Сподели

ФАНУК България от „Tech of Tomorrow 2021“: „Бъдещето на роботизацията е в България, предстои ни да изминем дълъг път“

14 април 2021 г.

 

 

Бъдещето е вече тук. Просто не е равномерно разпределено“. Думите на писателя фантаст Уилям Гибсън съдържат истината, в която всъщност няма нищо фантастично. Всички ние сме свидетели на бързото навлизане на технологиите, които са основата на икономическото развитие. За всяка икономика ключовият фактор при производството на продукти с висока добавена стойност е степента на автоматизация и роботизация. Затова и инж. Христо Гилищаров, управител на FANUC България, бе сред участниците в организираната от Investor.bg конференция „Tech of Tomorrow 2021“. Тя включва поредица от три онлайн издания, в които се анализира кои технологии вече се използват в различните индустрии и как това рефлектира върху бизнеса. Първото издание на конференцията, състояло се на 7 април, бе посветено на въпроса защо индустриалната автоматизация е важна и каква е ролята на образованието и подготовката на кадри като предпоставка за високотехнологично производство.

Участници в дискусията бяха още Мария Христова, главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, инж. Пламен Панчев, основател на „Тракия икономическа зона“, и доц. д-р Боян Жеков, заместник-декан на УниБИТ, а модератор на събитието беше Вероника Денизова, журналист от Bloomberg TV Bulgaria.

Инж. Гилищаров сподели своите виждания за мястото на България в процеса на роботизация и автоматизация на производството. Статистиката сочи, че в страната има около 9 – 10 инсталирани робота на 10 000 човека, заети в индустрията, докато в световен мащаб този показател е около 114 робота. „На пръв поглед това е негативно сравнение, но от друга страна, означава, че ние се намираме в началото на този път, като през последните години броят на внедрените иновативни решения за автоматизация и роботизация в България определено нараства. Това показва повишен интерес не само от чуждестранните компании, но и от българските фирми. За нас стратегически важен е и българският инвеститор“, коментира г-н Гилищаров. „Относно въпроса, дали българските компании са склонни да инвестират в иновативни решения, моят отговор е твърдо „да“. В последните 2 – 3 години тази тенденция изключително нараства“, допълни той.

По думите на управителя на ФАНУК България решението за автоматизацията на едно производство е строго индивидуално и представлява своеобразно ноу-хау на всяка компания. Безспорен факт е, че водещите сектори, които произвеждат продукти с висока добавена стойност, са най-отворени за иновации. В България няма водеща индустрия, като например автомобилната, която е с най-голяма степен на автоматизация и която внедрява иновативните си решения във всички свои изнесени производства. Но от друга страна, България има потенциала на инженерните кадри, които привличат интереса на чуждестранните инвеститори. Инж. Гилищаров даде пример за това, как в производството на чуждестранна компания в България е на път да бъде внедрено решение, което не функционира в нито един от другите филиали на компанията.

Структурата на работния пазар в България показва, че 50% от хората в трудоспособна възраст са заети в сектора на услугите и само 25% са в сферата на индустрията. Това говори само по себе си, тъй като растежът на сектора на услугите е не само български, но и световен феномен. Главният въпрос според инж. Гилищаров е как младите хора да бъдат привлечени към инженерните науки, защото това е пътят към непрекъснатия процес на създаване на нови технически решения. „Удовлетворението от този творчески процес идва от добре реализираната иновация. Намирането на добре подготвени кадри е проблем, който ние се стремим да решим с Академия FANUC. В Академията обучаваме специалисти, които ще работят за нашите настоящи и бъдещи клиенти. В нея те се запознават с роботизацията и с решенията, които FANUC предлага, за да могат впоследствие бързо да навлязат в производства, които ги прилагат, както и такива, на които предстои внедряването им“, коментира инж. Гилищаров.

„Образованието също е изключително важно и държавата трябва да изиграе своята роля, навлизайки все по-сериозно в образователната сфера, което означава и осигуряване на съответното финансиране. Защото интерес за инвестиции в автоматизация и роботизация от страна на бизнеса има, но няма достатъчно подготвени хора, които да реализират тези проекти“, допълни още той.

Внедряването на иновациите в производството зависи и в голяма степен от финансирането на разработките. Доскоро българските компании разчитаха до голяма степен на европейските фондове. В момента обаче все повече компании инвестират самостоятелно, което е изключително позитивна тенденция, защото цикълът на българската икономика не може да зависи само от циклите на европейските програми. „На нас ни трябва дългосрочна посока не само като индустрия, но и като държава, тъй като имаме голямо поле за развитие. Изключително важно е да се знае какво се постига по отношение на иновациите в България, защото това привлича чуждестранните инвестиции“, заяви в заключение инж. Гилищаров.

„Tech of Tomorrow“ се провежда с генералната подкрепа на Алтерко и BoneX. Основни партньори на форума са Accenture, Sirma и FANUC. Събитието се организира с подкрепата на Леново България, Siemens, Пощенска банка, Dental Care Center и Индустриален Холдинг България.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сподели

Още от Индустрия 4.0