Сподели

Чаша ароматно кафе Borbone? О, да, но вместо със захар, нека е с Industry 4.0

23 ноември 2018 г.

Caffè Borbone e италиански лидер в производството на кафе, за когото глобалното проследяване започва от кафеените зърна и завършва с чашата ароматна напитка. Bibit е италианска компания за информационни технологии, която през последните 12 години се фокусира върху решенията за проследяване. Тази специфична насоченост е причината, поради която L'Aromatika, бранд на Caffè Borbone, избира Bibit за реализацията на системата си за проследяване. Започвайки като проект за частично проследяване с развитие във времето, днес приложението е отличен пример за дигитална трансформация.

За да реализира този проект Bibit използва услугите на световния лидер в областта на автоматизацията – компанията Rockwell Automation, която осигурява базата за създаване на среда в съответствие с концепцията Industry 4.0. „Благодарение на резултатите, получени чрез системата за глобално проследяване в реално време, L'Aromatika придоби сертификат IFS Food с най-висока степен за безопасност на храните“, коментираха за Инженер.bg от фирма Ротек, официален дистрибутор на Rockwell Automation за България.

Какво е предизвикателството?

Компанията L'Aromatika разполагала със система, състояща се от компютърни терминали, чрез които се записват натоварените палети. Тази система осигурявала печатен етикет в края на производствения цикъл, който не включвал никаква информация за дейностите нагоре по веригата. Наложително било да се разполага с инструменти, които да наблюдават всички събития, случващи се по производствените линии, като създават основите за проследяване на продуктите в реално време. След като това било постигнато, мениджърският екип на L'Aromatika решил да разшири още повече проекта, създавайки система за проследяване, която да свързва всички системи – от отпечатването на етикетите до опаковащите машини.

Това разширяване на проекта позволява на компанията да постигне резултати, които иначе не биха били възможни, благодарение на системите, които взаимодействат с производителите на суровото кафе. Първоначално проектът трябвало да покрие десет инсталации, но в крайна сметка той обхванал тридесет съоръжения и обединил пет производителя на сурово кафе, в резултат на което е създадена глобална мрежа за проследяване на кафето по целия му път до чашата с ароматната напитка.

Какво е решението?

Системата Integrated Architecture, 

доставена на клиента по време на двугодишния период на проекта, включва два контролера Allen-Bradley, серия CompactLogix 5370 (един L30ER и един L36ER), тридесет дистанционни модула Allen-Bradley POINT I/O и още шест за производителите на суровината. Всички тези компоненти комуникират един с друг и със сървърите чрез EtherNet/IP мрежа. Устройството CompactLogix L30ER управлява дистанционно десетина I/O точки, докато PAC контролерът CompactLogix L36ER управлява осемнадесет. Системата работи с цикъл на мониторинг три милисекунди, благодарение на скоростите, осигурявани от PAC контролерите на Rockwell Automation. PAC контролерите комуникират директно със сървърите, на които се намира базата данни Microsoft SQL, както и където се записват всички данни, заедно със заявките от производствените линии.

Какви са резултатите?

Основният резултат за L'Aromatika е получаването на сертификат за безопасност на храните IFS Food, който е доказателство за задълбочено и всеобхватно проследяване на продукта и представлява задължително условие за работа в този сектор, поради редица ангажименти, като например широкомащабната дистрибуция. Благодарение на внедрените решения, L'Aromatika е в състояние да проследява целия процес от самото начало до края, от получаването на кафето, когато се регистрира и свързва с определена партида, до зареждането на производителите на кафе и първите операции по смесването му.

 

Целия материал по темата бихте могли да прочетете в Инженер.bg от ТУК!

Повече информация за Ротек ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Ротек, Rockwell Automation

Сподели

Още от Индустрия 4.0