Сподели

ФАНУК България: Как един робот FANUC M-20iD/35 се превърна в съвременен фермер и вече успешно се занимава със земеделие

15 юни 2024 г.

 

 

Намираща се на около 5 km северозападно от гр. Винтертур в Швейцария, семейната компания Green Services се ръководи от основателя и управляващ директор Ернст Бранденбергер и неговия син Марко. Фирмата произвежда рулони от торфени чимове за домашни градини, детски площадки, паркове, голф терени и спортни игрища, като наред с това има селскостопански бизнес, включващ млекопроизводство и земеделие. Компанията търсела решение, с което да облекчи тежката физическа работа на служителите си, свързана с палетизирането на прибраната от полето трева. Автоматизирането на такава задача обаче е предизвикателство не само поради голямото тегло на тревните рулони, но и заради непостоянните свойства на този натурален продукт.

„От Green Services се обърнали за помощ към системния интегратор TwinAutomation, притежаващ голям експертен опит в машиностроенето и автоматизацията на процесите. Специалистите от екипа му посочили като решение 6-осния индустриален робот FANUC M-20iD/35 за улесняване на палетизирането на тревните рулони. При монтирането на робот M-20iD/35 на FANUC в задната част на комбайн решението разполага с интегрирани опции за безопасност, които включват и софтуера FANUC DCS за двойна проверка на безопасността“, разказаха за читателите на ДигиталнаИндустрия.bg от екипа на фирмата ФАНУК България, която предлага всички продукти и решения на FANUC, както и извършва тяхното сервизно обслужване на територията на България, Гърция, Северна Македония, Албания и Кипър.

„Прибирането на реколтата винаги е било много труден процес, като всеки рулон тежи около 15 kg“, пояснява Ернст Бранденбергер, основател и управляващ директор на Green Services. „В съответствие с нашия стремеж за непрекъснато усъвършенстване, ние започнахме да търсим автоматизирано решение, което да улесни изключително тежката физическа задача по палетизиране на тревата“, допълва той.

Green Services се свързва с интегратора TwinAutomation, специализиран в проектирането и производството на персонализирани решения за широк спектър от индустрии. Предлагайки пълно управление на проекти - от първоначалната концепция до окончателното пускане в експлоатация, от TwinAutomation редовно предлагат използването на роботи на FANUC в проектите на своите клиенти. Днес повечето машини, произведени от компанията, включват и автоматизация с роботи.

„От самото начало този проект ни заинтригува изключително много, защото бе нещо съвсем различно“, казва Михаел Щудер, управляващ директор на TwinAutomation. Подобно на много производители на машинно оборудване и системни интегратори, TwinAutomation обикновено се фокусира върху индустриални приложения, в които прецизното инженерство, стандартните оперативни процедури и съответствието с нормативните изисквания в областта са норма. Но като натурален продукт тревата е нещо съвсем различно. „Например, съдържанието на влага се променя всеки ден, което означава, че характеристиките на тревата непрекъснато варират“, пояснява Михаел Щудер. Това е причина поведението на рулоните при търкаляне да е различно, както и тяхното тегло и твърдостта им. Освен това вибрациите от двигателя на комбайна оказват отрицателно влияние върху палетизирането.

„Ясно е, че приложението за палетизиране на трева в Green Services изисква изключително надежден робот по отношение на контрола, производителността и експлоатационния живот. Имайки предвид тези обстоятелства, TwinAutomation избира 6-осния индустриален робот FANUC M-20 i D/35 с полезен товар от 35 kg и работен обхват от 1831 mm“, поясниха от ФАНУК България.

„В селското стопанство съществуват много неизползвани възможности за приложение на индустриални роботи, така че този проект бе отлична възможност да покажем на какво сме способни“, категоричен е Михаел Щудер. „В нашия производствен обект окомплектовахме робота на FANUC със захващащото устройство, а монтажът и пускането в експлоатация бяха извършени на площадката на Green Services. Монтирахме робота в техния комбайн за трева и се заехме с автоматизирането на операцията по палетизиране“, продължи той.

TwinAutomation инсталира различни системи за безопасност в превозното средство, като например защитна врата с електрическо задвижване в задната му част, която се затваря, когато роботът на FANUC работи. Допълнителна безопасност се осигурява и чрез софтуера FANUC DCS (Dual Check Safety), така че персоналът да може да работи при пълна безопасност.

„Автоматизираната система за палетизиране, включваща робот на FANUC, днес осигурява безопасна и продуктивна работа в Green Services. Капацитетът на палетизиране е увеличен до около 500 рулона на час с време за един работен цикъл от 7 s. Чрез този иновативен подход компанията успява да спести около 45% от необходимото ѝ работно време и да осигури огромно физическо облекчение за своя персонал“, допълниха още от ФАНУК България.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от Индустрия 4.0