Сподели

ФАНУК: „Колаборативните роботи предоставят безброй предимства и възможности за бизнеса“

29 август 2018 г.

До съвсем скоро хората и индустриалните роботи в заводите бяха принудени да работят на безопасно разстояние едни от други. Те бяха ограничени в отделни клетки или държани зад реални или виртуални ограждeния. Появата на колаборативните роботи (коботи) обаче предефинира тези отношения. Този нов „род“ машини е надежден, безопасен и достатъчно интелигентен, за да могат служителите да застанат рамо до рамо и да работят спокойно в непосредствена близост до роботите. Повече за съвместната работа на хората и новия вид роботи в коментарен материал за ДигиталнаИндустрия.bg разказаха от ФАНУК България, дъщерно дружество на лидера в областта на индустриалната автоматизация и роботизацията FANUC.

„Освен очевидното спестяване на пространство, сътрудничеството с колаборативните роботи носи множество предимства на производителите“, заявиха от ФАНУК. „Поемайки тежките, повтарящи се и потенциално опасни задачи, те подобряват работните условия на хората и им позволяват да се фокусират върху целеви задачи с по-висока стойност, изискващи ловкост и човешка изобретателност. Това разкрива един нов свят на възможности за по-ефективна и гъвкава работа“, уточниха те.

Как колаборативните роботи гарантират сигурността на служителите?

За разлика от конвенционалните индустриални роботи, колаборативните са оборудвани с модерна сензорна технология, която им позволява да взаимодействат напълно безопасно с хората.

В допълнение към следените позиция и скорост на машината, тези сензори спират и изтеглят назад робота при съприкосновение с човек. Всички колаборативни роботи на FANUC са сертифицирани в съответствие с изискванията на международните стандарти в областта.

Как се извършва програмирането?

Програмирането на колаборативните роботи на FANUC протича точно както при останалите роботи на компанията и може да се осъществи лесно с помощта на FANUC Teach Pendant или офлайн устройство.

Чрез опцията FANUC Hand Guidance операторът дори може така да програмира робота, като го направлява и записва точките на движение или траекторията, необходими за изпълнението на задачата.

Как сътрудничеството между хората и роботите е от полза за бизнеса?

Сътрудничеството между хората и роботите може да подпомогне бизнеса по много начини, предоставяйки безброй възможности за производителите. Един тях е подобрените условия за работа и намаляване на тежкия физически труд на работното място. С коботи в екипа хората вече не трябва да изпълняват трудоемки физически задачи и могат да се съсредоточат върху мисловна и творческа работа.

Освен това съвместната работа между хората и коботите предоставя на компаниите много по-голяма гъвкавост, превръщайки ги в силно конкурентоспособни на пазара. Не само че колаборативните роботи са лесни за интегриране в съществуващи производствени среди, но и заемат много по-малка работна зона в сравнение с традиционните роботи в клетка.

В сравнение с напълно автоматизираните решения коботите са много по-икономически ефективни – нещо, което ги прави привлекателни не само за малките и средните предприятия, но и дори за компании, които може би не са мислили да инвестират в автоматизация. Предвестници на бъдещето, те са изцяло подготвени за Индустрия 4.0 и правят производствените процеси по-прозрачни и устойчиви.

 

За какви приложения са най-подходящи колаборативните роботи?

Коботите са подходящи за най-различни индустриални приложения – навсякъде, където са необходими сила, прецизност и повторяемост, които могат да допълнят перфектно човешките умения.

Елиминирайки нуждата от допълнителна работна станция, колаборативните роботи осигуряват ефективен начин за осъществяване на непрекъснати проверки за контрол на качеството като част от цялостния процес на работа.

Независимо дали се използват за нанасяне на уплътнения, лепила, бои или други материали, коботите могат да работят сигурно, безпроблемно и напълно безопасно до служителите в разнообразни области на промишлеността.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: FANUC

Сподели

Още от Индустрия 4.0