Сподели

БР Техника: Bosch Rexroth ще въведе 5G стандарт в новата си платформа за автоматизация ctrlX Automation от 2020 г.

19 декември 2019 г.


 

 

5G технологията е вече тук. Новият комуникационен стандарт ще ускори Интернет на нещата (IoT) и ще доведе до експанзия на Industry 4.0. Системите за контрол и сензорите, които са интегрирани в съоръженията, машините и логистичните вериги, ще извлекат най-голяма полза от този бърз и надежден безжичен трансфер на данни в реално време. „5G комуникацията е нещо много повече от бърз интернет за смартфони. Това е първият комуникационен стандарт, който дава възможност за свързване както на хора, така и на IoT устройства. Подготовката на машините за тази свързаност от последно поколение включва осигуряване на тяхната възможност за 5G комуникация. Bosch Rexroth вече има решение, а именно новата платформа за автоматизация ctrlX Automation, която се предлага с вграден 5G модул и може да се свързва с широк спектър от промишлени устройства с новия комуникационен стандарт“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth.

Bosch Rexroth отваря вратата към нова ера в индустрията

5G е революция и важен градивен елемент на фабриката на бъдещето. Новият стандарт има впечатляващи характеристики – той е до 20 пъти по-бърз от 4G, прехвърля данни на практика мигновено, със забавяне от една милисекунда, и е до 99.9999 % надежден. Инженерите и проектантите сега са изправени пред предизвикателството да интегрират 5G комуникацията в своите машини и устройства. „Това ще създаде изцяло нови възможности за индустрията и за реализация на фабриката на бъдещето“, убедени са в БР Техника.

5G ще бъде главен фактор за конкурентоспособност на свързаните предприятия

Експертите изчисляват, че до 2025 г. ще има до 70 милиарда свързани устройства в световен мащаб. Много от тях ще бъдат в производството, което означава, че 5G ще се превърне в основен фактор за конкурентоспособност. Новият стандарт за комуникация ще позволи на приложения, които изискват високоефективна и изключително надеждна безжична връзка, да бъдат интегрирани сигурно и ефективно в производствените съоръжения. Сред тях са мобилните роботизирани съоръжения, автономните транспортни средства и взаимодействието между човек и машина. Например работниците, носещи очила за виртуална реалност, могат да получат достъп до допълнителна информация в своето зрително поле, като оптимизират начина, по който наблюдават и поддържат машини. Комбинирането на задачи от виртуалния свят с тези в реалния изисква поток от данни в реално време. Точно това обещава 5G технологията. „Тази нова форма на комуникация превъзхожда всичко, което сме имали досега. 5G е първият безжичен протокол, който наистина отговаря на нуждите на индустриалните приложения“, заявиха от Bosch Rexroth.

Как на практика Bosch Rexroth използва 5G комуникацията:

 - Добавена реалност: Използвайки очила за виртуална реалност, специалисти на компанията в Hägglunds инструктират обслужващия персонал от сервизния център в Швеция за диагностиката и отстраняването на проблеми на място.

 - IoT Gateway: Софтуерът IoT Gateway използва сензори за свързване в мрежа на по-стари машини, без да се намесва в съществуващата система за окабеляване или управление. В бъдеще IoT Gateway също ще поддържа 5G комуникация и по този начин ще интегрира инсталираните машини в безжичната мрежа.

 - 3D печат – затворена верига за контрол на периферни устройства. Съвместно с производителя на 3D принтери BigRep, Bosch Rexroth използва 5G технология, за да демонстрира, че контролът в реално време на сложни процеси като 3D печат е възможен безжично във външен сървър. Подходът може да открие и коригира отклоненията в реалния процес от цифровия близнак в реално време, на основата на машинните данни. По този начин значително се намаляват грешките и се повишава производителността до ниво, необходимо за серийно производство.

 - Гарантиране на качеството чрез изкуствен интелект. Производителите все повече използват индустриална обработка на изображения и машинно обучение за гарантиране на качеството. Необходимият за това обмен на големи обеми от данни е безжичен. Качеството се контролира чрез софтуерни програми в различни приложения, като например за прилагане на затягащ момент. Те регистрират всяко резбово съединение в контекста на компонента и спецификациите, както и проверяват дали е приложен правилният въртящ момент.

 - Безопасност на безжичната връзка: С 5G комуникацията критичните за безопасността задачи могат да се изпълняват за пръв път безжично в съответствие със стандартите, без необходимост от кабелно свързани устройства за управление с превключватели за аварийно спиране.

 - Интелигентно сглобяване и ActiveCockpit: Софтуерът ActiveAssist изпраща производствени данни, включително инструкции за работа за всеки отделен продукт, към операторите в асемблиращите станции. Интерактивната комуникационна платформа ActiveCockpit следи всички контролни устройства и сензори на линия в реално време. Той незабавно открива отклонения и грешки в процеса и ги съобщава на служителите и/или други отдели.

 - Интралогистика: Автономните транспортни средства (AGV), като ActiveShuttle на Bosch Rexroth, изпълняват самостоятелно интралогистични задачи и се интегрират интелигентно в съществуващите системи за управление на стоки. Те обменят информация с IT системите и помежду си, разпознавайки нови препятствия, алармират други AGV в реално време и незабавно изчисляват алтернативни маршрути.

 - „Bosch инвестира в създаването на собствена локална 5G мрежа, за да създаде решение, с което да отговори на съвременните изисквания на индустрията. Хардуерът на новата платформа за автоматизация ctrlX Automation е оборудван с 5G модул. Операционната система и софтуерът са с възможност за 5G комуникация от самото си създаване и подпомагат бързото въвеждане в експлоатация. Предлагат се и решения за модернизация чрез добавяне на новата технология към съществуващата техника. Новата платформа за автоматизация на Bosch Rexroth ще бъде пусната на пазара през 2020 г.“, коментираха в заключение от БР Техника.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Индустрия 4.0