroth.

Разработването на първата версия на ActiveShuttle отнема три години. След това са направени редица подобрения и на пазара вече е второто поколение ActiveShuttle. „Фабриката на бъдещето е напълно гъвкава и свързана, като AMR се вписват перфектно в този тип среда, доставяйки материали точно там, където и когато са необходими. Налице е нарастващо търсене на техническо и технологично оборудване за многовариантно и дребносерийно производство. ActiveShuttle помага за решаването на това предизвикателство като прави вътрешнологистичните процеси гъвкави, но без да се налага да се променя фабричната инфраструктура“, заявява г-н Филип Маурер.

ActiveShuttle за транспортиране на стоки

Наскоро Bosch Rexroth усъвършенства ActiveShuttle в съответствие с препоръките на своите клиенти. Сега той „вижда“ още по-добре, превърна се в по-интерактивен и намира своя маршрут в производствените помещения по безопасен и самостоятелен начин.

Благодарение на 3D разпознаването на препятствия чрез камера, той е в състояние да ги избегне и дори може да открива обекти по маршрута си, които са издадени над пода.

Интегрираният сензорен екран позволява индивидуална конфигурация и бърза намеса на място, докато софтуерът за управление осигурява лесно и гъвкаво управление на транспортните средства.

ActiveShuttle за вземане на стоки

„Търсенето на такъв тип AMR нараства с бързи темпове. В неотдавнашен доклад на Международната федерация по роботика се заявява, че оборотът на автономни мобилни роботи и роботи за доставка се е увеличил с 11% и през 2020 г. премина прага от един милиард USD”, поясниха от БР Техника.

Автономни мобилни роботи: еволюция в три етапа

Съществуват три основни еволюционни етапа, които се предвиждат за автономните транспортни системи. Първият от тях включва по-нататъшното развитие на сензорната технология. Благодарение на цифровата камера и лидарната технология* мобилните роботизирани системи ще могат по-добре да виждат и да се ориентират в средата си. В това отношение със сигурност ще помогнат и паралелните разработки в други сектори.

През втория еволюционен етап се очаква да се подобри способността на мобилните роботизирани системи да интерпретират информацията, която получават. „Предишните поколения можеха да повтарят само предварително определени модели и имаха ниска степен на независимост. Подобрената сензорна технология, която ще използва 5G и IoT в рамките на производствените помещения, трябва да освободи автономните мобилни роботи от тези ограничения – особено ако се използва изкуствен интелект. Системите за самообучение ще имат важно значение, така че тези мобилни роботизирани системи ще реагират на променящи се и нови условия на средата”, допълниха българските специалисти.

Третият и последен етап се отнася до реакцията на това, което се възприема от автономните транспортни средства. Обикновено роботизираните устройства като AMR трябва да изучат средата, в която се движат, а тази среда следва да е стабилна, така че AMR да могат да следват строго определените маршрути. „В производствените помещения обаче рядко се осигурява такава идеално стабилна среда”, коментираха от БР Техника.

*Технология за дистанционно измерване на разстояния чрез осветяване на целта с лазерна светлина и измерване на времето, за което отразената светлина се връща до сензора.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Индустрия 4.0