Сподели

Фесто: Комбинации от автоматизирани системи, подкрепящи човешката дейност, са в основата на фабриките на бъдещето

29 април 2020 г.

 

 

Няма съмнение – Четвъртата индустриална революция преминава под знака на интелигентните технологии и автоматизацията на производството. Но какво още е нужно на една технологична компания, за да запази своето развитие в устойчиви високи нива? Кои са неизвестните във формулата на успеха на Фесто Производство, ДигиталнаИнустрия.bg научи от инж. Георги Атанасов – управител на българското дъщерно дружество на международния концерн Festo.

Централно място в глобалното технологично семейство

Българското предприятие е петото по големина на база оборот и четвъртото по брой служители в рамките на дванадесетте производствени бази на Festo, разположени в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Развитието на завода в София,чиято продукция възлиза на 75 000 елемента дневно, резонира със засилващото се търсене на компоненти и системи с вграден софтуер и електроника за автоматизация на редица промишлени области за нуждите на близо 300 000 клиента на Festo в повече от 170 държави по света.

В тази връзка, неминуемо своя отпечатък върху работата на българското дружество оказват световните тенденции в производството, както и динамиките в глобалния концерн. „Въпреки свиването в мащаба на автомобилостроенето, ние отчитаме ръст в търсенето на разработки за автоматизация на електроника. Убеден съм, че ще запазим нивото си на растеж от последните три години“, категоричен е инж. Атанасов, който пое управлението на организацията през 2013 г.

Днес Фесто Производство заема ключово място в глобалната мрежа от заводи. По думите на ръководителя на производствената компания, базата у нас е единствената в групата, чиито крайни решения се характеризират с такова високо ниво на вградена в тях електроника.

Формулата за развитие

„За да се развиваме, ние се фокусираме върху арсенала от технологии, повишаващи до най-високи нива създаването на стойност на завода в рамките на глобалната организация. Друго направление е развойната дейност. Ние закупуваме основните суровини и извършваме сами сглобяването и производството, което ни позволява да бъдем гъвкави. Акцентираме и на усъвършенстването на Технически инженерен център на Фесто Производство, обединяващ производството и развойната дейност“, разказва още управителят на Фесто Производство.

Успешната работодателска марка като ветропоказател за прогреса

Инж. Атанасов допълва още, че умелото позициониране на Фесто Производство като работодател и обогатяването на професионалните умения на работещите там извежда компанията на предни позиции в редица аспекти. По отношение на развойната дейност, дружеството търси кадри от чужбина, работейки съвместно с други организации.

В микросайта на Фесто Произдводство ще откриете актуалните свободни позиции за работа в компанията.

Поглед към бъдещето

Интегрирането на комбинация от автоматизирани системи, в.т.ч. колаборативни роботи, които да подкрепят човешката дейност – така инж. Атанасов илюстрира бъдещата картина на производството. В рамките на 3 до 5 години той предвижда двойно увеличение на площите и обема на производство и по-засилено присъствие на интелигентните асистенти, които биха могли да поемат елементарни дейности.

В заключение, инж. Атанасов разказа, че пазарният дебют на първия пневматичен кобот на Festo, върху който работят и част от специалистите на Техническия инженерен център, ще бъде на пазара през идната 2021 г.

Повече информация за Фесто Производство ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Фесто Производство, pixabay.com

Сподели

Още от Индустрия 4.0