Сподели

БР Техника: Благодарение на дигитализацията, Bosch Rexroth създава нови стандарти в инженеринга на многоосни системи

12 август 2021 г.

 

 

Bosch Rexroth е компания с глобален опит в различни пазарни сегменти за мобилни приложения, проектиране на инсталации, автоматизация на индустриални технологични процеси и мн.др. С предлаганите интелигентни компоненти, персонализирани системни решения и услуги, компанията създава условия за напълно свързани в мрежа приложения. „Bosch Rexroth задава и нов еталон в инженеринговото проектиране на многоосни системи. Декартовите роботи за типични задачи, свързани с манипулиране, вече могат да бъдат проектирани и конфигурирани до 90% по-бързо. Непрекъснатата цифрова верига от инструменти ръководи потребителя стъпка по стъпка през процеса. Също така генерира предварителен преглед на системата с възможност за свободно завъртане с цел окончателно конфигуриране и незабавно предоставя CAD данни и документация“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърдената българска инженерингова и търговска компания Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център на Bosch Rexroth у нас. „По този начин потребителите получават предварително сглобена многоосна система с прецизно подбрани компоненти“, допълниха от  БР Техника.

Благодарение на новия изцяло дигитален и интуитивно направляван процес за бързо проектиране, избор, конфигуриране и генериране на поръчки, Bosch Rexroth създава нови стандарти в инженеринга на многоосни системи. Само за няколко минути потребителите вече могат да създадат линейни роботи за широк спектър от задачи за манипулиране с пренасяно тегло до 100 kg и работни пространства до 13 m3.

Диапазонът на приложение варира от палетизиране и операции от тип Pick-and-Place (б.ред. „вземи и постави“) до позициониране, сортиране, преразпределяне или сглобяване. В сравнение със шарнирните (съчленените) роботи, многоосните системи се отличават с висока максимална якост, прецизност и динамика. Те са рентабилни и пестят място в производствената среда.

Проектирането и изборът на продукти са лесни като детска игра

На базата на пет предварително зададени комбинации от оси в 36 типоразмера, софтуерът за избор LinSelect интуитивно ръководи потребителя стъпка по стъпка през процеса на проектиране. Благодарение на наскоро интегрираните референтни процеси, сложните последователности на движение вече могат лесно да бъдат описани само с няколко параметъра. След това LinSelect автоматично проектира цялата технология за механично задвижване в съответствие с посочените изисквания за експлоатационен живот и прецизност, включително контролерите и двигателите.

С едно натискане на бутон LinSelect прехвърля всички данни и параметри на продукта към онлайн конфигуратора за окончателна настройка. Предварителният преглед показва избраната система като реалистичен 3D модел. „По този начин многоосната система може да се разглежда от всички гледни точки с конкретните й характеристики. След окончателен подбор на характеристиките, разположението на двигателя, документацията и CAD моделът са достъпни за изтегляне. След това многоосната машина може да бъде поръчана директно от електронния магазин на Bosch Rexroth”, поясниха от БР Техника.

Предварително сглобени и от един доставчик

За да се сведе до минимум времето за монтаж, Bosch Rexroth доставя избрания манипулиращ робот предварително сглобен, а при поискване и с пълно енергийно захранване и окабеляване. Всички компоненти на подсистемата, т.е. механика, двигател и контролер, са оптимално координирани един с друг. Тъй като съответните параметри на оста могат да се съхраняват и да бъдат извиквани от паметта на енкодера на двигателя, въвеждането в експлоатация също е опростено. Монтажът на многоосната система върху основата с помощта на крепежни елементи улеснява разширяването й с различни допълнителни части и интерфейси.

Вариант за интелигентен линеен робот

Разходите за пускане в експлоатация, програмиране и свързване към система за управление от по-високо ниво се намаляват с до 80 %, ако потребителят избере опцията Smart Function Kit. В този случай многоосната система  в комбинация със задвижване ctrlX DRIVE, контролер ctrlX CORE и предварително инсталирания софтуер се превръща в решение тип Plug-and-Produce (б. ред. „включи и произвеждай“). Асистиращо приложение ръководи потребителя с няколко стъпки при пускането в експлоатация. Параметризацията на цялата система и осите се изпълнява автоматично. Вместо трудоемко въвеждане на кодове, линейният робот може да бъде програмиран визуално с помощта на подготвени функционални блокове.

Предимства на решението с един поглед:

  • Интелигентното проектиране с предварително определени комбинации от оси и сглобени многоосни системи намалява времето за пускане на пазара на изделията;
  • Икономия на време: интуитивно и плавно преминаване към линеен робот с помощта на eTools;
  • Предварително дефинирани комбинации от оси за широк спектър от приложения;
  • От един източник: комплексни и готови за инсталиране решения;
  • Софтуерна опция за лесно пускане в експлоатация и програмиране.

 

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Индустрия 4.0