Сподели

БР Техника: С компенсационния модул Smart Flex Effector на Bosch Rexroth бъдещето на роботизацията вече е тук

16 ноември 2020 г.

 

 

Smart Flex Effector на Bosch Rexroth е сензорен компенсационен модул с автономна кинематика с шест степени на свобода. „Решението повишава прецизността на различни роботизирани приложения, като например робот-манипулатори, и отваря напълно нови възможности за създаване на роботизирани решения и декартови системи. Иновативната тактилна технология намалява грешките и спестява време и разходи както по време на пуска в експлоатация, така и в процеса на работа в много приложения“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth у нас.

Интелигентен и универсален

С помощта на модула Smart Flex Effector отклоненията в позицията на инструмента спрямо детайла се откриват с помощта на сензори с висока разделителна способност и се превръщат в активни корекционни движения на манипулатора. Интелигентната сензорна технология осигурява изчерпателна обратна връзка за процеса и заедно с компенсационната кинематика позволява пренастройка в реално време. Освен това измерените със Smart Flex Effector стойности предоставят информация за качеството на процеса и могат да се използват за контрол на качеството и създаване на документация.

Област на приложение на модулите

Новият компенсационен модул може да се използва за процеси, свързани с манипулиране или асемблиране с тесен диапазон на допустими отклонения в технологията за автоматизация или роботиката. При това независимо дали става въпрос за документиране на качеството и за установяване позицията на инструмента, или за автоматизирано компенсиране на отклоненията на позициите по ротационните оси, както и по линейните посоки X, Y и Z.

Мехатроника от ново поколение

С платформата Smart MechatroniX Bosch Rexroth вече отговаря на изискванията на приложенията в бъдещето – кратък период до пускане на изделията на пазара, бързо и интуитивно въвеждане в експлоатация, висока производителност, благодарение на мониторинга на процесите, както и гъвкави и устойчиви системи. Чрез добавяне на сензори, електроника и софтуер към най-добрите за класа компоненти за линейно движение се създават напълно нови решения и бизнес модели за Фабриката на бъдещето.

„Smart Flex Effector прави интелигентната роботика още по-прецизна и увеличава производителността на процесите по манипулиране и асемблиране. Това разширява още повече областта на приложение на роботи и декартови системи благодарение на интелигентната сензорна технология за събиране на данни и контрол на манипулациите“, коментираха от БР Техника.

Бъдещето вече е тук

Към момента три пакета решения Smart MechatroniX са в начална или тестова фаза: Smart Function Kit за приложения по пресоване; Smart Function Kit за процеси по манипулиране, и Smart Flex Effector – тактилен компенсационен модул за роботи. С този комплект Bosch Rexroth предлага интелигентно решение, което отговаря на всички бъдещи изисквания на индустриалната автоматизация.

Технически данни на Smart Flex Effector:

  • Компенсация с шест степени на свобода чрез интегрирана сензорна технология;

  • Електромеханично заключване на модула;

  • Вътрешно изчисляване на декартовото отклонение от точковата координата;

  • Компенсация на аксиален ъгъл XY: +/- 1.5°, Z: +/- 3.5°;

  • Компенсация XY: +/- 2.8 mm, Z: 3 mm

  • Степен на защита IP64;

  • Тегло на манипулирания детайл: до 25 kg.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Индустрия 4.0