Сподели

БР Техника: Sensata реализира своята фабрика на бъдещето с помощта на мехатронна смарт система на Bosch Rexroth

02 ноември 2023 г.

 

 

Как икономично могат да бъдат произведени 1000 варианта на сензори на една единствена производствена линия? В малки количества и с минимални усилия за инженеринг? За типичните операции на пресоване и сглобяване в производството, глобалният технологичен лидер Sensata Technologies намира пионерско решение „направи си сам“ – функционалния кит за пресоване Smart Function Kit Pressing на Bosch Rexroth. Как работи той? Много просто…

„Когато екип на Sensata посещава международния форум Hannover Messe, той търси нещо много конкретно за своите производствени нужди – модулен предварително конфигуриран кит за пресоване, който може бързо да се сглоби, настрои и пусне в експлоатация“, обясниха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещата българска инженерингова и търговска фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth. „Решението, което се опитват да открият на Хановерския индустриален панаир, освен че трябва да е в състояние да осигури няколко хиляди варианта на ротационни енкодери, е нужно и да спомага за най-точно и прецизно позициониране на капака върху корпуса на сензора. Наред с това, решението следва да е модулно, гъвкаво и да позволява бързо внедряване в производството без външна помощ“, уточниха още от българското дружество.

Посещавайки щанда на Bosch Rexroth, представителите на Sensata намират оптимално за тях решение, а именно комплекта Smart Function Kit за приложения за пресоване и съединяване, който отговаря точно на техните изисквания. Иновативното решение обединява доказани стандартни компоненти на Rexroth, като електромеханичен цилиндър EMC, сензор за сила, серво мотор, контролер за задвижване и индустриален компютър с интуитивен HMI софтуер за лесно програмиране.

Графично програмиране вместо досадно кодиране

Екипът на Sensata се стреми да опрости възможно най-много производствените операции – за предпочитане със стандартни компоненти и без времеемко програмиране.

„За да настроят Smart Function Kit за пресоване обаче, инженерите на Sensata трябва единствено да инсталират предварително дефинирани софтуерни блокове, за да формират работен поток и да въведат параметрите за отделните етапи на процеса. Wizard направлява пускането в експлоатация, a контролерът за задвижването се параметризира автоматично. По този начин инженеринговите дейности се извършат до 95% по-бързо“, подчертаха от БР Техника.

Интуитивни инструменти за прозрачно производство

Умният функционален кит за пресоване на Bosch Rexroth също спестява време и пари по време на работа чрез опростен анализ на процеса на пресоване с елементи за валидиране. „Готовите за използване функции за наблюдение осигуряват информация за състоянието и резултати от процеса в реално време и позволяват на данните да постъпват директно в системата за осигуряване на качеството, гарантирайки много по-голяма прозрачност на производството“, поясниха от компанията.  

„В новата мултипродуктова линия за ротационни енкодери Smart Function Kit на Bosch Rexroth притиска фланеца на корпуса с точност от +/-0.02 mm. И то със сила до 800 daN. Необходимата сила на натиск се определя от конкретния вариант на сензора. В бъдеще съответните производствени параметри трябва да се прехвърлят директно към Smart Function Kit чрез RFID“, разказаха специалистите от БР Техника.

Smart MechatroniX за фабриката на бъдещето

Какво още са харесали от Sensata в Smart Function Kit? Интелигентното решение е предварително разработено и може да се поръча директно онлайн. „За по-нататъшно опростяване на инженеринга от компанията са закупили трансферната система TS 2plus също с модулен дизайн, както и платформата за автоматизация XM21 като обща система за управление от един източник“, разясниха от дружеството.

„С помощта на глобалната подкрепа на Bosch Rexroth решението ще придобие международен обхват и ще продължи да се разраства стъпка по стъпка“, коментираха от Sensata.

„Верни на мотото „Plug & Produce, Perform, Proceed”, Bosch Rexroth скоро ще представи допълнителни решения за интелигентна мехатроника от гамата Smart MechatroniX, които ще проправят пътя към фабриката на бъдещето. Очаквайте новостите!“, допълниха още от БР Техника.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth, Sensata Technologies

Сподели

Още от Индустрия 4.0