Сподели

БР Техника: Кетъринг 4.0 с интелигентно роботизирано решение на Bosch Rexroth

14 септември 2020 г.

 

 

Навлизането на дигитализацията във всички сфери на човешкия живот промени изискванията и очакванията и към местата за бързо хранене. Базираната в Ройтлинген компания Rieber изпробва възможности за роботизирани решения в автоматизиран павилион за бързо хранене. „Компанията използва мобилен APAS асистент на Bosch Rexroth, който автоматизира стандартизираните кухненски процеси, и активизира интелигентната дигитализация в кетъринг сегмента“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth.

Разширени варианти за комбиниране, индивидуални количества на съставките и бързо приготвяне на поръчката - това са характерни специфики на проекта на Rieber, които излизат извън рамките на класическата обедна почивка. Много често местата за бързо хранене нямат необходимия персонал, за да предложат изпълнението на индивидуални поръчки.

Rieber запълва тази пазарна ниша с мобилния APAS асистент на Bosch Rexroth. Роботът демонстрира своите възможности в експеримент с модел на павилион, в който системата изпълнява автоматизирано предварително стандартизирани задачи. Например, правене на кафе или подготовка на съдовете. Тази оптимизация има положителен ефект върху времето за приготвяне на храната и върху коефициента на използване на оборудването. „Павилионът на Rieber доказва, че роботите APAS облекчават натоварването на служителите и им освобождават време за извършване на полезни синергични действия, като например използване на по-голям асортимент от продукти“, допълниха от водещата българска инженерингова, производствена и търговска компания.

APAS дава възможност за интелигентно съпоставяне на данни

Предимство на решението е, че мобилният асистент APAS, който може да се инсталира с помощта на винтове за бърз монтаж и демонтаж, е изключително гъвкава система, която се използва навсякъде в кухнята и променя местоположението си за много кратно време. Той дори разпознава и документира метаданните на храната чрез баркодове и по този начин се трансформира в интелигентно приложение. В бъдеще роботът би могъл например, да работи в болнична кухня, като поръчките, направени от приложения, автоматично да се сравняват с данните за пациентите, като непоносимост към дадени храни или други цифрови медицински данни. По този начин ще бъдат избегнати грешки при подготвянето на поръчката. По-сложните ръчни операции, като например правилното приготвяне на пресни продукти, все още остават в човешките ръце.

„Все по-високите пазарни изисквания, съчетани с недостиг на персонала в кетъринг сегмента, неминуемо ще доведе до приложението на автоматизирани и роботизирани решения в този бранш. Мобилният асистент APAS доказва, че това е бъдещето на кетъринга и бързото хранене“, заявяват от Rieber. „Мобилните асистиращи системи, които вече не са ограничени само до производствени процеси, могат гъвкаво да се използват за различни цели в градовете и в интелигентните фабрики. Те помагат за оптимизиране на процесите и повишаване на ефективността. Изпълняват специфичните изисквания на клиентите за индивидуализирани продукти и по този начин формират фабриките и градовете на бъдещето“, поясниха в заключение от БР Техника.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Индустрия 4.0