Сподели

Джанмарко Сантучи от Bulltek: Оборудването FANUC и услугите на ФАНУК България са ключови за развитието на бизнеса ни

30 юли 2021 г.

„Сhiavi in mano“ така италианците биха определили комплексната услуга на ФАНУК България: продажба, инсталиране, въвеждане в експлоатация и обслужване на машините.

Машините и роботите на утвърдения японски производител FANUC са незаменима част от производствената дейност на многобройни предприятия по целия свят, а техният брой неизменно расте и в България. Днес ще Ви срещнем с изпълнителния директор на пловдивската фирма Bulltek, която произвежда детайли от метал и пластмаса. От него научихме, че не би препоръчал FANUC на своите конкуренти, защото иска най-доброто само за своята компания. Какво още ни разказа Джанмарко Сантучи за партньорството с ФАНУК България и защо то е ключово в развитието на неговата компания, четете в следващите редове.

Здравейте, г-н Сантучи. Представете себе си и компанията Bulltek за читателите на ДигиталнаИндустрия.bg?

Аз съм Джанмарко Сантучи, генерален мениджър на Bulltek. В България съм от 10 години.

Bulltek е фирма, специализирана в производството на части от метал и пластмаса, предназначени за секторите електромеханика, автомобилостроене и бяла техника. Нашата компания се намира в България, в град Пловдив, а продукцията си реализираме в цял свят.

В компанията използвате различни решения с марката FANUC. Какви точно машини са внедрени в производството на Bulltek?

Разполагаме с 11 шприц машини ROBOSHOT, свързани към MES системата ни посредством MES интерфейс, 1 машина за нишково електроерозийна обработка ROBOCUT, 8 металообработващи машини с ЦПУ на FANUC и 2 робота, модели M-10iD/10L и M-20iB-25.

Г-н Сантучи, какво Ви накара да се доверите на FANUC за толкова много машини?

Първо, важна роля изигра търговският екип на ФАНУК България, който ни помогна да изберем правилните за нас машини. Имахме възможност да направим предварителни тестове с нашите инструменти и детайли и да се уверим, че машините ще покрият нашите изисквания и производствени нужди.

Второ, ние държим изключително много на доброто комплексно обслужване и на следпродажбения сервиз. FANUC има сервизен център в София и това ни дава спокойствие и сигурност, че оборудването ни с марка FANUC ще е в изправност и няма да имаме непредвидени престои на машините.

Какви са впечатленията Ви от шприц машината FANUC ROBOSHOT?

Шприц машините ROBOSHOT се отличават с висока прецизност, повторяемост, енергийна ефективност и са единствените шприц машини със CNC управление. Използваме ги за изработка на разнообразни детайли  от електромеханика до бяла техника, тъй като са подходящи за производството на сложни технически детайли.

Относно енергийната ефективност на ROBOSHOT, направихме анализ и забелязахме значително намаляване на разходите ни за електроенергия. Машините са изключително тихи и компактни, което също е важно за нас. Не на последно място трябва да отбележа, че откакто са закупени, машините ROBOSHOT не са ни създавали никакви технически проблеми.

Използвате MES система за управление на производствения процес. Разкажете ни защо тя е полезна за Вашето производство.

Всички машини на FANUC за свързани към нашата MES система посредством интерфейс, предоставен ни от FANUC. Благодарение на този софтуер, ние можем да наблюдаваме в реално време параметрите на производството, качеството на работа и дори евентуални проблеми с машините  изобщо, всички данни за процеса, дори когато се намираме извън завода.

Как оценявате представянето на машина за нишково електроерозийна обработка FANUC ROBOCUT?

Машината ROBOCUT използваме в нашия инструментален цех за производството на матрици, където произвеждаме необходимите ни инструменти за пресовия участък и ремонтираме инструментите от шприцовото ни производство.

Спряхме се на FANUC ROBOCUT, тъй като вече имахме предишен опит от комуникацията с търговския и сервизния екип на ФАНУК България. Този път решението се оказа лесно! Машината напълно отговори на очакванията ни, предоставяйки ни необходимата ни точност, прецизност и надеждност при работа, при минимално количество на използваните консумативи, електроенергия и ресурси.

Как роботите на FANUC допринасят за Вашето производство?

Благодарение на екипа на ФАНУК България, който проведе обучение на нашите техници, сами интегрирахме роботите и сега разчитаме на тяхната прецизна и равномерна работа. Роботите FANUC взимат готовите детайли от машините, почистват ги и ги поставя на линиите. По този начин постигаме висока степен на повторяемост, бързина на тези операции, по-висока ефективност както и намаляване на разходите за производство.

За нас е стратегически важно да продължим да инвестираме в автоматизация, тъй като това ни позволява да увеличаваме качеството на работа, да предоставяме по-добри услуги на нашите клиенти и да намалим времето за производство.

Как оценявате представянето на машините, оборудвани със CNC контролери FANUC?

ЦПУ контролерите FANUC ни осигуряват кратки циклични времена в цеха за струговане и фрезоване, отлично качество на изработваните детайли и висока прецизност. Не на последно място те ни гарантират безотказна работа на машините и до момента с тях не сме имали никакви технически проблеми. Фрезите и струговете ни, оборудвани с управления FANUC, са на различна възраст, като някои от тях са на над 10 години.

Какви са наблюденията Ви върху работата на сервизния екип на ФАНУК България?

Между нашите две компании има сключен дългогодишен договор за сервизна поддръжка на шприц машините и ЦПУ контролерите FANUC. Този договор ни гарантира максимална производителност и удължен експлоатационен срок на нашите машини. Когато имаме нужда от резервни части, те са оригинални, с поне едногодишна гаранция и най-важното – доставките им са изключително бързи.

По отношение на качеството, сервизният екип на ФАНУК България се справя отлично  получаваме всичко, от което имаме нужда.

Как бихте обобщили партньорството Ви с ФАНУК България?

В Италия казваме „chiavi in mano“ (б.ред. „ключове в ръцете“)  има се предвид такъв тип комплексна услуга, какъвто получаваме от ФАНУК България. Продажба, инсталиране, въвеждане в експлоатация и обслужване на машините  за нас остава само да работим с тях.

Политиката на нашата фирма е да работим с минимален брой партньори и доставчици, като получаваме от тях цялостен обем от услуги. Така не се налага да купуваме машина от една фирма, а след това да търсим друга фирма за инсталацията и трета  за сервизната поддръжка. Избираме за партньори компании, които си вършат добре работата и са лоялни. В лицето на ФАНУК България открихме такъв партньор.

С ФАНУК България имаме дългосрочно партньорство. В началото стартирахме с няколко машини, след като се уверихме в тяхното качество, както и в лоялността на компанията и екипа, продължихме съвместната ни работа. Оборудването на FANUC е ключово за нашето развитие, тъй като ни позволява да направим нашите клиенти щастливи, получавайки висококачествени детайли навреме.

Бихте ли препоръчали машините и услугите на FANUC на Ваши конкуренти например?

Не, заради нашата конкурентоспособност. Не искам конкуренцията да получава това, което аз получавам от FANUC. Искам да си го запазя само за себе си.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България

Сподели

Още от Индустрия 4.0