Сподели

ФАНУК България: Решение от следващо поколение за поддръжка на жп инфраструктурата се базира на роботи FANUC

22 август 2023 г.

 

 

Все повече хора смятат, че европейските железопътни мрежи спешно се нуждаят от реконструкция. Съвсем скоро голяма помощ в тази насока може да окаже разработената от германската компания Robel Rail Automation иновативна роботизирана система, която е способна да ремонтира релси и стрелки на място. „Проектирана и произведена от компания, която е специализирана в поддръжката на железопътна инфраструктура, системата използва в пълна степен предимствата на индустриалните роботи на FANUC“, съобщиха за Инженер.bg от ФАНУК България.

Конфигурацията на системата представлява железопътен вагон, в който са монтирани два робота FANUC. Роботите откриват вътрешни и външни дефекти в железопътните релси и стрелки и извършват напълно автоматични ремонти чрез заваряване, фрезоване и шлифоване. По европейските железопътни мрежи вече работят първите прототипи на системата, като се очаква серийното производство да стане реалност след две до три години.

„Ние регистрираме голямо търсене от страна на нашите клиенти за напълно автоматизирани системи за поддръжка с помощта на роботи“, разказва Томас Вайс, ръководител на отдела за развойна дейност в Robel Rail Automation. Това важи особено за трудоемкия и сложен ремонт на железопътните стрелки. За тази дейност, по данни на операторите на железопътни мрежи, все по-трудно се намират квалифицирани работници като заварчици.

Системата на Robel Rail Automation извършва непрекъснато техническо обслужване по безопасен начин, който също така пести и ресурси. Освен това използването на роботи FANUC гарантира постоянно и отлично документирано качество на извършената поддръжка чрез монтираните във вагона ултразвуково оборудване, системи за измерване на вихрови токове и система от камери.

„По този начин се елиминира възможността за възникване на аварии в резултат на повреди, които не се виждат с невъоръжено око, като предоставяме данните от измерванията и обработката на нашите клиенти в цифров вид“, обяснява г-н Вайс.

Ралф Фьолингер, генерален мениджър на направление „Роботика“ във FANUC Europe, заявява, че е оптимист за бъдещото използване на роботи за поддръжка на инфраструктурата. „Има голяма нужда от модернизация както на железопътната, така и на пътната мрежа. Роботите могат да помогнат за по-бързото завършване на продължителни проекти за техническо обслужване чрез извършването на повтарящи се дейности и по този начин поне частично да компенсират нарастващия недостиг на работна ръка“, допълниха още от ФАНУК България.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC, Robel Rail Automation, canva.com

Сподели

Още от Индустрия 4.0