Сподели

БР Техника: Bosch Rexroth осигурява разширява хоризонтите в областта на мобилните роботизирани решения

28 януари 2022 г.

 

 

В свят, в който все повече клиенти изискват персонализирани продукти и тяхното търсене непрекъснато се променя, гъвкавостта на производството се превръща в изключително важен фактор. Решение, което осигурява това така необходимо ниво на гъвкавост, несъмнено е роботиката. „Непостоянното търсене и все по-високите изисквания за по-голямо разнообразие на продуктите са съпътствани както с предизвикателства, така и с нови възможности. Тези производители, които успеят да отговорят на променените пазарни условия, ще получат значително конкурентно предимство. Както се посочва в публикувания наскоро доклад на Международната федерация по роботика, най-важните и актуални пазарни тенденции са размер на партидата от 1 брой и персонализирани продуктови варианти. Те са приоритет на Bosch Rexroth при разработването на роботизирани решения“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърдената българска инженерингова и търговска компания Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център на Bosch Rexroth у нас.

Визията на Bosch Rexroth за „фабриката на бъдещето“ предлага максимална гъвкавост и възможности за непрекъснати промени на технологичните линии, което позволява на потребителите да отговорят на тези сложни изисквания. Един от начините за постигането им е висока степен на роботизация на производството. Работейки рамо до рамо с хората, роботите ще допълват техните работни действия, докато контролът ще остане твърдо в човешките ръце.

„Гъвкавите роботизирани решения не само могат да бъдат лесно интегрирани в съществуващата фабрична инфраструктура, но и позволяват рентабилно производство на малки партиди, дори с размер от 1 брой. С помощта на дигитален двойник процесът е възможно да бъде оптимизиран, за да стане максимално ефективен“, допълниха от БР Техника.

Мобилни асистиращи системи

Мобилните спомагателни системи вече не се ограничават до един производствен процес, а могат бъдат използвани гъвкаво за различни цели. Напълно възможно е те да бъдат премествани в различни зони и бързо да се адаптират според текущите изисквания. Продуктовата гама асистиращи роботи APAS на Rexroth е в състояние да се справя с размер на партидите от 1 брой, а също така да съдейства за покриване на пиковите натоварвания по гъвкав и рентабилен начин.

Проектирани да работят заедно с хора и машини без нужда от предпазни заграждения и съоръжения, те могат да бъдат интегрирани безопасно и лесно в системата за фабрична автоматизация.

Автономни мобилни роботи (AMR) и автономни транспортни средства (AGV)

Автономните мобилни роботи (AMR) и автономните транспортни средства (AGV) са съществен елемент от съвременната интелигентна и гъвкава фабрика, доставяйки при поискване необходимите компоненти от централен склад до монтажното място на производствената линия. В доклада си Международната федерация по роботика включи „Роботи за доставка AMR“ в 5-те най-актуални и перспективни тенденции за използване на роботизирани решения в сферата на услугите.

„Автономният мобилен робот ActiveShuttle на Rexroth, който наскоро беше усъвършенстван, е в състояние да се придвижва в рамките на производствените помещения по безопасен и самостоятелен начин. Благодарение на 3D-разпознаването на препятствия с помощта на камера, той избягва препятствията по пътя си и успешно работи рамо до рамо заедно с хора и други машини. Интегрираният в него сензорен екран позволява индивидуална конфигурация и бърза намеса на място, докато софтуерът за управление позволява лесно и гъвкаво управление на всички автономни транспортни средства“, поясниха от БР Техника.

Комплект за роботизирано решение ROKIT

С нарастващото търсене на мобилни роботи, производителите на оригинално оборудване се нуждаят от гъвкави решения, които могат да се използват за широк спектър от превозни средства и приложения, с които да увеличат своята ефективност и производителност. Именно тук идва на помощ лесният за използване комплект роботизирани решения на Bosch Rexroth. ROKIT се състои от четири елемента. ROKIT aXessor е интуитивен графичен потребителски интерфейс за централизиран достъп до всички компоненти на ROKIT. ROKIT Locator картографира околната среда и определя позицията и ориентацията на транспортните средства (на базата на SLAM – едновременна локализация и картографиране). ROKIT Navigator е лесен за конфигуриране навигационен софтуер, който позволява да се контролира движението на стоките от точка А до B. ROKIT Motor е универсален и готов за използване модул за задвижване на колелата на мобилните роботи.

„Компонентите на ROKIT са модулни, така че този комплект от роботизирани елементи представлява изключително гъвкаво решение и може да се използва в различни приложения. Освен това, е много лесен за използване и намалява сложността на конфигурацията, като по този начин пести време и прави процеса по-ефективен, по-прецизен и осигуряващ по-високо качество“, добавиха още от БР Техника.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Индустрия 4.0