Сподели

БР Техника: Бъдещето е на eLION! На bauma 2022 Rexroth демонстрира портфолиото си за електрически офроуд машини

03 ноември 2022 г.

 

 

33-то издание на водещия световен търговски панаир за машини за строителството, миннодобивната промишленост, транспортните средства и строителното оборудване bauma 2022 се проведе от 24 до 30 октомври 2022 г. в Търговски панаирен център Messe München. „Участието на компанията Bosch Rexroth на изложението бе особено наситено, тъй като бяха представени иновативни и практични решения в областта на автоматизацията, дигитализацията и електрификацията. Демонстрациите на щанда на Bosch Rexroth включваха различни възможности за трансформиране на мобилните машини, за да отговарят на изискванията на потребителите както в настоящето, така и в бъдещето“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърдената българска инженерингова и търговска компания Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център на Bosch Rexroth у нас.

 

Преминете към електромобилност с eLION

Все по-често на производителите на мобилни машини им се налага да повишават производителността и бързината на обработка, както и да намаляват оперативните разходи за сметка на по-голямата ефективност. Изменението на климата и социалните предизвикателства изискват редуциране на емисиите от отработени газове и шум. Портфолиото от решения eLION за електрически транспортни средства, предназначени за движение извън пътната мрежа, е проектирано да отговори на тези нужди и да предостави стабилни, мащабируеми и безопасни решения за готови за бъдещето машини.

Модулното портфолио е разработено специално за движение извън пътната мрежа и включва високоволтови електродвигатели и инвертори, скоростни кутии, софтуер, аксесоари и координирана хидравлика. „Диапазонът на номиналната мощност на решенията eLION е от 20 до 230 kW (с пикова мощност над 550 kW). Те се предлагат с различни размери и намират приложение в пълния спектър от транспортни средства – от компактни до тежки машини, както и от хибридни до напълно електрически. Функционалната безопасност вече е интегрирана в инверторите, намалявайки времето за инженеринг“, поясниха специалистите от БР Техника.

Открийте цифровизацията с eOC и BODAS

Електронният отворен контур eOC на Rexroth представлява набор от софтуер и хидравлични компоненти за динамично управление на движението и работните функции в отворен хидравличен контур. Това разкрива нови възможности и позволява на производителите на машини да използват пълния потенциал на мобилните машини.

Управлението на машината, оперативното й състояние и нейната динамика вече не са фиксирани за целия експлоатационен живот, а могат да се регулират и променят в зависимост от ситуацията. Чрез пренасянето на сложността от хардуера към софтуера, мобилните машини могат да станат по-универсални, гъвкави и производителни. Важно е също, че по този начин те консумират и по-малко енергия.

BODAS (Bosch Rexroth Digital Application Solutions) е портфолио от IoT решения, софтуер и електронен хардуер, които позволяват на средствата за офроуд транспорт да се възползват от дигиталната трансформация. Модулна, мащабируема, отворена и сигурна, екосистемата BODAS осигурява лесно постигане на по-голяма производителност и бе показана в рамките на изложението bauma, където на посетителите бяха обяснени някои от ключовите характеристики на гамата. Сред тях са:

  • Авангардна софтуерна иновация, която ще даде на производителите на автомобили с висока проходимост безплатен достъп до стандартното софтуерно портфолио на BODAS. Производителите на оригинално оборудване могат да изтеглят безплатно софтуерни пакети за набор от приложения от платформата myBODAS, за да ги тестват и адаптират според нуждите си. Само когато софтуерът се използва в серийно производство, заплащането ще се извършва чрез кредитно плащане. Това прави обработката проста, гъвкава и прозрачна;
  • OTA услуги (б.ред.: over-the-air: безжични), които се предоставят от телематични модули на Rexroth. Това означава, че контролните модули могат да бъдат актуализирани дистанционно и не е необходимо достъпът до машината да бъде прекъсван и дава възможност за спестяване на време и разходи. Rexroth Connectivity Unit действа като сигурна връзка между облака и транспортното средство;
  • Софтуерни модули BODAS AS , включително готовите за използване модули ASRun за контролните устройства на Rexroth, които са лесни за интегриране. Те могат да бъдат адаптирани чрез дистанционно параметризиране и пускане в експлоатация.

 

Запознайте се с автоматизацията, използваща BODAS

„Bosch Rexroth вярва, че бъдещето на строителните, селскостопанските, миннодобивните и комуналните транспортни средства ще бъде свързано с възможността за автоматизация и с асистиращи решения. Но в Rexroth също са наясно, че в тази сложна област производителите на машини за движение извън пътната мрежа са изправени пред сериозни предизвикателства. Затова е важно да се минимизират разходите за разработка, както и технологичните, икономическите и правните рискове“, коментираха от БР Техника.

  • Автоматизация на мобилни машини

Решенията на Rexroth за автоматизация на мобилни машини се основават на доказаните електрохидравлични задвижвания и екосистемата BODAS. Те позволяват на производителите на мобилни машини постепенно да разширяват асистиращите функции до автономност, което от своя страна осигурява повече производителност и по-голяма ефективност.

На bauma Rexroth показа портфолио за автоматизация, базирано на комплексно решение BODAS за хардуер, софтуер и телематика. То включва функции за асистенция на водача за по-безопасна и по-ефективна работа. Например, виртуалните стени създават определено виртуално безопасно пространство и операторът бива предупреждаван, когато превозното средство е на път да излезе извън безопасната зона. Друг пример е оценката на полезния товар: операторът на багер може да изкопае определено количество материал и веднага да получи теглото на полезния товар. Междувременно готовите за използване софтуерни модули помагат да се намали времето за интегриране и да се ускори периодът за пускане на изделието на пазара.

  • В челните редици на иновациите в областта на автоматизацията

Почти една трета от инцидентите на строителните обекти са причинени от лоша видимост. Иновативната тактилна система на Rexroth за избягване на сблъсък помага за справяне с този проблем и подобрява безопасността на операторите, машините и заобикалящата ги среда. Системата предупреждава операторите на строителни машини за предстоящи сблъсъци с интуитивни вибрации на джойстика. Когато човек или превозно средство се приближат твърде много, те се засичат от интегрирани ултразвукови сензори и предупреждението се задейства от интелигентния софтуер BODAS. „Ергономичните джойстици Sense+ вибрират отляво или отдясно, в зависимост от това от коя страна е препятствието, като вибрациите стават по-силни с приближаването му. Така операторът получава предупредителния сигнал по интуитивен начин. Дисплеите BODAS, отличаващи се с висока резолюция и контраст, както и с възможност за работа с ръкавици, предлагат лесни за запис визуализации за съответните асистиращи функции“, заявиха от БР Техника.

„На изложението bauma компанията Bosch Rexroth обяви дебюта на новата базирана на процесор ROS2 платформа за роботизирано управление, която ще бъде важна част от бъдещия стратегически план за автоматизация на Rexroth. Тя ще служи като стандартизирана платформа за управление с висока производителност – необходим инструмент за по-високи нива на автоматизация, които се очаква да бъдат важната характеристика на пазара на мобилни машини в бъдеще“, допълниха още българските специалисти.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Индустрия 4.0