Сподели

Нова ера в автомобилната индустрия: Коботи оптимизират качеството и производителността

04 февруари 2019 г.

Без значение дали сте производител на автомобилни части или доставчик за голям автоматизиран завод, колаборативните роботи, или коботите, могат да ви помогнат да повишите вашата производителност, да подобрите качеството на продуктите, да редуцирате разходите и да увеличите маржовете си, така че да бъдете много по-конкурентноспособни на пазара. А как точно, за ДигиталнаИндустрия.bg разкриват специалистите от световноутвърдената датска компания Universal Robots (UR), чийто официален представител за България е фирма Солтех.

„Коботите могат да помогнат в разрешаването на различни въпроси, свързани с трудовия процес, правейки работната среда много по-безопасна, по-ергономична и по-удовлетворителна за служителите“, заявиха от компанията.

С няколко нагледни примера Universal Robots представя подробна информация за внедряването на коботи във фабрики на световни автомобилопроизводители, техните възможности, предимства и възвръщаемостта на предприетите инвестиции.

PSA Group използва робот на Universal Robots в своя завод на бъдещето

PSA Group е вторият по големина автомобилопроизводител в Европа, с брандове като Citroën, DS, Peugeot, Vauxhall и Opel. Пристъпвайки към изпълнението на инициативата „Завод на бъдещето“, компанията има нужда да повиши своята производителност, да подобри ергономичността на процесите и намали производствените си разходи. За целта групата интегрира поточна линия с роботи модел UR10, монтирани на подвижна платформа. Програмирането на линията отнема само месец, а резултатите от това са смайващи за PSA Group:

 - 200 000 произведени автомобила за първата година;

 - Регистрирани 0 повреди;

 - 10% подобрение на оразмеряването и геометричните толеранси;

 - Значителни икономии на разходите;

 - Подобрена ергономичност на процесите;

 - Регистрирани множество национални и международни патенти.

All Axis Machining автоматизира производствените операции

All Axis Machining е механична работилница, която се бори с липсата на работна ръка и приема предизвикателството да автоматизира производствените процеси в цеха си. Независимо от липсата на опит в работата с роботизирано оборудване, компанията е изумена от лекотата и бързината, с които интегрира роботи на Universal Robots.

Днес вече няколко робота се трудят денонощно, автоматизирайки машинни операции, като обработка с ЦПУ-машини, шкурене, почистване на чеплъци, инспектиране на частите, лазерно маркиране и нишкова електроерозийна обработка. Фирмата става толкова успешна, че дори стартира допълнителен бизнес, помагайки на други цехове да се автоматизират, след като вижда много сериозните резултати:

 - Първата поръчка с новото оборудване е завършена 2 месеца и половина по-рано с 60% увеличение на печалбата;

 - Възвръщаемостта на инвестицията в 1 робот е 4 месеца;

 - Времето на работа на машините е увеличено от 8 на 20 часа на ден;

 - Точността и качеството са оптимизирани.

BMW подобрява безопасността на служителите и качеството на продукцията

Заводът на BMW в Спартанбърг, Южна Каролина, САЩ, интегрира роботи на UR в работния процес с идеята да подобри безопасността на служителите при цикличните операции.

Работата на коботите се изразява в полагането на лепило около панела на автомобилните врати. Операцията се изпълнява с постоянен натиск с цел по-голяма прецизност. Друга задача, която изпълняват коботите включва поставяне на твърди гумени елементи в шасито.

Tribar Manufacturing печели конкурентни предимства с роботи на UR

Tribar Manufacturing е доставчик на услуги по декоративно маркиране и оформяне на емблемите на автомобилите, който се развива бързо с прилагането на новите технологии. Компанията се сблъсква с проблем, касаещ липсата на достатъчно квалифициран персонал. Решението е намерено в лицето на Universal Robots и коботите на компанията. В Tribar Manufacturing ги използват за нанасяне на грунд върху капаците на колите с последваща проверка на качеството чрез камера, както и за обработка на автомобилните емблеми. Инсталирането и програмирането на коботите са извършени на място, а периодът на възвращаемост е по-малък от 9 месеца. В резултат доставчикът си осигурява:

 - Полагане на грунд;

 - Постоянно високо качество;

 - Икономии на химикали, които иначе биха били изхабени при ръчна работа;

 - Неизлагане на служителите на вредните изпарения от химикалите;

 - Обработка на емблеми;

 - Времето за операциите е съкратено с повече от 50%;

 - По-добро качество и по-голяма прецизност;

 - Елиминиране на рисковете от наранявания на ръцете и китките на служителите.

Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.

Източник на снимковия материалСолтех, Universal Robots

Сподели

Още от Индустрия 4.0