Сподели

Фесто: Проектът „Арена на интеграцията“ дава възможност на средни компании да се възползват от Industry 4.0

26 март 2018 г.

По-гъвкавото производство, оптимизираните производствени процеси и съвременните технологични мрежи са предпоставка за посрещане на предизвикателствата на бъдещето. „Арена на интеграцията” (Arena of Integration) е съвместен проект на компании, внедряващи иновативни технологии, който показва как средни по големина предприятия могат да се възползват от възможностите на концепцията Industry 4.0 и да бъдат по-успешни с помощта на мрежови системи. В рамките на този проект Festo демонстрира транспортната система Multi-Carrier-System MCS, която осигурява гъвкавост на вътрешнозаводски транспортни конвейери, дори при партиди от 1 брой”, коментираха за Инженер.bg от Фесто ЕООД, дъщерна фирма на пазарния лидер в сферата на автоматизираните технологии и индустриалните обучения Festo. Системата бе представена от Festo по време на изложението Motek 2017, което се проведе в края на миналата година в Щутгарт.

Концепцията Industry 4.0 определено е много повече от маркетингов инструмент. Тя набира сила и е подкрепена от конкретни проекти и продукти. Като член на платформата Industry 4.0, Festo разработва нови и развива вече създадени образователни концепции и квалификационни програми. Също така провежда стратегически изследвания в мрежата Bionic Learning Network с автономни и самоуправляващи се системи като BionicANTs или с прототип на интерактивен колаборативен пневматичен 7-осов робот като BionicCobot.

Новият Festo Motion Terminal VTEM

изстрелва пневматиката в новата ера на Industry 4.0 чрез приложения, които позволяват замяната на над 50 отделни компонента, използвайки най-новите постижения в пиезо технологиите и софтуерното обезпечаване. Това обаче не е просто нов етап в разработката на съществуващи вентилни блокове, а напълно нова технологична платформа за автоматизация на пневматично оборудване, която позволява управление чрез приложения. „Festo Motion Terminal предлага предимства в цялата верига на стойността - от конструирането до модернизацията на оборудването. За пръв път пневматичните функции могат да се променят чрез приложение, без да е необходимо ново оборудване“, поясниха от Фесто. „От функции на обикновения контролен вентил до сложни задачи за движение, това решение позволява стандартизация на приложенията, като същевременно осигурява несравнимо ниво на гъвкавост“, допълниха от българския офис на компанията.

Времето, в което ден след ден една производствена линия произвежда голямо количество еднаква продукция, вече е безвъзвратно отминало. Тенденцията за индивидуализация на производството, различни варианти на продуктите, както и на тяхната опаковка и все по-кратките производствени цикли поставя огромни предизвикателства към линиите за разфасоване и опаковане.

Транспортната система Multi-Carrier-System MCS

осигурява максимална гъвкавост и конкурентоспособност на оборудването. Тази конфигурируема модулна транспортна система дава възможност за гъвкаво транспортиране на изделията към различните агрегати, като например за пълнене, затваряне или етикетиране. „Системата се движи свободно и точно в синхрон с процеса, като може да бъде интегрирана в съществуваща линия за вътрешнозаводски транспорт - включително безпроблемно добавяне или изваждане на транспортиращи карети, като другите конвейери остават непроменени“, заявиха в заключение от Фесто.

Multi Carrier System 3 

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Festo, Фесто ЕООД

 

Сподели

Още от Индустрия 4.0